Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Varaa online-esittely!

Saavuta kilpailuetua ja rekrytoi motivoituneet itsensätyöllistäjät. Taloushallintosi kevenee ja tekijät ansaitsevat paremmin. 

Varaa kalenteriaika

Suomessa medianomiksi voi nykyään opiskella useissa ammattikorkeakouluissa
6.3.2023 11:27Lukuaika 4 min

Medianomi, näin työllistät itsesi jo opiskellessa

Medianomi (AMK) – tiesitkö, että sinulla on media-alan moniosaajana oiva mahdollisuus työllistää itse itsesi? Työllistyminen onnistuu myös opiskeluaikana. Saat tehtyä opiskeluajastasi miellyttävämpää, kun hankit lisätienestejä sivutöillä. Lisäksi ne ovat hyvä lisä CV:ssä, kun myöhemmin etsit kokopäivätyötä.

Tässä blogissa annamme vinkkejä medianomin työmahdollisuuksista ja käsittelemme muun muassa sitä, miten kevytyrittäjyys auttaa opiskelijaa lisätienestien hankkimisessa. Syvennymme myös hetkeksi nykymedian haasteisiin ja medianomin ammattitaidon tarjoamiin mahdollisuuksiin nykyajan joukkoviestinnässä. 

Ammattitaitoinen medianomi pelastaa mediasuohon uppoavan ihmisen

Nykyaikana ihmisten ulottuvilla on koko ajan valtavasti monenlaista mediasisältöä älypuhelimien ja erilaisten kannettavien laitteiden ansiosta. Erilaisten teknisten laitteiden ja käyttöliittymien kirjo kasvaa koko ajan. Sitä myöten kasvaa myös eri medioiden mahdollisuus hyödyntää niitä viestinnässään. Nykyteknologia antaa tosin kenelle tahansa mahdollisuuden viestiä isollekin yleisölle.

Näin aloitat medianomin työt kevytyrittäjänä!

Lataa ilmainen opas!

Koko ajan syntyy uusia ja erilaisia viestinnän kanavia ja verkkopalveluja. Mediassa tapahtuva muutos aiheuttaa muun muassa sen, että joukkoviestinnän yleisöt sirpaloituvat. Tämä puolestaan tuo lisää haasteita ihmisten väliseen viestintään ja siihen, että isolle yleisölle jaettava tieto olisi mahdollisimman luotettavaa. Jos nykytekniikan haasteita ei tunnisteta, esimerkiksi valeuutiset voivat vallata alaa mediassa.

 

Jotta sisältö ja tarjonta eri medioissa olisi ja pysyisi laadukkaana, täytyy löytyä osaajia erilaisiin media-alan työtehtäviin.

 

Mikä on ratkaisu tähän ongelmaan? Tarvitaan ammattitaitoisia toimittajia ja median moniosaajia. Tarvitaan koulutusta ja lisää tietoa. Jotta sisältö ja tarjonta eri medioissa olisi ja pysyisi laadukkaana, täytyy löytyä osaajia erilaisiin media-alan työtehtäviin. Joukkoviestinnässä tarvitaan luotettavia osaajia. Medianomi on sellainen – viestintäalan moniosaaja.

Medianomin laajat työllistymismahdollisuudet

Medianomi on ammattikorkeakoulututkinto. Suomessa medianomiksi voi nykyään opiskella useissa ammattikorkeakouluissa, esimerkiksi Turun, Tampereen ja Haaga-Helian ammattikorkeakouluissa. Tutkinnon saaneet henkilöt voivat toimia erilaisissa viestinnän alan tehtävissä.

Medianomin koulutuksen myötä opiskelija saa viestintäalan asiantuntijan tekniset, taiteelliset ja tuotannolliset perusvalmiudet sisällöntuotantoon. Opiskeluissa pyritään saavuttamaan laaja ammattisivistys, jossa yhdistyisi vahva ammatillinen yleissivistys, osaaminen ja kulttuurinen ymmärrys. Medianomin tutkinto koostuu viestinnän perus- ja ammattiopinnoista, työharjoittelusta, opinnäytetyöstä ja vapaavalintaisista opinnoista. 

Journalismin koulutuksesta tutkinnon saanut medianomi osaa tehdä töitä monikanavaisesti. Hän tuntee erilaiset juttutyypit ja hallitsee journalistisen tiedonhankinnan sekä osaa valokuvata, videokuvata ja työskennellä radiossa. Hän hallitsee myös datajournalismin ja taiton perusteet. 

Jos mietit juuri nyt työllistymistä, kerrataanpa, mihin kaikkeen medianomina taivut. Medianomit voivat työskennellä monenlaisissa ammateissa, kuten

  • toimittajina
  • tiedottajina
  • valokuvaajina
  • tuottajina
  • graafisina suunnittelijoina.

Kaikki nämä ammatit ovat sellaisia, että niitä voi mainiosti tehdä myös oman yrityksen ja kevytyrittäjyyden kautta. Itsensä työllistämisen puolesta puhuu myös se, että Töissä.fi-sivuston tilaston mukaan 61 prosenttia medianomeista päätyy töihin yrityksiin.

 

Medianomin osaamista siis tarvitaan yrityksissä, ja sen vuoksi omaa osaamistaan kannattaa tarjota yrityksille.

 

Medianomin osaamista siis tarvitaan yrityksissä, ja sen vuoksi omaa osaamistaan kannattaa tarjota yrityksille. Itsensä työllistäjiä ja oman yrityksen perustajia medianomeissa on 14 prosenttia. Kun työllistät itse itsesi, voit paremmin valita työtehtäväsi, työaikasi ja ihmiset, joiden kanssa teet töitä.

Miten yrittäminen onnistuu opiskelujen ohessa?

Opiskelijalla on monenlaisia mahdollisuuksia työllistää itseään. Yksi keino on alkaa kevytyrittäjäksi opintojen ohessa. Se on oiva keino siinäkin mielessä, että samalla voi hankkia itselleen työkokemusta omalta alaltaan. Esimerkiksi jos opiskelet medianomiksi, voit hakea osa-aikaisia töitä eri medioista ja viestinnän kanavista. 

Lyhytaikaisia töitä löytyy opiskelijalle varmasti, kun on itse aktiivinen ja kiinnostunut alastaan. Tuleva medianomi löytää esimerkiksi toimittajan ja valokuvaajan töitä kevytyrittäjänäkin, sillä työ ei ole paikkasidonnaista, vaan vakituisenkin toimittajan pitää pystyä liikkumaan ja joustamaan aikatauluissa.

Media-ala tarjoaa monenlaisia työtehtäviä ja suuntautumisvaihtoehtoja

Media-ala tarjoaa monenlaisia työtehtäviä ja suuntautumisvaihtoehtoja. Hankkimalla alan työkokemusta jo opiskelun ohessa pärjäät paremmin kilpailtaessa tulevaisuuden työpaikoista.

Kevytyrittäjänä tehty toimittajan työ antaa valmiudet toimia tulevaisuuden ammatillisissa haasteissa. Kevytyrittäjyys antaa erittäin hyvää työkokemusta medianomiksi opiskelevalle – ja tukee varmasti myös opintoja siinä ohessa. 

Työnteko opiskelujen ohessa on hyödyllistä siinäkin mielessä, että työn myötä tienaa rahaa muuhunkin kuin aivan välttämättömiin opiskeluajan menoihin. Jokainenhan haluaa pitää joskus lomaakin, ja loma on nautinnollisempaa, kun sen viettämiseen on saanut säästettyä vähän rahaa. Opiskelijalle säästäminen on jokseenkin mahdotonta ilman sivutöitä. 

Miksi medianomin kannattaisi alkaa kevytyrittäjäksi?

Kiinnostuitko medianomin töistä? Älä anna epäröinnin tai taloudellisen tilanteesi hidastaa aikeitasi. Voit hyvin rahoittaa myös opintojasi muun muassa kevytyrittäjänä. Laskutuspalvelut ovat tuoneet opiskelijoiden saataville helpon ja kevyen tavan laskuttaa omasta työstä.

  • Omapaja auttaa kevytyrittäjiään alussa kaikessa – ja on tukenasi myöhemminkin. Rekisteröityminen palveluumme on maksutonta eikä se velvoita sinua mihinkään. 
  • Medianomi laskuttaa Omapajan kevytyrittäjänä työnsä helposti ja nopeasti. Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia yrittäjän velvollisuuksista ja paperitöistä. Me hoidamme kirjanpidon, vakuutukset ja muut paperityöt puolestasi. Voit huoletta käyttää tehokkaimman työskentelyaikasi opiskeluun ja lisätienestien ansaitsemiseen.
  • Asiakkaanasi voi olla yritys, kuluttaja tai mikä tahansa organisaatio. Sovit vain työstä ja sen hinnoittelusta suoraan asiakkaasi kanssa. Me hoidamme laskujesi lähettämisen, pidämme tuloistasi ja kuluistasi kirjaa ja hoidamme viranomaisvelvoitteet. 
  • Jos olet tai sinusta tulee medianomi, me autamme sinua tuotteistamaan osaamisesi. Omapaja auttaa sinua myös tuotteidesi hinnoittelussa, myynnissä ja markkinoinnissa sekä erilaisten sopimusten tekemisessä.
  • Sinua autetaan myös kevytyrittäjyyden alkutaipaleella, jos tarvitset apua ideoidesi hiomiseen ja käytännön toteutukseen. 

Miten medianomi löytää kevytyrittäjänä töitä?

Kun alat etsiä töitä kevytyrittäjänä opiskelujen ohessa, käytä hyväksesi verkostojasi. Jos sinusta tulee medianomi, sinulla epäilemättä syntyy opintojesi ohessa yhteyksiä media-alan ammattilaisiin. Kysy heiltä apua.

Alan ammattilaisilta saat varmasti hyviä neuvoja työn ja opiskelijaelämän yhdistämiseen. Heiltä voit myös saada vinkkejä mahdollisista yhteistyökumppaneista. Mutta ennen kaikkea muista epäilyksettä yksi asia: kysy rohkeasti neuvoa kokeneemmilta kollegoiltasi.

Useat oppilaitokset ovat verkostoituneet oman alansa työnantajien kanssa. Joskus on niinkin päin, että työnantajat etsivät oppilaitoksista itselleen sopivia työntekijöitä ja harjoittelijoita. Myös oma oppilaitoksesi voi tarjota töitä opiskelijoilleen. Olennaista on, että olet itse aktiivinen ja ilmaiset halukkuutesi tehdä töitä opintojen ohessa. 

Jos aikaa ja intoa opintojen ohessa riittää, voit myös täysin itsenäisesti hakea töitä. Voit olla suoraan yhteydessä työpaikkaan, joka itseäsi kiinnostaa. Kaikkea kannattaa yrittää.

 

Jos et löydä vielä opiskelijana oman alasi töitä, ei kannata lannistua: kaikki työkokemus on hyödyksi.

 

Kannattaa myös seurata oman alasi organisaatioiden ja ammattialojen sosiaalisen median kanavia. Siellä voi hyvinkin törmätä uusiin työllistymismahdollisuuksiin. Nimittäin medianomi taipuu tutkinnon monipuolisuuden vuoksi hyvin moneen tehtävään.

Jos et löydä vielä opiskelijana oman alasi töitä, ei kannata lannistua: kaikki työkokemus on hyödyksi. Jos sinulla on jokin harrastus tai muu kiinnostuksen kohde opiskelualasi ohessa, kannattaa miettiä, voisiko sillä osaamisella saada hankittua lisätuloja. Harrastuksen muuttaminen työksi ja tienesteiksi onnistuu hyvin kevytyrittäjänä.

Lisää vinkkejä kevytyrittäjyyden ja opiskelun yhdistämisestäVoit myös olla suoraan yhteydessä Omapajan asiakaspalveluun, jos sinulla heräsi tämän artikkelin luettuasi kysymyksiä medianomin opintojen ja kevytyrittäjyyden yhdistämisestä tai ylipäätään laskutuspalvelun käytöstä. Asiakaspalvelumme on sinua varten.

Kiinnostaisiko myös nämä?