Omapajan yrittäjäkoulu – Oppimateriaalia itsensä työllistäjille

Lisätienestiä lemmikkien parissa? Näin tienaat eläintenhoitajana!

Kirjoittanut Sampsa Veteläinen | 31.1.2022 13:41

Kiinnostaako työ eläinten parissa? Miksi et tienaisi ylimääräistä dogsitterinä, ulkoiluttajana tai täyden palvelun eläintenhoitajana? Eläinten hoitajalle on jatkuva tarve – etenkin kokenut, joustava ja innokas hoitaja löytää takuuvarmasti töitä loma-aikoina ja työpäivien puitteissa.

Tilastokeskuksen mukaan joka kolmannessa suomalaistaloudessa on ainakin yksi lemmikkieläin. Se tietää aika paljon rapusteltavaa, ruokittavaa ja ulkoilutettavaa – mutta kuka lemmikit hoitaisi työpäivän tai lomien aikana? Jos haaveenasi on työskennellä eläinten parissa, tässä lienee oivallinen markkinarako. Tuttu eläintenhoitaja omalla alueella voi olla kultakimpale monelle lemmikkiperheelle!

 

Joka kolmannessa suomalaistaloudessa on ainakin yksi lemmikkieläin!

 

Lemmikkien arvostus kasvaa vuosi vuodelta. Ne eivät enää hoida vain työtä talovahteina tai tuholaisten saalistajina, vaan ovat entistä enemmän todellisia perheenjäseniä. Siksi oma rakas lemmikki halutaan jättää loman ajaksi hellään ja osaavaan huomaan. Tästä palvelusta lemmikkien omistajat ovat yhä enenevissä määrin myös valmiita maksamaan. Vastapalveluksi odotetaan aitoa huolenpitoa ja eläinten osaavaa kohtelua.

Millainen ihminen sopii eläintenhoitajaksi?

Jos haluat toimia eläintenhoitajana, sinun tulisi pitää monipuolisesti kaikenlaisista lemmikeistä. Myös kaksijalkaisten kanssa olisi syytä tulla toimeen ainakin sen verran, että omaa työtä saa mainostettua ja omistajat vakuutettua omasta kelpoisuudesta.

Eittämättä on eduksi, jos osaat hoitaa erilaisia eläimiä, mutta voit myös markkinoida työtäsi sen mukaan, mitä osaat tai uskot kykeneväsi. Joillekin riittää mainiosti että saat kaadettu kissan kuppiin ruokaa ja poistettua hiekkalaatikosta jätökset omistajan viikonloppureissun aikana. Myös kanien ja jyrsijöiden ruokinta on mutkatonta, kunhan pyydät omistajalta hyvät ohjeet.

Lemmikki on perheenjäsen, joka halutaan jättää eläinrakkaan hoitajan hellään huomaan esimerkiksi lomien tai työmatkojen ajaksi. 

Eläintenhoitajan työssäsi laskutat helpoiten Omapajan kautta. Ei väliä, heitätkö hoitokeikkaa satunnaisesti vai aiotko rakentaa lemmikkien hoidosta päätoimisen työsi. Kevytyrittäjyys sopii moneen elämäntilanteeseen. Luotettava laskutuspalvelu antaa myös sinusta luotettavan kuvan varteenotettvana hoitotyön osaajana.

Millainen on hyvä eläintenhoitaja?

Eläintenhoitajan luonteesta täytyy löytyä reippautta, uskallusta ja oma-aloitteisuutta. Älä kuitenkaan liioittele kykyjäsi! Kannattaa miettiä, mitä tapahtuu jos ison koiran kanssa lenkkipolulla tuleekin vastaan toinen koira, pyöräilijä tai vaikka jäniksenpoikanen. Kilteinkin hauva voi tällöin totaalisesti riehaantua. Saatko pidettyä ohjakset käsissäsi?

Eläintenhoitajan työ kysyy joustavuutta, sillä hoitotyötä ei välttämättä voi asettaa kello 8 – 16 raameihin. Loma-aikoina lemmikkiä tulee hoitaa pitkäjaksoisesti. Sovi omistajien kanssa, käytkö heidän kotonaan useita kertoja päivässä vai otatko lemmikin ennemmin kotiisi asustelemaan hoidon ajaksi.

 

Käytkö lemmikin kotona useita kertoja päivässä vai otatko sen ennemmin kotiisi asustelemaan hoidon ajaksi?

 

Miten päästä eläintenhoitajaksi – näin mainostat!

Lemmikkien hoitotyötä kannattaa mainostaa kotialueellasi – siis reippaasti jakamaan ilmoituksia kaupan seinälle ja suoraan postilaatikoihin! Myös sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi paikkakunnan Puskaradio-palstalla mainostaminen kannattaa. Jaa ilmoitukset ennen lomakauden alkua, jotta asiakkaasi osaavat ottaa sinuun yhteyttä ennen matkojen varaamista.

Ilmoituksessa tulisi lukea:

  • Mitä palveluja tarjoat? Käytkö ruokkimassa kissaa vai otatko koiran luoksesi asumaan? Pystytkö huolehtimaan kesäkanalasta, hevosen ruokkimisesta tai koiratarhasta? Jos toimit dogsitterinä, kerro, kuinka iso koira pysyy hallinnassasi.
  • Onko sinulla käytössä oma auto? Mainokset kannattaa jakaa lähialueelle, mutta mainitse kuitenkin, mikä kulkuvälinen sinulla on käytössäsi. Ei ole ihan helppo juttu liikkua esimerkiksi pyörällä kymmentä kilometriä kolme kertaa päivässä.
  • Millaisena ajankohtana pystyt hoitamaan lemmikkiä? Jos opiskelet tai jos sinulla on kesätyö, et varmaan pysty hoitamaan lemmikkejä silloin. Jos pystyt työskentelemään vain iltaisin tai jos olet käytettävissä kesä – heinäkuussa, kerro se ilmoituksessasi.
  • Mikä on pätevyytesi? Oletko ammattilainen eläinten hoidossa tai onko sinulla kokemusta lemmikkieläimistä? Kerro pätevyydestäsi suoraan. Jos kokemusta ei ole, ei haittaa: ihmiset etsivät myös ruokkijaa sisäkissalleen, akvaariokalalleen tai hamsterilleen. Näitä lemmikkejä on opastuksen avulla helppo hoitaa lyhyitä jaksoja. Eläinten hyvinvoinnista huolehtimisen tulee kuitenkin onnistua keltanokaltakin.

Ilja Veteläinen on Polkeva ruohonleikkaaja, jonka oma kevytyritys lähti mahtavasti rullaamaan sissimarkkinoinnin ansiosta.

Eläintenhoitaja palkka

Mitä tarkemmin pystyt hinnoittelemaan oman työsi, sitä helpompi sinut on palkata. Jos lemmikki asuu hoidon ajan luonasi, laskutat luonnollisesti koko vuorokaudesta. Jos taas piipahdat lemmikin kotona päivittäin, lisäät summaan matkakulut. Lomakausina lemmikkien hoitajana voi tienata useita satoja euroja kuukaudessa.

Kevytyrittäjänä laskuttaminen on uskomattoman helppoa. Rekisteröidy Omapajan sivuilla ja pääset välittömästi kirjaaman ensimmäisen laskusi palvelun kautta. Kun olet valmis, Omapaja tarkistaa, että laskun tiedot ovat oikein ja lähettää valmiin version asiakkaalle suoraan. Omapaja huolehtii puolestasi pakollisista kuluista ja tiedoista viranomaisille. Voit jäädä odottamaan palkkarahojen kilahtamista tilillesi.

Tuntitaksasi voi sisältää lemmikin perustarpeista huolehtimisen: leikittämisen, ruokkimisen, lenkittämisen ja eläimen vessan siistimisen. Eläinten hoito voi myös sisältää muita toimenpiteitä, kuten kynsien leikkuuta, haavan hoitoa tai kylvetystä. Vaativista töistä voit pyytää hieman ekstraa peruspalkkaasi.

Eläintenhoitaja koulutus

Jos inspiroidut eläinten parissa työskentelystä, eläintenhoitajaksi voi myös opiskella suorittamalla maatalousalan perustutkinnon! Tutkinto muodostuu kattavista maatalouden opinnoista, sekä tuotantoeläinten ja pieneläinten hoidosta. Yhteiset tutkinnon osat sekä valinnaiset ja ammatilliset opinnot takaavat laajan osaamisen monipuolisissa tehtävissä. Voit erikoistua tuotantoeläinten tai vaihtoehtoisesti pieneläinten hoitoon.

Avoimista työpaikoista ei aina löydy oikeaa vaihtoehtoa tuoreelle eläintenhoitajalle. Siksi kevytyrittäjänä toimiminen on monelle erittäin toimiva ratkaisu! Voit aloittaa jo opintojen ohessa – eläintenhoitajan työstä kertyy kiistämättä kokemusta, jota voit helposti hyödyntää suoraan koulutuksessasi. Kevytyrittäjänä pääset kokeilemaan, kantavatko siipesi yrityselämässä ja riittääkö työtä myös pitkässä juoksussa hamaan tulevaisuuteen.

Perusopinnon suorittaneilla on myös laajat mahdollisuudet kouluttautua lisää. Maatalousalan perustutkinto takaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Koulutus ei anna vielä pätevyyttä toimia pieneläinhoitajana eläinlääkäriasemalla, vaan tämä vaatii jatko-opintoina ammattitutkinnon suorittamisen. Opinnoissasi voit hyödyntää muun muassa aiempaa ammatillista osaamistasi. Opintojen alussa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Tutustu tutkinnon osiin koulutuksen tarjoajien verkkosivuilla.