Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Lukuaika 4 min

Nuoruuden ammatinvalinta ei sido loppuelämäksi

Ammatinvalinta kuuluu nuoruuteen. Kyllä, mutta se voi nousta esiin myös aikuisiällä, mikäli urasuunnitelmat vaihtuvat kesken työelämän, hyppy uudelle alalle kiinnostaa tai työt ja opiskelut eivät aiemmin syystä tai toisesta ole olleet mahdollisia.

Jollakin tuleva ammatti on tiedossa jo päiväkodissa, mutta harvalla suunnitelmat ovat kristallin kirkkaina näin varhaisesta iästä saakka. Joku kiinnostuu omasta alastaan opiskeluaikana tai huomaa kyvykkyytensä tietyllä alalla esimerkiksi työharjoittelun yhteydessä.

Usein ammatinvalinta on pelkkää sattumusten sarjaa. Moni pitkän uran tehnyt ammattilainen saattaa todeta jälkeenpäin vain ajautuneensa alalle, opiskelujen etenemisen, kesätyöpaikan tai asumispaikkakunnan tarjonnan myötä. Niin tai näin, omat kyvyt ja kiinnostuksen kohteet vaikuttavat vahvasti siihen, millaiseksi oma työura muodostuu.

Miksi pitäisi tehdä ammatinvalintatesti?

Jos oma ala ei tunnu hahmottuvan tai alanvaihto kutkuttaa, apua voi hakea erilaista ammatinvalintatesteistä. Ammatinvalintatesti on aina suuntaa antava, mutta sen avulla oman osaamisen tunnistaminen on helpompaa ja se, mitä haluaa tai ei halua tehdä. Joku nauttii asiakaspalvelutilanteista, toinen on vahvoilla puurtaessaan itsekseen. Myös käsillä tekemisen, luovan työn ja aivotyöskentelyn aloille haetaan erilaisia ihmisiä eri vahvuuksilla.

 

Ammatinvalintatesti on aina suuntaa antava, mutta sen avulla voi selkeyttää oman osaamisen tunnistamista ja sitä, mitä haluaa tai ei halua tehdä.

 

Ammatinvalintatestit auttavat hahmottamaan, mitä itse haluaa työpaikallaan päivät pitkät puuhailla: onko se pienten yksityiskohtien ja nyanssien tutkimista itsekseen, selkeää fyysistä työtä, jossa oman käden jälki näkyy, vai työtä, jossa todella pääsee toteuttamaan itseään.

Oman osaamisen tunnistaminen on tärkeää, ja osaamistaan kannattaa tutkiskella realistisesti. Ei ole palvelus kenellekään, jos omat kyvyt vetää äärimmilleen jo opiskeluvaiheessa, työelämästä puhumattakaan. Kaikilla ei ole samoja valmiuksia samoihin asioihin, eikä tarvitsekaan olla. Jonkun vahvuudet ovat muuttuvissa sosiaalisissa tilanteissa, stressinsietokyvyssä ja nopeassa reagoinnissa. Toinen hallitsee samanlaisena toistuvat työtehtävät ja rutiinit.

Omapaja tarjoaa ammatinvalintaongelmaan asiantuntevaa valmennusta. Valmennuksessa oma osaaminen sekä vahvuudet tehdään näkyväksi ja työnantajille houkuttelevaksi. Palvelu toteutetaan yksilöohjauksena palvelun piiriin hakeutuvan omalla paikkakunnalla sekä etäyhteyksin. Osuma-palvelun kokonaiskesto on pisimmillään kaksi kuukautta.

Mitä tehdä, jos ammatinvalinta mietityttää?

 

1. Selvitä oma osaamisesi ja kiinnostuksen kohteesi

Internetistä löydät monipuolisia ja seikkaperäisiä ammatinvalintatestejä. Voit myös hakeutua ammatinvalintapsykologin puheille esimerkiksi paikkakuntasi TE-toimiston avulla. Ammatinvalintaa voi lähteä hahmottamaan myös Omapajan Osuma-valmennuksen kautta. Jos oma osaaminen ei tunnu selkeältä tai et osaa sanoa, nautitko esimerkiksi asiakaspalvelusta vai et, pohdi, pääsisitkö kokeilemaan erilaisia työtehtäviä kesätöiden tai harrastusten parissa.

2. Kartoita koulutusmahdollisuudet

Mieti, millä tavoin pystyt ponnistamaan kohti unelma-alaasi. Erilaisten rahoitusmallien ja uudelleenkoulutusohjelmien avulla myös aikuinen pystyy opiskelemaan itselleen uuden ammatin ilman talouden romahtamista. Monipuoliset verkko- ja etäopinnot mahdollistavat opiskelun myös kotipaikkakunnan ulkopuolella tai oman työn ohessa. Erilaisista koulutusmuodoista ja opiskelumahdollisuuksista löydät tietoa netistä tai TE-toimiston asiantuntijan opastuksella.

3. Tutki realistisesti ammatinvalintasi kannattavuutta

Jos toiveenasi on jatkossa työllistyä haaveilemallasi alalla, mieti realistisesti, mitä uhrauksia olet valmis tekemään urasi eteen. Hakeudutko sille paikkakunnalle, missä työpaikka avautuu? Oletko valmis ottamaan riskin ja toimimaan yrittäjänä? Pohdi myös, onko alalla oikeasti työllistymismahdollisuuksia ja mitä olet valmis tekemään niiden eteen.

Pystytkö opiskelemaan mahdollisesti useita vuosia? Omia unelmiaan ei kannata kättelyssä torpata mutta on hyvä miettiä myös varasuunnitelma, mikäli ensimmäinen ammatinvalinta ei onnistukaan.

4. Anna unelmalle tilaisuus!

On helppoa valita opiskelupaikka kavereiden mukana tai vanhempien suosituksesta, mutta mieti, mitä itse haluat elämältäsi. Työelämän uuvuttaman aikuisen olisi hyvä myös pysähtyä välillä pohtimaan, tuoko nykyinen työ riittävästi tyydytystä vai voisiko omaa osaamista hyödyntää toisella tapaa?

Työn merkitys on toki henkilökohtaista – on yhtälailla oikein, jos oman työn määrittelee lähinnä keinoksi ansaita riittävä elintaso. Työn merkitystä elämän sisältönä ei tulisi korostaa liikaa. Useimmille meistä työ on kuitenkin vain työtä ja elämän sisältö löytyy muista asioista, kuten perheestä ja harrastuksista.

Kuinka paljon olet valmis opiskelemaan urasi eteen?

Ammatinvalintaan vaikuttaa olennaisesti myös oma halu ja kyky opiskeluihin. Osa arvostaa pitkää, ehkä jopa vuosikymmeneksi venyvää, koulutusta. Toiselle on tärkeää, että pätevyyden osoittavat paperit ovat kädessä suhteellisen sukkelaan ja omaa rahaa pääsee tienaamaan nopealla aikataululla.

Pitkää opiskeluaikaa arvostavan kannattaakin pohtia, voisiko omaa uraa edistää työskentelemällä opintojen ohessa tai aina sopivissa väleissä. Samoin kun pikaisesti työelämään tähtäävän on aika ajoin syytä pysähtyä pohtimaan, voisiko täydennyskoulutus tai -kurssit tuoda uutta oivallusta sekä sisältöä omaan puurtamiseen.

 

Vaikka omien unelmien tavoitteleminen on tärkeää, myös realistiset tavoitteet kannattaa pitää mielessä.

 

Ammatinvalinta on myös kompromissien tekemistä. Sinnikkäästä yrittämisestä huolimatta opiskelupaikka unelma-alalta ei aina irtoa tai perhesiteet vetävät alueelle, josta oman alan töitä on mahdotonta tai hankalaa saada. Myös alan epävarmuus, työn sitovuus, paineet tai vastuu saattavat käydä joillekin pelkästään ajatuksen tasollakin raskaaksi.

Oman osansa työn viehätykseen tuovat sopiva palkkataso, hyvä työilmapiiri, joustavat työajat tai muut oivalliset työsuhde-edut. Vaikka omien unelmien tavoitteleminen on tärkeää, myös realistiset tavoitteet tulee pitää mielessä. Kannattaa muistaa myös, että kevytyrittäjyys on hyvä väylä kokeilla ammattia.

ammatinvaihto-unelmissa

Nykyisin on entistä harvinaisempaa, että ihmiset toimivat samassa ammatissa koko työikänsä ajan. Välillä voisi olla hyvä antaa unelmille tilaa ja hankkia kokonaan uusi ammatti.

Työura voi olla pitkä ja haarainen polku

Työura ei tavallisesti ole yksisuuntainen ja tasaisesti kulkeva suora tie. Siinä haarautuu pikemminkin useita polkuja ja risteyksiä. Nuoruuden ammatinvalinta ei määrittele loppuelämän työnkuvaa, eikä täysin toisella alalla työskentely tarkoita, että opiskelu olisi ollut turhaa. Monipuolinen osaaminen tuo alalle kuin alalle uutta näkökulmaa, erilaisia työskentelytapoja ja laaja-alaisuutta.

Parikymppisellä on aivan erilainen kuva itsestään, omista kyvyistään ja mielekkäistä työtehtävistä kuin vaikkapa viisikymppisellä, sillä oman osaamisen tunnistaminen kehittyy ajan myötä. Siksi ensimmäistä työpaikkaa ei tarvitse ajatella loppuelämän paikkana.

 

Vaikka työpaikan fyysinen sijainti ei vuosikymmenien aikana muuttuisikaan, harva työtehtävä kuitenkaan pysyy täysin samanlaisena alusta loppuun asti.

 

Vaikka työpaikan fyysinen sijainti ei vuosikymmenien aikana muuttuisikaan, harva työtehtävä kuitenkaan pysyy täysin samanlaisena alusta loppuun asti. Työtehtävät muuttuvat, tekniikka kehittyy, uudet innovaatiot ja käytännöt tuovat uusia tapoja, joiden parissa myös työntekijät pääsevät lisäämään osaamistaan.

Nykyinen työelämä on paljon pirstaleisempaa ja hektisempää kuin vuosikymmeniä sitten, jolloin oli selvää, että opiskelujen jälkeen siirrytään vakituisiin töihin. Nuoruuden ammatinvalinta määritteli enemmän tulevaisuutta. Nykyisin niin sanottu vakituinen työpaikka on todellisuutta entistä harvemmalle. Myös tästä syystä monipuolinen osaaminen eri aloilta tai opiskelupaikoista on pelkkää plussaa – työllistymismahdollisuudet ovat paremmat, kun ihminen pystyy hakemaan työpaikkaa paljon laajemmalla skaalalla.

Kiinnostaisiko myös nämä?