Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Lukuaika 2 min

Parturi – tarvitsetko tukea yrittäjyyteen?

Parturi-kampaajan työhön kuuluu hiusten ja parran leikkaaminen sekä hoito. Tiedätkö, mitä muuta työ häneltä vaatii? Millainen koulutus hänellä on? Tässä artikkelissa käsittelemme parturin työtä, koulutusta sekä kevytyrittäjyyttä.

Hiusten- ja parran leikkuun lisäksi parturi-kampaaja tekee muun muassa hiusten ja parran värjäyksiä, permanentteja, kampauksia sekä ripsien ja kulmien värjäyksiä. Entistä useammin parturi-kampaaja tekee myös hiuspidennyksiä ja -lisiä sekä rakennekynsiä.

Parturi-kamapaajan ammattissa tarvitaan kädentaitoja ja esteettistä näkemystä, mutta myös asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja. Alan muodin ja kehityksen aktiivinen seuraaminen ja monipuolisten taitojen ylläpito ovat välttämättömiä, jos haluaa menestyä alalla.

Yrittäjänä hiusalan ammattilainen tarvitsee liiketaloudellista osaamista. Palveluissa keskeisintä on osata hinnoitella työ hyvin ja oikein, jotta toiminta olisi kannattavaa. Tarvittaessa saat apua työsi tuotteistamiseen ja hinnoitteluun meiltä.

Millainen koulutus ja palkkaus parturilla on?

Parturi-kampaajan tutkinnon eli hiusalan perustutkinnon voi suorittaa toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella sekä näyttötutkintona.

Hiusalan ammattitutkinnon sekä hiusalan erikoisammattitutkinnon voi suorittaa näyttötutkintona. Hiusalalla on lisäksi myös yksityisiä kouluja, joista voi hakea alan koulustusta itselleen.

Aloita parturi-kampaajan työt kevytyrittäjänä

Lataa ilmainen opas!

 

Hiusalan ammattilaisista suurin osa on itsenäisiä yrittäjiä, muun muassa kevytyrittäjiä. Yrittäjänä parturin ansiotaso perustuu yksinkertaisesti siihen, miten kannattavaa hänen liiketoimintansa on.

 

Hiusalan ammattilaisista suurin osa on itsenäisiä yrittäjiä, muun muassa kevytyrittäjiä.

 

Jos parturi-kampaaja tekee töitä toisen palveluksessa, noudatetaan tällöin hiusalan työehtosopimusta, jossa työntekijän palkka määräytyy joko provisiomuotoisena tai kiinteänä taulukkopalkkana. Kiinteä taulukkopalkka on osa-aikaisella parturilla tuntipalkka ja kokoaikaisella työntekijällä kuukausipalkka.

Parturi-kampaajan tunti- ja kuukausipalkan määrään vaikuttavat koulutuksen lisäksi työssäolovuodet, työtehtävät, vastuut, työaika, lisät sekä kuntien kalleusluokitus. Provisiopalkka perustuu parturin omaan työpanokseen.

Millaista parturi-kampaajan työ on?

Hiusten ja parran hoidon ja leikkuun lisäksi parturi voi tehdä myös pään, niskan ja hartioiden hoitoon kuuluvia hierontoja. Hoidot voivat kohdistua esimerkiksi hiusten ja hiuspohjan kunnon ylläpitämiseen sekä asiakkaan rentouttamiseen.

Hiusalan ammattilainen voi tarvittaessa myös ohjata asiakasta yksilöllisen tyylin löytämisessä sekä värien käytössä. Tämän lisäksi hän esittelee asiakkailleen hiustenhoitotuotteita ja ohjaa heitä niiden käytössä.

Jos alalla toimii yrittäjänä, työhön kuuluu myös yritystoiminnan suunnittelua, toteuttamista, seurantaa ja arviointia. Siihen voi kuulua lisäksi myös tuotannollisen toiminnan organisointia sekä työntekijöiden ammattitaidon kehittämistä.

Miten hyvin alalla työllistyy?

Miten hyvin hiusalan ammattilaiset työllistyvät tai työllistävät itseään? Enemmistö heistä on itsenäisiä yrittäjiä. He toimivat joko yksin omassa parturi-kampaamossaan, tai sitten he harjoittavat ammattiaan toisen yrittäjän liikkeessä sopimusyrittäjänä tai vuokratuoliyrittäjänä.

 

Vuokratuoliyrittäjä tarkoittaa sitä, että vuokrataan toisen liikkeestä itselle tuolipaikka.

 

Vuokratuoliyrittäjä tarkoittaa sitä, että vuokrataan toisen liikkeestä itselle tuolipaikka. Hän on kirjanpitovelvollinen ja velvollinen myös maksamaan oman yritystoimintansa kulut, kuten esimerkiksi eläkemaksut. Vuokratuoliyrittäjä maksaa tuolipaikastaan vuokraa kuukausittain sen mukaan, millainen sopimus hänellä on liikkeen omistajan kanssa.

Alan liikkeiden lisäksi työpaikkoja on myös erilaisissa hoitoloissa, sairaaloissa, kylpylöissä sekä tavaratalojen yhteydessä. Parturi-kampaajia työskentelee myös lisäksi myös koulutus-, konsultointi- ja myyntitehtävissä sekä sekä media- ja teatterialan palveluksessa.

Yritystoimintaa voi varsin hyvin harjoittaa myös kevytyrittäjänä.

Kiinnostaisiko myös nämä?