Omapajan yrittäjäkoulu – Oppimateriaalia itsensä työllistäjille

Osa-aikatyö sopii kevytyrittäjälle

Kirjoittanut Sampsa Veteläinen | 9.11.2021 14:47

Osa-aikatyöllä tarkoitetaan työtä, jossa työaika on enintään 80 prosenttia sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän työajasta. Osa-aikatyöksi määritellään työ, jota tehdään alle 30 tuntia viikossa.

Osa-aikatyö on opiskelijalle mieletön mahdollisuus!

Tarpeet tehdä osa-aikatyötä voivat olla moninaiset. Halutaan ehkä hoitaa lapsia  kotosalla, oma jaksaminen vaatii enemmän vapaata tai halutaan taloudellista tai henkistä tukea eläkepäiviin. Tavallisin syy tehdä osa-aikatyötä on kuitenkin opiskelu.

Osa-aikatyö tuo opiskelijalle taloudellista turvaa – enää ei tarvitse kitkutella pelkkien tukien varassa! Se on myös hieno mahdollisuus luoda yhteyksiä, asiakassuhteita ja muita verkostoja jo ennen isompaa harppausta työelämään.

Osa-aikatyö tutustuttaa työkulttuuriin ja työelämän pelisääntöihin, riippumatta siitä, tekeekö oman alan hommia vai jotain täysin muuta. Rekrytointitilanteessa jokainen työtehtävä antaa ison etumatkan kokemattomaan hakijaan nähden.

Osa-aikatyö sopii myös alaikäiselle!

Osa-aikatyötä ei kovasta yrityksestä huolimatta ole aina helppo löytää. Tilanne vaikeutuu entisestään, jos haaveena on työ, joka edistää omaa urakehitystä. Myös alaikäiset saattavat törmätä työnhaun vaikeuteen – ikä ja kokemus puuttuvat, vaikka into olisi huipussaan.

Kevytyrittäjyys on mahtava ratkaisu osa-aikatyöhön. Se mahdollistaa oman itsensä herrana toimimisen: päätä mitä teet, kelle teet ja milloin teet! Myös alaikäinen aloittaa työuransa helposti kevytyrittäjänä. Lue tästä 14-vuotiaan Iljan kokemuksia kevytyrittäjyydestä!

Vaikka asiakkaita ei kertyisikään jonoksi asti, tuottaa kevytyrittäjyys pelkkää plussaa: oppia, työkokemusta, oma-aloitteisuutta sekä taskurahaa. Kevytyrittäjänä ei voi vain hävitä!

Kevytyrittäjyys tuo nuorille kaivattua täytettä ansioluetteloon, kokemusta työelämästä sekä luonnollisesti lisätuloja. 

Osa-aikatyön tuntimäärä 

Osa-aikatyössä työaikaa voidaan vähentää päivittäisen työpäivän pituutta tai viikoittaista / kuukausittaista tuntimäärää lyhentämällä. Esimerkiksi tekemällä 6-tuntisia työpäiviä tai 3-päiväisiä työviikkoja. Osa-aikatyöksi lasketaan käytännössä työ, jossa tunteja kertyy alle 30 viikossa.

Osa-aikainen työntekijä voi työskennellä myös olla epäsäännöllistä ja keikkaluonteista. Mikäli työtön saa osa-aikatyön kokopäiväisen sijaan, hänellä on oikeus saada soviteltua työttömyyspäivärahaa. Osa-aikatyötä tekevää kevytyrittäjää ei lasketa ”oikeaksi” yrittäjäksi, joten sama oikeus säilyy myös hänellä.

Kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön

Työ voi olla lähtökohtaisesti osa-aikaista tai kokoaikainen työaika voidaan vaihtaa osa-aikaiseksi joko yhteisellä sopimuksella tai työnantajan yksipuolisella päätöksellä. Työnantaja voi muuttaa työsuhteen osa-aikaiseksi vain taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla, eli ainoastaan silloin, jos työtä ei enää riitä kokopäiväiseksi.

Myös työntekijällä on oikeus siirtyä kokoaikaisesta työntekijästä osa-aikaiseksi työntekijäksi esimerkiksi silloin, kun halutaan hyödyntää 1- ja 2-luokkalaisen lapsen vanhemmalle myönnetty osittainen hoitovapaa.

Yksipuolisen päätöksen tulee aina olla perusteltu, mutta yhteiseen sopimukseen osa-aikatyöstä ei vaadita kuin molempien suostumus. Jos työntekijä haluaa tehdä osa-aikatyötä, työnantajan on pyrittävä järjestämään sitä. Jos työnantaja ei suostu tähän, hänen on perusteltava kieltäytymisensä.

Osa-aikatyö on joillekin oma valinta: se antaa mahdollisuuden keskittyä itselle tärkeisiin asioihin. Kevytyrittäjänä voit seurata omaa intohimoasi.

Vuosiloman kertyminen osa-aikatyössä

Työntekijälle kertyy työsuhteen aikana vuosilomaa, jonka ajalta maksetaan palkka. Vuosilomapäiviä kertyy myös osa-aikatyötä tekevällä:

  • 2 lomapäivää/kuukausi, jos työtä kertyy vähintään 14 päivää tai 35 tuntia täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta ja työsuhde on 31.3. mennessä kestänyt alle vuoden.
  • 2,5 lomapäivää/kuukausi, jos työtä kertyy vähintään 14 päivää tai 35 tuntia täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta ja työsuhde on 31.3. mennessä kestänyt keskeytymättä vähintään vuoden. Puolikkaat lomapäivät pyöristetään aina ylöspäin.

Työnantajan tulee sijoittaa vähintään 24 päivää vapaista yhtäjaksoisesti lomakaudelle, joka on 2.5. – 30.9.

Jos määräaikaiset sopimukset ovat peräkkäisiä tai ne ovat seuranneet välittömästi toisiaan, työsuhteen katsotaan jatkuneen yhdenjaksoisena. Vuosilomaa ei kerry, jos osa-aikatyötä on kuukaudessa alle 14 päivää tai alle 35 tuntia. Osa-aikatyötä tekevällä on kuitenkin oikeus vapaaseen, josta maksetaan lomakorvaus. Työssäolon veroiselta ajalta kertyy niin ikään vuosilomaa.

Jos sairastut vuosiloman aikana tai juuri ennen lomaa, sinulla on oikeus ilmoittaa työnantajalle ja pyytää loman siirtoa omavastuupäivien jälkeen.

Turku, Tampere, Lahti, Jyväskylä, Oulu, ja Helsinki osa-aikatyön kärjessä

Osa-aikatyön suosio näkyy etenkin isoissa kaupungeissa, sillä nuoret aikuiset kustantavat usein opiskelunsa työskentelemällä opintojen ohessa. Isommissa kaupungeissa myös vuokrataso on pienempiä paikkakuntia korkeammalla, joten osa-aikainen työ saattaa olla iso taloudellinen helpotus myös muissa elämäntilanteissa.

Kun työmarkkinoilla liikkuu iso joukko innokkaita tekijöitä, on selvää että kilpailu on myös kovaa. Itsensä työllistämällä leivän syrjään pääsee kiinni jopa nopeammin kuin työpaikkailmoituksia seuraamalla!

Kevytyrittäjänä omaa osaamistaan pystyy tarjoamaan myös niille tahoille, jotka eivät perinteisiä reittejä pitkin työntekijöitä edes etsi. Palkanmaksu onnistuu laskutuksen kautta – helppoa sinulle, kustannustehokasta työnantajalle!