Sintija Dutka on sertifioitu doula js synnytyvalmentaja. Sana doula tulee kreikasta ja tarkoittaa palvelijatarta. Doula on siis lasta odottavan perheen koulutettu ja kokenut synnytystukihenkilö. Omapajan kevytyrittäjänä Dutka on toiminut nyt noin kolme vuotta. Hänen asiakkaansa ovat enimmäkseen odottavia äitejä.
”Doulan asiakkaat ovat usein uudelleen synnyttäjiä mutta on myös ensisynnyttäjiä. Monet ottavat doulan siksi, että toisella kertaa synnytyksestä saisi paremman kokemuksen. Se on tosi yllättävää, että monesti ne on järjellä ajateltuna aika pieniä asioita, jotka auttavat synnyttäjää. Esimerkiksi kuulluksi tuleminen on vanhemmille tosi tärkeää – ja se, että heidän valintojaan kunnioitetaan. Doulan työ on kuitenkin erilaista kuin synnytysvalmentajan."
”Synnytysvalmennuksiin asiakkaat hakeutuvat yksin, kumppanin kanssa tai ryhmässä. Pidän ryhmävalmennukset synnytysvalmentajana. Tarjoan siis yksityistä synnytysvalmennusta ja ryhmävalmennuksia”, Dutka avaa työnsä rooleja.
Sintija Dutka kertoo, että doulan työhön kuuluu muun muassa perheen tukemista synnytyksessä ja synnytystaitojen harjoittelua. Perheen toiveiden mukaan hän osallistuu myös synnytykseen.
”Doulana olen sekä synnyttäjän että synnyttäjän tukihenkilön tukena."
”Doulana olen sekä synnyttäjän että synnyttäjän tukihenkilön tukena. Tuen heitä sekä fyysisesti, psyykkisesti että informatiivisesti. Fyysisesti tuen synnyttäjää esimerkiksi erilaisiin synnytysasentoihiin ja antamalla ruokaa ja juotavaa. Esittelen synnyttäjälle myös erilaisia kivunlievitystapoja. Usein tapaamme myös synnytyksen jälkeen. Autan ja neuvon asiakkaita erilaisissa asioissa, esimerkiksi vauvan käsittelyssä, imetyksessä. Doulan työ on tavallaan ennalta ehkäisevää perhetyötä.”
Dutka kertoo, ettei hänellä ole työssään varsinaista ohjekirjaa olemassa. Asiakkaita on niin monenlaisia. Hän toimii kaikkien kanssa tilannekohtaisesti ja perheiden toiveiden mukaan.
”Olen saanut asiakkaani tähän mennessä pääasiassa puskaradion kautta, eli omat asiakkaani ovat kertoneet ystävilleen saamastaan palvelusta. He ovat antaneet minullekin usein palautetta, että doulan apu on ollut heille tosi merkittävä kokemus. Minua on tultu joskus kauppakeskuksessakin myöhemmin kiittämään. Sellaista palautetta on ollut itsestäkin mukava saada.”
Miten doulaksi kouluttaudutaan?
Suomessa on muutamia doula-kouluttajia, jotka sertifioivat doulia. Sintija Dutka on kouluttautunut sertifioiduksi doulaksi Helsingissä. Toiminta lähti hänellä aluksi käyntiin siitä, kun Lapin ensi- ja turvakodissa koulutettiin tukihenkilöitä. Myöhemmin hän kouluttautui lisää ja sai sertifioidun doulan pätevyyden.
”Olen toiminut doulana oman päivätyöni ja omien lasteni hoidon ohessa. Rovaniemen kaupungin henkilöstöpalvelut on viimeisin työpaikka, jossa olen ollut töissä. Olin siellä verkostokoordinaattorina. Kun aloitin doulaamisen vuonna 2013, minulla oli itsellä kolmevuotias lapsi. Tuolloin doulan työ oli uusi ja outo asia täällä. Siksi tämä työ on vaatinut tosi paljon myös tietoisuuden rakentamista tässä asiassa.”
Synnytystanssiohjaajan koulutuksen Sintija Dutka on käynyt Amsterdamissa. Nykyään hän kuitenkin toimii doulana Rovaniemellä. Hän tarjoaa palveluja doulana kaikille, jotka tulevat Lapin keskussairaalaan synnyttämään.
Kevytyrittäjyyden ohessa Dutka opiskelee nykyään tunnevyöhyketerapiaa Kairon Instituutissa, joka edustaa keho- ja tunneterapeuttista osaamista. Kairon Instituutin koulutuksia järjestetään tällä hetkellä Helsingissä ja Oulussa.
”Tässä koulutuksessa on suuret vaatimukset lähiopetuksesta, sillä se on niin moniulotteinen koulutus. Siinä huomioidaan muun muassa fyysistä kehoa, tunnedynamiikkaa ja elämänkaari-ikää sekä tunneperimää.”
Kevytyrittäjyys on juuri nyt paras toimintamalli
Laskutuspalveluista ja kevytyrittäjyydestä Sintija Dutka sai ensimmäisen kerran tietoa omalta doula-kouluttajaltaan. Omapajasta hän kuuli kollegaltaan, joka asui Oulussa ja teki kevytyrittäjänä töitä Omapajan kautta.
”Tykkään siitä, että Omapaja on minullekin tavallaan paikallinen laskutuspalvelu, sillä se on pohjoissuomalainen yritys. Kun minulla oli kolmas lapsi syntynyt, minulla tuli uusi innostus taas lähteä elvyttämään doulana toimimista.”
Sintija Dutkalla on kokemusta useammasta laskutuspalvelusta. Alkuaikoina hänellä oli kevytyrittäjänä toimimisessa vähän haasteita. Hän ei nimittäin saanut toimintaansa liittyviä suoria kuluja vähennyksiin.
Sintija Dutka kertoo, että doulan työhön kuuluu muun muassa perheen tukemista synnytyksessä ja synnytystaitojen harjoittelua. Kuva: Anni Tapio
”Pahoitin siitä vähän mieleni. Luulen, että osasyy tähän kyseiseen ongelmaan oli silloin siinä, että doulan työtä ei tunnettu siinä laskutuspalvelussa eikä siten ymmärretty, millaisia kuluja työhöni liittyy. Omapajan kanssa ei ole kuitenkaan ollut tätä ongelmaa. Saan suorat työhön liittyvät kulut vähennettyä siten, että saan ne kulukorvauksina takaisin. Voi myös olla, että olen nyttemmin osannut rohkeammin kertoa työstäni, ja tietoisuus doulan työstä on muutenkin lisääntynyt.”
"Tykkään myös kaikesta yhteistyöstä, mitä Omapaja tekee asiakkaidensa kanssa heidän työnsä tukemiseksi."
Yhteistyöstä Omapajan kanssa Sintija Dutka on tykännyt muun muassa siksi, että palvelu on helppo ja nopea.
”Käyttöliittymä on tosi selkä, ja sen käyttöönotto on sujunut vaivattomasti. Jos minulla on ollut joku kevytyrittäjyyteen liittyvä ongelma, olen saanut siihen aina heti vastauksen. Itselleni on jäänyt hyvä fiilis myös siitä, että asenne kevytyrittäjää kohtaa ei vaihtele sen mukaan, millaiset tulot kenelläkin on. Tykkään myös kaikesta yhteistyöstä, mitä Omapaja tekee asiakkaidensa kanssa heidän työnsä tukemiseksi. Mielellään itsekin kerron eteenpäin, että tämä on hyvä vaihtoehto.”
Tulevaisuus itsenäisenä yrittäjänä
Sintija Dutka sanoo, että vielä hänellä ei ole riittänyt toiminnassaan kapasiteettia alkaa kokonaan yrittäjäksi. Haave siitä kuitenkin siintää tulevaisuudessa.
”Minulla on nyt tällainen välitilanne, kun opiskelenkin vielä, että kevytyrittäjyys on tosi hyvä vaihtoehto tässä kohtaa. Voin näin kevytyrittäjänä samalla oppia lisää yrittämisestä ja samalla kasvattaa palveluntarjontaani. Kunhan opintoni vielä edistyvät riittävästi, uskallan varmasti sitten paremmin alkaa kokonaan yrittäjäksi.”
Doulan työ on Sintija Dutkalle kutsumusammatti. Siksi hän kokee luontevaksi vaihtoehdoksi toimia vaikka kokoaikaisena yrittäjänä doulan työssään.
”Tykkään niin hoitaa vauvoja, äitejä ja koko perheitä. Kun teen sitä työtä, niin samalla näen, miten doulan työ auttaa ihmisiä. Olen myös konkreettisesti nähnyt sen, miten tunnevyöhyketerapia auttaa esimerkiksi koliikkilapsia. Aiheesta on vasta tehty pätevä ja valaiseva tutkimus.” Voit lukea lisätietoa tutkimuksesta esimerkiksi täältä.
Dutkalla on sellainen ajatus, että ehkä vuoden sisällä hän voisi saada kasvatettua toimintaansa niin, että voisi perustaa oman yrityksen. Hän haluaisi viedä palvelua ympäri Lappia.
”Kun teen tätä työtä yrittäjänä, pystyn myös paremmin vastaamaan asiakkaideni toiveisiin erilaisissa tilanteissa."
”Kun teen tätä työtä yrittäjänä, pystyn myös paremmin vastaamaan asiakkaideni toiveisiin erilaisissa tilanteissa. Tämä työ vaatii joustavuutta, ja itse tykkään nimenomaan juuri siitä. Ja tunnevyöhyketerapia antaa niin paljon lisää mahdollisuuksia lisäpalveluihin, että siitä tulee hyvä paketti. Edes maantieteelliset etäisyydet eivät ole este doulaamiselle. Se onnistuu hyvin kauempanakin oleville asiakkaille. Doulatapaamisia voidaan tehdä esimerkiksi Skypen tai muiden etäyhteyksien välityksellä.”
Jotta pystyisi palvelemaan asiakkaitaan mahdollisimman hyvin, Sintija Dutka pitää huolta myös itsestään. Hän harrastaa muun muassa ulkoilua, uintia ja tunnemaalausta.
”Jos ei hoida itseään, oma vireys laskee eikä pysty riittävän herkällä korvalla aistimaan asiakasta. Terapeutin koulutuskin vaatii sitä, että jokainen käy myös omaa prosessiaan läpi. Joka päivä siis itsekin opin jotain uutta kehon ja mielen yhteydestä. Tämä on sellaista jatkuvaa kehitystä ja kasvamista minullekin.”