Kun mietit myyjän ammattia, tulevatko sinulle ensimmäisenä mieleen kassamyyjät tai kauppakeskuksissa toimivat liittymiä kauppaavat henkilöt? He ovat näkyvin osa myyjien ammattikuntaa, mutta todellisuus ammatista on paljon laajempi.
Myyjän rooli on huipputärkeä ja yksi yleisimmistä ammateista. Ilman myyjiä tai myyntiosaamista ei yksikään yritys pärjäisi, joten heitä työskentelee jokaisella toimialalla.
Tämä tekee ammatista hyvin monipuolisen. Jos kyllästyt yhteen toimialaan, voit aina vaihtaa tuotteita, joita myyt. Olisiko sinusta myyjäksi?
Mitä taitoja ja ominaisuuksia myyjällä tulee olla?
Toiset ryhtyvät myyjiksi, koska ovat innoissaan erityisesti yhdestä alasta tai tuotteesta ja keskittyvät siihen. Sitten on heitä, joilla myyminen on niin verissä, että he myyvät mitä vain, kunhan saavat myydä. Kumpaan joukkoon sinä kuulut?
Myyjän täytyy tuntea myymänsä tuote tarpeeksi hyvin. Erityisesti tämä pätee tilanteissa, joissa tuote ei ole yksinkertainen ja hinta on kalliimpi. Remonttipalvelun myyminen eroaa aika paljon vasaran myymisestä.
Vuorovaikutustaidot ovat myyntityötä tekevälle erityisen tärkeitä. Ei tarvitse olla mikään hurmuri, mutta asiakkaan huomioiva käytös ja ripaus itsevarmuutta rakentavat hyvän pohjan kaupanteolle. Myyjänä sinun ei täydy olla vain hyvä puhumaan, vaan vielä tärkeämpää on osata kuunnella.
Myyjän työ voi olla myös fyysisesti raskasta, joten hyvä fyysinen kunto on joillain aloilla tärkeä ominaisuus. Kivijalkaliikkeissä työskennellessä myyjät seisovat pitkiä aikoja ja purkavat tavaraa ja hyllyttävät tuotteita.
Paineensietokyvystä on hyötyä myyjälle, sillä joskus kiire ja tulosvastuu tuovat kuormitusta työpäiviin. On hyvä muistaa, että sietoikkunaa voi tämän suhteen varovaisesti kasvattaa.
Mutta kun enhän minä pidä myyntityöstä!
Jos näin todella on, myyjän ura ei ehkä ole sinua varten. Myyminen ei välttämättä ole kuitenkaan aivan sitä mitä sinä ajattelet sen olevan.
Harmillisesti myyntialaan liittyy muutamia sitkeitä ja ikäviä mielikuvia, jotka eivät pidä paikkaansa. Se tulee usein ilmi aivan arkisissa kohtaamisissa.
Miten reagoit, kun joku pysäyttää sinut ja haluaa myydä sinulle jotakin? Olet hieman varautunut, eikö vain?
Tämä johtuu ehkä sitkeimmästä ja haitallisimmasta harhaluulosta, joka myyntityöhön liittyy. Hyvään myyntityöhön ei kuulu väkisin myyminen ja kaupan hakeminen hinnalla millä hyvänsä. Sen sijaan myyjän työ on asiakkaiden ongelmien ratkaisua.
Keskustelu asiakkaan tarpeista on olennainen osa myyntityötä. Kun tiedät, mitä kipukohtia asiakkaalla on arjessaan, osaat kertoa, miten tuotteesi tai palvelusi ratkaisee hänen ongelmansa mitä tuotteita asiakkaille tarjoat. Ei ole häpeä ohjata asiakasta eteenpäin, jos tiedät, että et pysty tarjoamaan hänelle hyvää ratkaisua.
Tämä kuulostaa jo aika mukavalta tehtävältä, eikö?
Missä myyjäksi voi kouluttautua?
Myyjänä ja myyntityössä työskentelee ihmisiä monenlaisilla koulutustaustoilla. Kaikki eivät ole hankkineet muodollista koulutusta alalle.
Toiseen asteen koulutus alalle on liiketoiminnan perustutkinto, josta valmistutaan merkonomeiksi. Tutkinnon voi opiskella useissa oppilaitoksissa perinteisesti päiväopintoina, monimuoto-opetuksessa tai oppisopimuksella. Opiskelu kestää 1,5–3 vuotta. Opintojen kestoon vaikuttaa oman opiskelutahdin lisäksi aiempi koulutustausta.
Ammatillista pätevöitymistä voi jatkaa suorittamalla liiketoiminnan ammattitutkinnon, jonka jälkeen voit toimia liiketoiminnan asiantuntijatehtävissä. Jos päädyt vielä suorittamaan tämän lisäksi liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon, voit edetä vaativiin asiantuntijatehtäviin asti.
Toinen polku jatkaa opiskelua on lähteä opiskelemaan joko ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos pidät hieman käytännönläheisemmästä opiskelusta, ammattikorkeakoulu voisi sopia sinulle paremmin. Yliopistosta taas saat laajan ymmärryksen alaan liittyvästä teoriasta ja uusimmista tutkimustuloksista.
Oman osaamisesi kehittäminen ei ole vain pitkien tutkintojen varassa. Myyjänkin kannattaa kehittää itseään omaehtoisesti ja erilaisten kurssien avulla.
Missä myyjä voi työskennellä ja mikä on myyjän palkka?
Kuten jo aiemmin kerroin myyjiä työskentelee jokaisella toimialalla, koska ilman heitä kauppa ei vedä. Osa heistä työskentelee kivijalkaliikkeissä tai erilaisilla myyntipisteillä palvellen asiakkaita kasvokkain. Toiset tekevät myyntityötä etänä, joko puhelimitse tai verkossa.
Osa tekee töitä kuluttaja-asiakkaiden parissa, toiset taas myyvät palveluja ja tuotteita yrityksille.
Myyntityössä palkan suuruuteen vaikuttaa usein tekemäsi tulos eli alalla on yleistä, että palkassa käytetään provisiokorvausta. Palkka voi olla myös kiinteä kuukausipalkka tai tuntiperusteisesti kertyvä. Palkkatilastojen tiedot vaihtelevat 2200-3 468 €/kk välillä.
Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on yksi tapa vaikuttaa omaan ansiotasoon myyjänä, sillä sovit hintasi itse toimeksiantajasi kanssa.
Myyjän työ kevytyrittäjänä
Kevytyrittäjyys sopii myös myymiseen, kun et tee tuotemyyntiä, vaan laskutat toimeksiantajaasi työsuorituksesta.
Kevytyrittäjänä työskentely on vapaampaa verrattuna työsuhteeseen, joten se sopii sinulle erityisen hyvin, jos tykkäät työskennellä itsenäisemmin.
Lisää myyntityön ja kevytyrittäjyyden yhdistämisestä voit lukea Jarmo Koskisesta kertovasta asiakastarinasta.