Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Kevytyrittäjyys sopii metsureille erinomaisesti
21.12.2017 11:18Lukuaika 2 min

Pienyrittäjänä 100-vuotiaassa Suomessa

Kun Googleen kirjoittaa hakusanaksi “pienyrittäjä”, saa tulokseksi artikkeleja ja keskusteluja laidasta laitaan. Joukossa on sekä positiivisia että negatiivisia otsikoita. Osassa otsikoista on kannustava tai ohjaava sävy, kuten “Helpompaa kevytyrittäjyyttä” tai “Pienyrittäjä, tiesithän tämän”.

Keskustelupalstoilla sanavalinnat ovat tietysti räväköitä. Pienyrittäjyyttä puolustetaan sekä arvostellaan voimakkaasti. Kiivas keskustelu kuitenkin osoittaa, että 100-vuotiaassa Suomessa asia on tärkeä ja ajankohtainen.

Julkisen mielipiteen mukaan Suomi tarvitsee yrittäjiä. Heissä nähdään yksi ratkaisu Suomen menestykseen ja kansalaisten hyvinvointiin. Nimittäin yrittäjät luovat työpaikkoja, jotka ovat taloudellisen kasvun ja muun hyvinvoinnin perustana.

Viimeisimpien tilastokeskuksen tietojen mukaan yrittäjien määrä onkin jatkuvasti kasvanut Suomessa. Suurin osa on mikro- ja pienyrittäjiä. Mikroyrittäjä työllistää yleensä 1 - 9 henkilöä ja pienyritys 10 - 50 henkilöä.

Pienyrittäjän arjen kiemurat

Yrittäjäksi ryhtyminen on hieno asia! Siinä työssä voi toteuttaa itseään, unelmaansa ja samalla rakentaa tulevaisuuden Suomea. Yrittäjän elämää kuvataan monesti antoisaksi mutta rankaksi.

Useat mikro- ja pienyrittäjät ovat tyytyväisiä elämäänsä yrittäjänä eivätkä osaa ajatellakaan itselleen muunlaista työtä. He nauttivat siitä vapaudesta, että voivat itse päättää pitkälle sen, mitä tekevät ja miten.

yrittajana-suomessa-metsuri

Yrittäjän työssä voi toteuttaa itseään, unelmaansa ja samalla rakentaa tulevaisuuden Suomea. Yrittäjän elämää kuvataan monesti antoisaksi mutta rankaksi.

Yrittäjien määrä voisi olla isompi kuin se nykyisin on. Kuitenkin mielikuva yrittämisen riskialttiudesta ja ongelmista estää monia ryhtymästä toimeen. Täysin tuulesta temmattu mielikuva ei ole, koska yrittäminen sisältää tiettyjä riskejä ja paljon työtä.

Osuuspankki on teettänyt ja julkaissut selvityksen, jossa kartoitettiin pienyrittäjien arkea vuonna 2017 Suomessa. Tuloksissa on tuotu esiin kuusi seikkaa:

  • Yrittäjät ajattelevat, että heidän työtään arvostetaan juhlapuheissa mutta ei käytännössä.
  • Yrittäjistä tuntuu, että yrittäjyyttä pidetään valittuna elämäntapana. Yrittäjyydessä ilmeneville ongelmille ei tehdä juuri mitään, koska ne ovat tämän valinnan kylkijäisiä.
  • Omasta yrityksestä haetaan taloudellista varmuutta tai työn jatkuvuutta.
  • Yrittäjyys mielletään epävarmaksi ja riskialttiiksi.
  • Työn ja muun elämän välille on haasteellista löytää tasapaino.
  • Yrittäjät väsyvät työssään, vaikka tekisivät juuri sitä, mitä haluavat.

Mitä näistä tuloksista voisi sitten ajatella? Vaikuttaa siltä, että pienyrittäjät eivät pidä Suomea yrittämisen kultamaana. He kaipaavat tukea ja arvostusta, joka näkyisi muun muassa siinä, että pienyrittäjiä koskevaa lainsäädäntöä helpotettaisiin.

Valoa näkyvissä

100-vuotiaan Suomen kunniaksi voi todeta, että yrittämistä helpottavia ratkaisuja on jo olemassa. Yksi niistä on esimerkiksi kevytyrittäjyys, joka ei kylläkään poista kaikkia yrittäjyyteen liittyviä haasteita mutta helpottaa yrittäjiksi aikovien tietä.

Kevytyrittäjä työllistää itsensä laskutuspalvelun kautta. Hän työskentelee yrittäjämäisesti ja itsenäisesti ilman omaa yritystä. Laskutuspalvelu hoitaa kevytyrittäjän kirjanpidon ja kaiken byrokratian. Juuri sen, mikä koetaan usein haastavaksi ja jopa yrittäjäksi ryhtymisen esteeksi.

Suomessa on noin 50 000 kevytyrittäjää, jotka toimivat hyvinkin erilaisilla aloilla. Heitä yhdistää se, että he myyvät omaa osaamistaan. Oman osaamisen myynti onkin iso yhdistävä tekijä. Sen kautta yrittäjät kohtaavat samoja haasteita ja kaipaavat tukea samoihin asioihin.

 

“Yksinkin kannattaa yrittää yhdessä”

 

Laskutuspalvelut, kuten Omapaja, kokoavat yhteen eri alojen yrittäjiä. He antavat tukea ja neuvovat yrityselämän kiemuroissa. Jos tuntee olonsa epävarmaksi, kannattaakin harkita kevytyrittäjyyttä. Se on ainakin aluksi hyvä ratkaisu. Myöhemmin, kun toiminta vakiintuu ja asiakaskunta kasvaa, oman yrityksen perustaminen voi olla paikallaan.

Yrittäjyys on jokaiselle yksin tai yhdessä yrittävälle henkilökohtainen asia. Jos jokin yrittäjiä koskeva laki tai säädös on pielessä, yrittäjä kokee sen nahoissaan. Siksi on tärkeää, että Omapajan kaltaisten yritysten lisäksi on olemassa muun muassa Suomen pienyrittäjät Ry, joka on tärkeä vaikutuskanava ja tuo esiin pienyrittäjien äänen.

Palataan vielä lopuksi tekstin alussa esitettyyn Google-hakuun. Yksi hakusanalla “pienyrittäjä” saatu tulos on otsikko “Yksinkin kannattaa yrittää yhdessä”. Yhdessä tekemällä luodaan entistä parempaa ja antoisampaa yrittäjän arkea.

Kiinnostaisiko myös nämä?