Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Varaa online-esittely!

Saavuta kilpailuetua ja rekrytoi motivoituneet itsensätyöllistäjät. Taloushallintosi kevenee ja tekijät ansaitsevat paremmin. 

Varaa kalenteriaika

Liikunnanohjaaja työssään
16.6.2022 15:162 min read

Liikunnanohjaaja – mitä he tekevät ja miten työllistyvät?

Liikuntaohjaajat ohjaavat nimensä mukaisesta liikuntaa ja suunnittelevat liikuntapalveluja muun muassa kuntien, järjestöjen ja liikuntapalveluja tarjoavien yritysten palveluksessa. Työssä tarvitaan vuorovaikutustaitoja, innostavaa asennetta sekä kattavaa tuntemusta siitä lajista, jonka parissa työskentelee.

Liikunnanohjaajan tulee hallita tavallisimpien liikuntalajien ja -muotojen suoritustekniikat. Hänen tulee myös osata opettaa ja ohjata lajin harrastamista. Työssä korostuvat myös ohjaajan omat liikunnalliset taidot.

Millainen on hyvä liikunnanohjaaja?

Liikunnanohjaaja tarvitsee hyvät vuorovaikutustaidot, sillä työskentely tapahtuu eri ihmisryhmien kanssa. Kaikkien yksilöiden ja asiakasryhmien erilaiset tarpeet tulee osata ottaa huomioon.

Liikunnanohjauksessa ohjaajalla tulee olla kokonaisvaltainen tietämys sekä ihmisen henkisestä että fyysisestä kehityksestä. Organisointitaitoja häneltä kysytään siinä kohtaa, kun hänen tulee luoda verkostoja ja mahdollisuuksia erilaisten ikä- ja väestöryhmien harrastustarpeisiin.

Liikunnanohjaajan töitä kevytyrittäjänä?

Lataa ilmainen opas!

Mihin liikunnanohjaaja työllistyy?

Liikuntaohjaaja voi työskennellä julkisella tai yksityisellä sektorilla. Tyypillisiä toimia ovat urheiluvalmentaja, seniorivalmentaja, hyvinvointi- ja kuntosalivalmentaja ja ryhmäliikunnanohjaajana.

Jos liikunnanohjaaja toimii yrittäjänä, häneltä vaaditaan myös yritystoiminnan tuntemusta. Muun muassa kevytyrittäjyys on oiva keino tutustua yrittäjyyden maailmaan.

Missä voi opiskella liikunnanohjaajaksi ja liikunta-alaa?

Liikunnanohjauksen perustutkinnon voi suorittaa toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkintonimike on tällöin liikuntaneuvoja. Perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona tai oppisopimuksella. Myös liikunnan ammattitutkinto ja valmentajan erikoisammattitutkinto voidaan suorittaa näyttötutkintona.

Jos haluat opiskella liikunta-alaa ammattikorkeakoulussa, voit suorittaa siellä liikunnan ammattikorkeakoulututkinnon liikunnanohjaaja (AMK).

Liikunnanohjaajan lähinimikkeitä ovat aerobic-ohjaaja, kuntosaliohjaaja, liikuntaohjaaja ja personal trainer. Kiinnostuitko itse nimenomaan personal trainer -koulutuksesta? Haluaisitko lähteä opiskelemaan alaa?

Myös personal traineriksi opiskelun mahdollisuuksia on runsaasti, sillä koulutuksia tarjoaa valtakunnallisesti useat eri koulutusorganisaatiot. Yksi tällaisista on muun muassa Trainer4You.

Liikunnanohjaajien työllistyminen ja palkkaus - miltä näyttää tulevaisuus?

Liikunta-alalla tehdään töitä paljon sivutoimisesti sekä osa-aikaisesti tuntityöntekijöinä ja yrittäjinä. Alan työpaikat ovat yksityisellä puolella eri toimialoilla, järjestöissä ja kunnissa. Tästä syystä liikunnan ja urheilun tehtävissä työskentelevien lukumäärää on vaikea arvioida.

Kunnat palkkaavat uusia liikunta-alan työntekijöitä pääasiassa eläkkeelle jäävien tilalle. Työllisyystilanne on tältä osin vakaa, mutta kuntien ei kuitenkaan arvioida tulevaisuudessa työllistävän enempää kiristyvän taloustilanteen vuoksi.

Inka_honkimaa_personal-trainer_vaaka

Kevytyrittäjyyden myötä Inka Honkimaa on saanut ensikosketuksen yrittämiseen.

Inka Honkimaa on kevytyrittäjä ja liikuntaohjaaja

Inka Honkimaa tekee kevytyrittäjänä töitä liikunta-alalla. Vaikka Honkimaan työssä onkin yhtymäkohtia personal trainerin työhön, hän ei kuitenkaan ole varsinaisesti personal trainer.

”Oma työni liikunta-alalla ei vaadi koulutusta. Työssäni kysytään ainoastaan liikunnallisuutta, intohimoa urheilemiseen ja sosiaalisia taitoja. Perusosaaminen kuntosalilla toimimiseen pitää toki olla.”

Honkimaa on ryhmäliikuntaohjaaja. Kevytyrittäjänä hän alkoi toimia samoihin aikoihin, kun aloitti työt kuntosalilla.

 

”Valitsin kevytyrittäjyyden, sillä palkanmaksu oli helpointa hoitaa kevytyrittäjänä.”

 

”Valitsin kevytyrittäjyyden, sillä palkanmaksu oli helpointa hoitaa kevytyrittäjänä.”

Hän on tykännyt tästä järjestelystä myös siksi, että kevytyrittäjyyden myötä hän on saanut kosketuksen yrittäjänä toimimiseen.

”On ollut mukava saada pientä ensimakua yrittäjyydestä! Mielestäni kevytyrittäjyys toimii liikunta-alalla erinomaisesti.”

Honkimaa sanoo, että hän on oppinut kevytyrittäjyyteen nopeasti, ja se on hänestä kaikin puolin suhteellisen helppoa. Se ei vaadi erityistä osaamista yrittäjyydestä. Honkimaa kannustaakin kokeilemaan kevytyrittäjyyttä, jos itsellä vain on innostusta asiaan.

”Jos tietää, mitä haluaa, ja itsellä on positiivista energiaa asiaansa, niin mene sitä kohti vain!”