Mitä yhteistä on keskiaikaisella sotilaalla ja kevytyrittäjällä? Molempia voidaan kutsua freelancereiksi.
Ensimmäiset maininnat freelancereista todella löytyvät satojen vuosien takaa. Silloin tällä nimellä kutsuttiin sotilaita, jotka eivät olleet suoraan kuninkaan palkkalistoilla, vaan olivat vapaita työskentelemään kenelle tahansa.
Nykyään sinun ei tarvitse olla sotilas käyttääksesi itsestäsi tätä termiä. Freelancerilla tarkoitetaan nykyään henkilöitä, jotka työskentelevät itsenäisesti ja yleensä yhtä useammalle taholle. Työtapa on yleinen luovilla aloilla.
Tämä kirjoitus tarjoaa sinulle perustiedot freelance-työstä ja vinkkejä uran luomiseen itsensä työllistäjänä.
Miten freelancerina työskenteleminen eroaa työsuhteesta?
Freelancer toimii usein yksinyrittäjänä tai kevytyrittäjänä eli vastaa toimeksiantojen hankinnastaan itse. Freelancer ei kuitenkaan ole yhtä kuin yrittäjä.
Osalla saattaa olla useampia rooleja, sillä tyypillistä on myös joko osa-aikaisen tai kokoaikaisen palkkatyön yhdistäminen. Useat tulonlähteet eri töistä tuovat turvaa talouteen, sillä jos yksi projekti päättyy, saat tuloa silti muista töistäsi.
Moni työllistää itsensä freelancerina, koska arvostaa vapautta enemmän
Ennen kuin koronapandemia teki etätyöstä yleistä maailmanlaajuisesti, se yhdistettiin usein freelance-työhön. Jos työhön ei tarvita muuta kuin oma pää ja läppäri, silloin voit tehdä töitä lähes mistä tahansa.
Työn paikkariippumattomuus on monen haave, koska usein sen myötä työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen muuttuu helpommaksi. Työtä voi tehdä eri paikkakunnalta tai jopa toisesta maasta, mikäli toimeksiannossa sovitut tehtävät sen sallivat. Oletko sinä koskaan ajatellut ryhtyväsi matkustelevaksi etätyöläiseksi eli diginomadiksi?
Nykyään yhä useampi työsuhteessa töitä tekevä saa nauttia etätyön tuomista eduista, mutta osa työpaikoista on myös tiukentanut käytäntöjään sen suhteen, kun rajoitukset ovat poistuneet. Freelancer voi vaikuttaa työsuhteessa olevaa enemmän siihen, missä työnsä suorittaa ja mihin aikaan työtä tekee.
Mitä taitoja tarvitsen menestyäkseni freelancerina?
Kun lähdet hankkimaan ensimmäisiä toimeksiantojasi, sinun täytyy olla varma, että pystyt suoriutumaan saamistasi tehtävistä riittävän hyvin. Ammattitaitosi täytyy olla sillä tasolla, että asiakkaat haluavat ostaa palveluja sinulta jatkossakin.
Ajan- ja projektinhallintataidot ovat välttämättömyys, koska sinun täytyy osata suunnitella tekemisesi niin, että voit pitää kiinni sovituista toimitusajoista. Lupausten lunastaminen on tärkeää, jotta asiakkaat tuntevat voivansa luottaa sinuun.
Myyminen ei ole kaikkien mieleen, mutta myyntiosaaminen on välttämätön osa itsensä työllistäjän työkalupakkia. Se ei ole aina myyntipuheluiden soittelua tuntemattomille, vaan omia verkostoja käyttämällä voi päästä pitkälle.
Ensimmäisten asiakkaiden hankkimisen vaikeus
Osa päätyy freelanceriksi vähän kuin vahingossa. Ensin tulee yksi projekti ja se menee hyvin, joten sitä seuraa toinen. Pian töitä on jo niin paljon, että niistä täytyy kieltäytyä.
Kaikki eivät ole näin onnekkaita ja useimpien täytyy vähintään jossain vaiheessa alkaa myymään ja markkinoimaan omaa työtään, mikäli haluaa saada uusia toimeksiantoja. Parhaimmillaan myyminen on asiakkaiden ongelmien ratkaisua, joten sen opettelua ei kannata pelätä.
Sinun täytyy siis löytää freelance-urasi alussa ne henkilöt tai yritykset, joille sinä voit tarjota ratkaisun heille tärkeään ongelmaan. Myyntiä tehdessä täytyy olla sinnikäs ja uskoa omaan tekemiseensä, vaikka heti ei onnistuisikaan.
Älä siis luovuta, vaikka et heti löytäisi asiakkaita, vaan kehitä jotain myyntipuheessasi ja jatka rohkeasti eteenpäin. Ennen pitkää onnistumisia alkaa tulla.
Kuinka hinnoittelen työni?
Yrittäjänä tai kevytyrittäjänä toimeksiantosuhteessa töitä tekevänä sinun täytyy osata hinnoitella työllesi järkevä hinta, jossa on huomioitu, että kaikkien kulujen jälkeen sinulle jää käteen riittävä summa.
Oman työn hinnoittelu on erityisesti aluksi hankalaa. Kannattaa aloittaa perehtymällä oman alasi yleiseen hintatasoon. Kun tiedät, mitä kilpailijasi veloittavat, sinun on helpompi päättää oma hintasi.
Ota huomioon hinnoittelussa osaamisesi taso. Noviisi ei voi pyytää huippuammattilaisen korvausta, mutta alalla aloittavankin täytyy maksaa laskuja, syödä ja asua jossakin.
Saatat huomata, että jotkut veloittavat selkeästi muita alhaisempia hintoja. Se saattaa houkutella laskemaan omat hintasi samalle tasolle, jotta pärjäisit kilpailussa. Siinä vaiheessa on tärkeää muistaa, että alihinnoittelu ei koskaan kannata.
Kun laskutat Omapajan kautta, voit käyttää hinnan ja sinulle siitä käteen jäävän summan arvioimiseen palkkalaskuriamme.
Freelancerin verotus ja taloudenhallinta
Freelancereille on tyypillistä, että tulot tulevat monesta lähteestä, mikä saattaa joskus saada verotuksen vaikuttamaan monimutkaiselta. Perusteet ovat kuitenkin varsin helppoja.
Freelancerin toimintamuoto vaikuttaa tulojen verotuskäsittelyyn. Työsuhteessa ja palkkaa saavana kevytyrittäjänä ennakkoveroa peritään palkansaajan verokortissasi näkyvän veroprosentin mukaisesti.
Kun saat työstäsi korvauksen, joka ei ole palkkaa eikä sinulla ole yritystä, sitä kutsutaan työkorvaukseksi. Sitä varten sinun täytyy hankkia erillinen verokortti.
Yrittäjinä toimivien freelancereiden verotukseen vaikuttaa muun muassa yhtiömuoto. Lisäksi freelancer voi saada tuloa muun muassa tekijänoikeuskorvauksina ja teosten myynnistä.
Omapajan kautta laskuttavat kevytyrittäjät saavat korvauksensa aina palkkana. Heidän ei siis tarvitse tietää verotuksesta paljon enempää kuin tavallisena palkansaajankaan.
Verojen lisäksi itsensä työllistäjän täytyy pitää tarkkaan huolta omasta henkilökohtaisesta taloudestaan. Menojen ja tulojen täytyy olla tasapainossa sekä säästöjä kannattaa kerryttää puskuriksi yllättävien menojen ja hiljaisempien kausien varalta.
Miten freelancer huolehtii jaksamisestaan?
Freelancerin työhyvinvointi rakentuu pitkälti samoista palikoista kuin vakituisessa työsuhteessa työskentelevän.
Haasteita jaksamiselle saattaa muodostua, jos työprojekteja on useita päällekkäin ja niiden sovittaminen toisiinsa on vaikeaa.
Töiden priorisointia ja oman ajankäytön hallintaa kannattaa siis opetella jo ihan oman hyvinvoinnin vuoksi.
Tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä on tärkeä olla kunnossa. Elämä ei voi olla pelkkää työntekoa, vaikka siitä nauttisikin. Aikaa täytyy jäädä harrastuksille, sosiaalisten suhteiden vaalimiseen ja lepoon.
On kuitenkin yksilöllistä, kuinka paljon palautumiseen tarvitsee aikaa ja mitkä asiat kuormittavat. Itsensä työllistäjäksi useimpia houkuttelee vapaus tehdä oman näköisiä valintoja, joten käytä se hyödyksi ja suunnittele työkalenterisi ja -tapasi omien tarpeidesi mukaisiksi.
Työssä jaksamista edistää, kun saat keskittyä tekemään niitä asioita, joita teet mielelläsi ja joissa olet hyvä. Jos paperityöt eivät kuulu suosikkeihisi, tee elämästäsi helpompaa ja laskuta työsi Omapajan kevytyrittäjänä.