”Kerran teimme kaveriporukalla mainosvideon ilmailuyhdistykselle. En ollut ikinä aiemmin ollut purjelentokoneessa. Se oli huima kuvauskokemus – varsinkin kun lentäjä teki silmukan lennon aikana. Meillä oli kolme kameraa kuvaamassa: yksi koneessa sisällä, yksi siivessä ja yksi peräsimessä. Siitä saatiin kyllä huikeaa videomateriaalia.”
Pasi Määttänen on päätoimisesti tekninen myyjä. Tämän työn ohessa hän tekee valokuvaajan ja videokuvaajan töitä kevytyrittäjänä. Aikaisemmin hän on tehnyt töitä rakennusalalla, mutta niissä töissä hänellä alkoi tulla rasitusvammoja niin, että hänen oli pakko etsiä fyysisesti kevyempiä töitä.
”Kevytyrittäjyys sopii minulle. Päätyön ohessa minulla ei riitä intoa tai aikaa esimerkiksi kirjanpitoon. Sen joutuisin ulkoistamaan joka tapauksessa. Muun muassa siksi en ole perustanut esimerkiksi toiminimeä nyt.”
Määttänen on harrastanut kuvaamista eri tavoin jo jonkin aikaa, vakavammin noin kuusi vuotta. Videoharrastuksenkin hän aloitti jo nuorena.
”Jo teininä tuli kuvattua videoita moottoripyöräilyyn ja matkailuun liittyen. Hinnoittelu vain on välillä tosi vaikeaa. Alussa alihinnoittelin usein itseni, mutta olen ajan kuluessa opetellut pyytämään työstä oikeanlaista palkkaa.”
Alussa Määttänen oli vähän arka tarjoamaan valokuvaus- ja videointipalvelujaan. Sitten hän vain päätti alkaa tehdä töitä sen eteen, että saisi kuvauskeikkoja.
”Kun asiakkaat sittemmin olivat tyytyväisiä, heidän antamastaan palautteesta rohkaistuin lisää. Aloin markkinoida itseä enemmän. Jos tuntuu, ettei tule asiakkaita riittävästi, niin pitää vain yrittää kovemmin. Tulevalle kesällekin alkaa jo jonkin verran olla keikkoja sovittuna, toki lisää mahtuu kalenteriin.”
"Tässä on myös niin paljon sellaista, missä pystyy koko ajan kehittymään. Se on kiinnostavaa. Kuvaamisessa oppiminen kun ei lopu koskaan."
Määttänen kuvaa esimerkiksi potretteja, tuotekuvausta, kirkollisia ja muita tapahtumia ja ilmakuvausta dronella. Videoita hän tekee muun muassa yrityksille somemainontaan ja onpa hän ollut mukana musiikkivideossakin siten, että kuvasi drone-osuuden siihen.
”Parasta tässä työssä on, että tässä tapaa erilaisia ja mielenkiintoisia ihmisiä. Tässä on myös niin paljon sellaista, missä pystyy koko ajan kehittymään. Se on kiinnostavaa. Kuvaamisessa oppiminen kun ei lopu koskaan. Mitä haastavammat olosuhteet on, sitä enemmän tarvitsee ammattitaitoa hyvään lopputulokseen.”
Pasi Määttänen kokee, että verkostoituminen on ollut hänelle tärkeää kevytyrittäjän töissä.
”Olen saanut verkostoitumisen avulla varsin hyvin töitä itselleni. Töitä tarjotaan puolin ja toisin, jos ei itse ehditä kaikkia tekemään. ”
Määttänen tekee töitä lähinnä Etelä-Karjalan alueella. Suomessa kuvaajia on paljon, siksipä edukseen erottuminen ja asiakashankinta vaatii paljon työtä.
”Valokuvausalalla verkostoituminen toimii erittäin hyvin. Autamme toinen toisiamme.”
Määttänen käyttää markkinoinnissa apuna myös sosiaalista mediaa, muun muassa Instagramia ja Facebookia.
”Sosiaalisen median kautta olen myös saanut viestiä ja työtarjouksia. Olen kokenut niin, että saadakseen työtarjouksia, pitää olla näkyvillä. Sosiaalisessa mediassa omia töitään pitää päivittää säännöllisesti. Ei anna oikein hyvää kuvaa työstä, jos siellä ei ole vaihtuvuutta. Monesti töitä pitää kuitenkin myös itse vain osata kaivaa jostain.”
Määttänen pyrkii tekemään kaikki kuvauskeikkansa niin hyvin, että asiakas olisi aina tyytyväinen.
”Kun asiakas on tyytyväinen, hän usein suosittelee palvelua muillekin. Sitä kautta olen itsekin saanut lisää asiakkaita.”
Pasi Määttänen on ollut kevytyrittäjänä nyt reilun vuoden. Laskutuspalveluna hänellä on ollut Omapaja alusta asti.
”Löysin Omapajan siten, että törmäsin artikkeliin, jossa vertailtiin eri laskutuspalveluja. Osalla laskutuspalveluista oli laskujen tilityksessä tai muussa toiminnassa jotain ongelmaa. Omapaja kuitenkin todettiin sen jutun perusteella hyväksi. Sillä oli kaikki kunnossa. Jutussa oli erityismaininta, että Omapaja oli hoitanut asiansa hyvin.”
Kun Määttänen oli lukenut artikkelin, hän meni käymään Omapajan nettisivuilla – ja samantien myös rekisteröityi palveluun.
”Olen kyllä ollut tyytyväinen Omapajaan. Ei ainakaan ole vielä tullut mieleen mitään syytä vaihtaa muuhunkaan.”
Määttäsen mielestä yksi hyvä uudistus Omapajassa on ollut nyt se, että palvelussa on tarjolla myös tarjouspohjia.
Hän on rekisteröinyt aputoiminimen -PM Photography, mikä onnistui helposti Omapajan kautta. Aputoiminimen hän saa pitää, jos päätyy perustamaan esimerkiksi toiminimen itselleen.
Määttäsen mielestä yksi hyvä uudistus Omapajassa on ollut nyt se, että palvelussa on tarjolla myös tarjouspohjia. Hänen mielestään laskutuspalvelua kannattaa käyttää esimerkiksi silloin, jos ei vielä ole ihan varma omasta yritysideastaan tai laskutettavaa työtä on vain satunnaisesti.
”Kevytyrittäjyys on tosi hyvä vaihtoehto siinä tilanteessa. Olen suositellut tätä muillekin. Monella kun tulee alussa esteeksi se, että ei pysty laskuttamaan ilman yritystä vaikka olisi osaamista ja välineet tehdä työ, jota kysytään. Kevytyrittäjänä se onnistuu. Jos ei sitten olekaan töitä, niin kevytyrittäjänä ei silloin tule itselle mitään kuluja kuitenkaan. Se on ehdottoman hyvä asia tässä.”