Omapajan yrittäjäkoulu – Oppimateriaalia itsensä työllistäjille

Säästäminen on sijoitus tulevaan

Kirjoittanut Sampsa Veteläinen | 24.8.2022 12:00

Yrittäminen voi olla epävarmaa. Siksi jokaisen itsensä työllistävän tulisi säästää sukanvarteen pahan päivän varalle. Niin kuin elämässä ylipäätäänkin. Toiset haluavat säästää lapsen tulevaisuuteen, toiset eläkepäiviä varten. Pienet tai epäsäännölliset tulot antavat säästämiselle kuitenkin omat haasteensa.

Miten aloittaa säästäminen?

Säästämisen idea on helppo: säästöä syntyy, kun kasvattaa tuloja tai leikkaa menoja. Todellisuudessa säästäminen ei tietystikään ole näin mutkatonta, mutta on valtava ero siinä, voivotteleeko vain rahan puutetta vai ryhtyykö todella sanoista tekoihin.

Säästäminen tarkoittaa hieman vaivannäköä ja monesta ylimääräisestä mukavasta luopumista. Jos tähän ei ole valmis, ei säästöäkään synny kuluja karsimalla. Silloin on pakko kasvattaa tuloja esimerkiksi sivu- tai osa-aikaisella työskentelyllä.

Kevytyrittäjänä tehty keikkatyö on taloudelle pelkkää plussaa! Ilman kiinteitä, yrittäjälle kuuluvia kuluja voi kevytyrittäjä työskennellä omaan tahtiinsa. Sivutoimisena kevytyrittäjänä et roiku verottajan löysässä hirressä. Omapajan perii pienen palvelumaksun ainostaan silloin, kun laskutettavaa syntyy. 

Kuukausittainen säästäminen

Arjen säästämisessä auttaa oivallus, mihin rahat ihan oikeasti menevät. Tee siis kuukausibudjetti! Vertaile verkkopankissa montako euroa kuussa sinulle kertyy saatavia ja tutki, mistä kaikesta menosi koostuvat. Monet verkkopankit antavat automaattisesti kuukausittaisen tai vuosittaisen tulo-meno listan.

Suomalaisten suurimmat menoerät ovat asuminen, ruoka ja kulkeminen. Asumisen kuluja voi olla haasteellista karsia, varsinkin jos ei halua muuttaa. Monissa kerrostaloasunnoissa myös vesi- tai sähkömaksut voivat olla kiinteähintaisia. Totuus kuitenkin on, että pitkällä aikavälillä esimerkiksi 100 euron säästö vuokrarahassa tekee 1 200 euroa vuodessa.

 

Säästämisessä auttaa oivallus, mihin rahat ihan oikeasti menevät.

 

Sijainti vaikuttaa myös asunnon hintaan. Toki keskustassa kaikki palvelut ovat lähellä, mutta kuinka paljon palveluita todella tarvitaan? Keskusta-asunto ehkä houkuttelee ostopaikkoineen tai kahviloineen, mutta jos tähtäimessä on säästäminen, voi helposti pudota kuluttamisen oravanpyörään.

Kuukausibudjetin laatiminen on tärkeää, jotta ymmärtää, mistä omat tulot tulevat ja mihin ne oikein menevät. Yllättävät kohteet, kuten noutoruoka silloin tällöin, saattaakin kuukausitasolla osoittautua odottamattoman kalliiksi. 

Tulisiko kuitenkin halvemmaksi muuttaa kauemmas keskustasta ja ehkä maksaa matkasta kerran viikossa kohteeseen? Jos asuisi kauempana kaupoista ja palveluista, kuinka paljon rahaa säästyisi, kun ei tiedä, mitä ihanaa näyteikkunoihin on aseteltu tällä kertaa.

Säästäminen arjessa

Ruoassa ei voi säästää loputtomiin, onhan meidän kaikkien syötävä. Monella pienellä kikalla ruokalaskua voi kuitenkin hiissata alemmas. Suunnittele, mitä syöt ja käy kaupassa harvemmin. Kerran viikossa tehdyt ruokaostokset säästävät heräteostoksilta ja ”mitä tekisi mieli” -hankinnoilta. Yksi täsmäisku markettiin säästää myös aikaa sekä bensakuluja. Joka päivä ei tarvitse syödä herkkuruokaa. Arkena perunaa ja makaronilaatikkoa, viikonloppua voi juhlistaa tacoilla tai pizzalla.

Poissa silmistä, poissa mielestä on paras neuvo myös säästäjälle. Peruuta kaikki uutiskirjeet ja verkkokauppojen tarjoukset. Älä käy verkkokaupoissa edes huviksesi. Jos haluat selata Instagramia tai blogeja, pidä mielessäsi että suosittujen influenssereiden tulot tulevat kaupallisesta yhteistyöstä. On tarkoituskin, että ihastut bloggaajan kotona näkyvään mattoon tai yllä olevaan mekkoon. Päätä ennen nettiin menoa, että somen innoittaman et varmasti hanki mitään.

 

Poissa silmistä, poissa mielestä on paras neuvo myös säästäjälle.

 

Verkkokaupoissa kummittelevat tarjoukset ”Nyt 70% alennuksella – osta 3 maksa 2!” saavat kuluttajan kuvittelemaan, että ostamalla voi säästää rahaa. Ei todellakaan. Jos näet mainoksen 200 euroa maksavasta merkkivaatteesta –70% alennuksessa, luovut ostaessasi kuitenkin 60 eurosta, et missään nimessä säästä 140 euroa! Osta alennuksesta vain, kun pitkään tarvitsemasi ja etsimäsi tuote tulee tarjoukseen.

Pienestä palkasta säästäminen

Tyhjästä on paha nyhjäistä, mutta pienituloinenkin voi säästää. Elämä menee pelkäksi kituuttamiseksi, jos rahan säästön vuoksi luopuu kaikesta mukavasta, joten tavoitteet kannattaa pitää realistisina. Pienituloisuus pitkään jatkuessaan haastaa kykyä uskoa tulevaan, mutta pienikin hätävara säästötilillä auttaa selviytymään yllättävistä menoista paremmin.

Perusta erillinen säästötili, johon joka kuukausi siirrät automaattisesti tietyn summan rahaa. Pankeilla on myös säästölipas-toiminto, jossa jokaisesta korttimaksusta säästöön kilahtaa esimerkiksi euro. 

Tee säästämisestä motivoivaa asettamalla myös välitavoitteita. Jos tarkoituksenasi on säästää vaikka 500 euroa, välitavoitteet voi asettaa sadan euron välein. Kehu itseäsi, kun saavutat välitavoitteen.

Pienituloisen säästäminen:

  • Laita auto seisontaan kesän ajaksi.
  • Tarkastele kulutustasi ja luovu tarpeettomasta. Esimerkiksi suoratoistopalvelut voi laittaa tauolle ja lehtitilaukset lopettaa.
  • Suunnittele viikon ruokalista etukäteen. Koosta ruokalista edullisista ja maistuvista raaka-aineista, mutta muista jättää tilaa myös herkuille, jotta arki säilyy mielekkäänä.
  • Opettele korjaamaan vaatteitasi. Se säästää sekä luontoa että kukkaroa.
  • Kilpailuta puhelin- ja nettiliittymäsi.
  • Myy ylimääräiset tavarat ja laita rahat säästöön.

Säästäminen ja sijoittaminen

Sijoittaminen on hyvä keino saada säästöt poikimaan. Jos pystyt säästämään pitkällä aikavälillä, sijoittaminen kannattaa ehdottomasti. Näin säästämäsi rahat kasvattavat varallisuutta korkoa korolle ilmiön ansiosta, sen sijaan, että varat makaisivat saman suuruisina tilillä vuodesta toiseen. Sijoittaminen pitkällä tähtäimellä vaatii kärsivällisyyttä – säästetyn rahan arvon huomaa vasta myöhemmin.

Sijoittamalla voit saada rahasi poikimaan. Sen sijaan, että makuutat rahojasi tilillä, voit laittaa potin kasvamaan korkoa korolle -ilmiön ansiosta!

Säästäminen eläkepäiviä varten

Sijoittaminen on pitkän matkan juoksua – ei spurtti. Siksi sijoittaessa kannattaa ennemmin ajatella vuosikymmeniä kuin kuukausia. Mitä aiemmin aloitat sijoittamisen, sitä suurempi potti sinulle kertyy. Jos haluat säästää eläkepäiviä varten, sijoittamisella sen saa kannattamaan. Pörssikikkailulla voi onnistua tekemään nopeita voittoja, mutta maltillinen indeksirahasto on tylsän turvallinen ja pitkäjänteinen vaihtoehto eläkepäivien turvaksi.

Lapselle säästäminen

Kun aloitat lapselle säästämisen nyt, kasvatat tulevaa miljonääriä! Alaikäisen lapsen tilin avaamisesta on hyötyä erityisesti tulevaisuutta ajatellessa. Lapselle säästämisessä korkoa korolle ilmiö korostuu entisestään – mitä aiemmin sijoittamisen aloittaa, sitä suuremmaksi summa kasvaa.

Kun avaat lapselle tilin, huolehdi, että tili on hänen, ei vanhempien nimissä. Muuten saatat joutua hänen täysi-ikäiseksi tultuaan pulaan lahjaveron kanssa. Monet pankit tarjoavat lapselle säästämiseen räätälöityä, sopivaa rahastoa sijoittamiseen.