Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Valokuvaaja voi tehdä töitä opiskelijana
22.1.2019 17:104 min read

Opintotuen tuloraja – Paljonko voin tienata opiskelun ohessa?

Opintotuen tulorajan puitteissa työskentely kiinnostaa monia. Mutta tiesitkö, että opintotuki ei estä sinua työskentelemästä kevytyrittäjänä? Kevytyrittäjyys on itse asiassa mainio tapa löytää mielekästä työtä opiskelujen rinnalle sekä erinomainen lisä ansioluetteloon!

Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto osa-aikatyöksi tai tulonlähteeksi opintotuen ja opintolainan oheen. Huolehdi kuitenkin, etteivät vuositulosi ylitä Kelan määrittelemää tulorajaa.

 

Kevytyrittäjyys on mainio tapa löytää mielekästä työtä opiskelujen rinnalle, tarjoaa taloudellisen tuen sekä erinomainen lisän ansioluetteloon!

 

Moni opiskelija rahoittaa elämänsä paitsi opintotuella myös työskentelemällä osa-aikaisesti. Mikäli mielessäsi on liikeidea tai haluat keikkailla satunnaisesti, kevytyrittäjänä sinulla on mahdollisuus tienata mukavasti ylimääräistä! Kevytyrittäjyys ei ole sidottu mihinkään alaan tai ammattiin, vaan voit soveltaa sitä lähes mihin palveluun tahansa.

Kevytyrittäjä voi luoda omannäköistään uraa myös rakkaan harrastuksensa pohjalta: eläinten parissa, liikunnanohjaajana, valokuvaajana, soitonopettajana tai vaikka junnuvalmentajana. Mikäli olet haka kielissä, loistava koodari tai taitava kirjoittaja, voit tarjota kotisivu-, tulkkaus-, tekstaus- tai käännöspalveluita yksityisille tai yrityksille. Jos lähipiirissäsi tai paikkakunnallasi asuu paljon ikäihmisiä, koti- ja siivouspalvelut ovat palvelumuoto, joiden kysyntä lähitulevaisuudessa vain kasvaa.

Työ tuo vastapainoa opiskeluun

Sivutulojen hankkiminen kevytyrittäjänä on opiskelijalle hyvä vaihtoehto kokeilla siipiään oman alan töissä. Vaikka tulevaisuuden suunnitelmissa ei pyörisikään oman yrityksen perustaminen, kevytyrittäjänä voi saada ammatillista varmuutta, luoda asiakaskontakteja ja kokeilla unelma-alaa käytännössä. Kevytyrittäjyys on myös erinomainen lisä omaan ansioluetteloon.

Työnhakutilanteessa oman alan töitä tehnyt vastavalmistunut on eittämättä paremmassa asemassa kuin hakija, jolla kokemusta vielä puuttuu. Ylipäätään mikä tahansa kokemus työnteosta ja omasta yrittelijäisyydestä on plussaa, joten kevytyrittäjyys on ehdoton etu, vaikka työskentelisikin tulevaisuudessa täysin päinvastaisella alalla. Kevytyrittäjyys ihan toisenlaisissa töissä voikin olla mukavaa vastapainoa omiin opintoihin. Myös opintotuen tuloraja on helposti hallittavissa.

Omapajan kautta kevytyrittäjäksi ryhtyminen on helppoa:

  • Riittää, kun rekisteröidyt kevytyrittäjäksi Omapajan nettisivujen kautta.
  • Sinun ei tarvitse kouluttautua aiheeseen erikseen, ei sitoutua mihinkään eikä maksaa mitään ylimääräistä.
  • Työskentelysi lasketaan tuloiksi ainoastaan niinä kuukausina, jolloin saat työstäsi konkreettista palkkaa.
    • Et siis joudu verotetuksi tai tilittämään työskentelyäsi lainkaan, mikäli tulojakaan ei ole.
  • Kevytyrittäjänä sinulla ei ole velvollisuutta kirjanpitoon.
  • Kevytyrittäjyys ei estä sinua hakemasta kesätöitä tai työskentelemästä osa-aikaisesti muualla.
  • Opintotuen saajana sinun täytyy kuitenkin olla selvillä vuositulojesi suhteesta saamaasi tukeen.

Selvitä opintotuen tuloraja Kelasta!

Kelan mukaan opintotukea nostavan opiskelijan on itse huolehdittava, etteivät hänen vuositulonsa ylitä Kelan määrittelemää tulorajaa. Tämä koskee niin muualla ansiotyössä käyvää osa-aikaista työntekijää kuin myös omalla työllään itsensä työllistävää kevytyrittäjää. Tulon maksimiraja riippuu siitä, monenko kuukauden ajalta nostat opintotukea vuosittain.

kevytyrittajyys-on-erinomainen-lisa-CV

Kevytyrittäjyys on todella hyvä lisä CV:hen. Sillä voi osoittaa yrittelijäisyyttä ja oma-aloitteisuutta.

Kelan sivuilla kerrotaan, että vuonna 2022 opiskelija saa tienata tuloja 870 euroa jokaista tukikuukautta kohti ja 2 600 euroa jokaista tuetonta kuukautta kohti. Summa jaetaan kuitenkin koko vuodelle, joten pystyt tienaamaan joinakin kuukausina enemmän, mikäli tulosi jää vastaavasti muina kuukausina pienemmäksi.

 

Tukikuukaudella tarkoitetaan kuukautta, jolta olet saanut opintorahaa tai opintotuen asumislisää tai molempia.

 

Tukikuukaudella tarkoitetaan kuukautta, jolta olet saanut opintorahaa tai opintotuen asumislisää tai molempia. Tukikuukausi on myös sellainen kuukausi, jolta saat tukea vähemmän kuin normaalisti, esimerkiksi jos asut tilapäisesti vanhempasi luona.

Huomioithan töitä tehdessäsi, että Kela perii liikaa maksetun tuen takaisin. Tuloja kannattaakin tarkkailla säännöllisesti, jotta et joutuisi maksamaan saamaasi tukea Kelalle takaisin. Mikäli vuositulosi ylittyvät enintään 290 eurolla vuoden aikana, Kela ei kuitenkaan ryhdy toimenpiteisiin takaisinmaksun suhteen. Lue takaisinperinnästä lisää Kelan sivuilta.

Kela huomioi tuloiksi palkkatulojen lisäksi myös muut ansio- ja pääomatulot. Näitä ovat

  • sosiaalietuudet
  • aikuiskoulutustuki
  • osinkotulot
  • saamasi vuokratulot
  • veronalaiset apurahat
  • perhe-eläke
  • lomarahat
  • luontoisedut
  • freelancer-palkkiot
  • reserviläispalkka
  • kaikki ulkomailta saamasi tulot.

Opintorahaa, opintorahan huoltajakorotusta, asumislisää, yleistä asumistukea ja opintolainaa ei kuitenkaan huomioida tuloina. Perusteellisemmat tiedot sekä listauksen muista Kelan huomiotta jättämistä tuloista löydät Kelan nettisivuilta.

Kevytyrittäjä on työnantajalle helppo työntekijä

Tuloverolain mukaiset ansio- ja pääomatulot Kela saa suoraan Verohallinnolta. Sinun ei siis tarvitse ilmoittaa niitä kuukausittain Kelaan. Huomaa, että Kela huomioi tulot bruttotuloina. Bruttotulo koostuu käteen jäävästä palkasta, eli nettotuloista ja siitä maksetuista veroista.

Bruttotuloilla tarkoitetaan siis tuloja, joista ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja.

Tarkkaile ansiotulojesi kokonaismäärää, älä sitä rahaa, mikä tilillesi suoraan tipahtaa. Pidä siis mielessäsi opintotuen tuloraja! Omapajan rekisteröityneenä pajayrittäjänä saat tiedot bruttotuloistasi suoraan kirjautumalla Omapajan sivuille omilla tunnuksillasi.

Kevytyrittäjänä voit tehdä töitä kenelle haluat ja milloin haluat. Työnantajan on helppo ostaa palvelunsa sinulta ilman työnantajavelvoitteita. Tämä on työnantajalle edullista, sillä tällöin hän saa haluamansa palvelun sinulta suoraan ilman raskasta työsopimusta. Voit laskuttaa asiakastasi helposti ja yksinkertaisesti Omapajan laskutuspalvelun kautta.

Laskun saajan tietojen lisäksi laskuun merkitään tehty työ sekä siitä perittävä palkka. Veroista tai muista pakollisista maksuista sinun ei tarvitse huolehtia ollenkaan, sillä Omapajan kirjanpito selvittää maksut puolestasi. Mikäli laskutettavaa ei joinakin kuukausina ole lainkaan, et tällöin joudu myöskään maksamaan mitään.

Kevytyrittäjyys sopii myös alle 18-vuotiaalle

Omapajan kevytyrittäjäksi voit ryhtyä halutessasi myös ennen täysi-ikäisyyttä. Alaikäinen tarvitsee rekisteröitymiseen huoltajan suostumuksen sekä oman verokortin. Nuoren kevytyrittäjän ja hänen huoltajansa on kuitenkin huolehdittava, että nuoren tekemä työ on hänen ikätasoaan vastaavaa eikä se saa estää tai haitata nuoren koulua tai opiskeluja. Niin nuoren toimeksiantajan kuin huoltajankin on syytä tutustua nuorten työskentelyä koskevaan lainsäädäntöön.

Opintojen päätyttyä pystyt halutessasi edelleen jatkamaan työtäsi kevytyrittäjänä. Voit esimerkiksi työskennellä normaalisti päivätyösi parissa mutta tarjota kevytyrittäjänä palveluitasi osa-aikaisesti tai keikkaluonteisesti. Mikäli päädyt perustamaan oman firman tai toiminimen, antaa kevytyrittäjyys turvallisen pohjan toiminnallesi.

Jos jäät valmistumisesi jälkeen työttömäksi, voit tällöinkin tienata ja pitää ammattitaitoasi yllä kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyyden voi myös päättää koska vain, ilman mitään hakemuksia tai ilmoituksia.

Mikäli haet mahdollisuuksia tienata omaa rahaa tai vaikka vaihtoehtoa opintolainalle, kevytyrittäjyys on mutkaton tie työllistyä oman osaamisen puitteissa. Pystyt itse määrittelemään tekemääsi työhön käytettävän ajan sekä sopimaan työtehtävistäsi itsenäisesti. Omapajan asiakaspalvelu on vain soiton tai sähköpostin päässä valmiina neuvomaan ja opastamaan sinua mahdollisissa kysymyksissäsi. He tietävät myös, mikä on opintotuen tuloraja.

Omapajan kevytyrittäjäksi ryhtyminen on opiskelijalle täysin riskitöntä:

  • Mikäli verotettavaa tuloa ei synny, sinun ei myöskään tarvitse maksaa mitään.
  • Voit nostaa opintolainaa normaalisti, kunhan huolehdit, etteivät ansio- tai pääomatulosi ylitä Kelan asettamaa vuositulorajaa.
  • Voit hakea kesätöitä tai osa-aikatyötä kevytyrittäjyyden ohella.

Voit työskennellä vain niin paljon ja niin kauan kuin sinulle sopii. Opintojen jälkeen pystyt edelleen työskentelemään kevytyrittäjänä esimerkiksi ansiotyösi ohella tai voit lopettaa kevytyrittäjyytesi milloin vain, ilman karenssia tai muita haittoja.

Kiinnostaisiko myös nämä?