12.2.2018

Kevytyrittäjän laskutuspalvelut vertailussa – miten valita sopivin?

Kevytyrittäjyyden mahdollistavia laskutuspalveluissa on valinnanvaraa - kuinka siis löytää se itselleen sopivin, eli kaikkein paras vaihtoehto? Onko alan suurin yritys […]
Laskutuspalveluja on Suomessa nykyään ihan valittavaksi asti. Vertailtaessa laskutuspalveluita keskenään, kannattaa palvelumaksun suuruuden lisäksi vertailla myös palvelusisältöjen eroja.

Kevytyrittäjyyden mahdollistavia laskutuspalveluissa on valinnanvaraa - kuinka siis löytää se itselleen sopivin, eli kaikkein paras vaihtoehto?

Onko alan suurin yritys aina yhtä kuin kaunein, edullisin ja palvelultaan ylivoimaisin? Mitä jos takaa tulevat kykenevätkin satsaamaan julmetun paljon enemmän esimerkiksi asiakaspalveluun?

Kuinka valita paras laskutuspalvelu?

Tällainen asia saattaa pyöriä laskutuspalveluja vertailevan mielessä. Kuinka valita itselleen paras monista vaihtoehdoista. Luottaako suurimpaan tai nimekkäimpään vai antaako sittenkin enemmän arvoa esimerkiksi asiakaskokemuksille.

Teimme laskutuspalveluiden vertailun avuksesi artikkelin, jossa ystävämme Siiri on vertaillut kaikki suosituimmat laskutuspalvelut puolestasi.

Siiri on päättänyt kokeilla laskutuspalvelua ennen oman yrityksen perustamista. Hän on pyöritellyt mielessään pienimuotoista yrittämistä jo jonkin aikaa, mutta asiakassuhteisiin liittyvä paperityö on tuntunut työläältä. Homma pitäisi saada helpommin alkuun.

Siiri huomaa ilokseen että laskutuspalvelu onkin näppärä systeemi! Laskutuspalvelut hoitavat käytännössä kevytyrittäjän "paperisodan". Laskuta ilman omaa yritystä kuulostaa helpolta ja turvalliselta.

Miksi Siiri ei siis kokeilisi? Liittyminen on ilmaista, palvelun käyttö helppoa ja omaa y-tunnusta ei tarvita.

Näin laskutuspalvelu otetaan käyttöön:

Aivan aluksi Siirin tulee rekisteröityä netissä laskutuspalvelun käyttäjäksi. Rekisteröityminen on maksutonta eikä se velvoita vielä mihinkään. Rekisteröitymisen jälkeen palvelu lähettää Siirille verkko-ohjelman tunnukset, joilla hän pääsee luomaan oman profiilinsa ja tekemään laskuja asiakkailleen.

Laskutuspalveluiden suosion kasvu perustuu käytön helppouteen:

 1. Rekisteröidy laskutuspalveluun
 2. Suorita työtehtäväsi
 3. Laskuta tekemäsi työ
 4. Saa palkka tilillesi

Lasku tehdään valmiille pohjalle, joten itse ei tarvitse pähkäillä, mitä tietoja siihen tulee laittaa.

Kun lasku on valmis, painetaan Hyväksy-nappia. Jo tässä vaiheessa voi vähän huokaista: jos jokin meni pieleen, laskutuspalvelu huomauttaa siitä ennen kuin lasku lähtee asiakkaalle. Laskutuspalvelun työntekijät lähettävät laskun eteenpäin, huolehtivat työstä koituvan paperityön, lakisääteiset maksut ja ilmoitukset.

Jos jokin laskussa menee pieleen, laskutuspalvelu huomauttaa siitä ennen kuin lasku lähtee asiakkaalle

Työ laskutetaan laskutusyrityksen y-tunnuksen avulla. Siiri on kuitenkin itse yrittäjä siinä mielessä, että hankkii omat asiakkaansa ja sopii työnsä ehdoista suoraan heidän kanssaan. Siiri on siis kevytyrittäjä.

Laskutuspalveluiden palvelumaksut

Internetissä surffaillessaan Siiri huomaa, että Suomessa toimivia laskutuspalveluja on ihan valittavaksi asti. Vuonna 2019 tunnetuimpia ovat Eezy, E-tunnus, Finjob, Odeal, Omapaja, Op Kevytyrittäjä, Toimipiste.fi ja Ukko.fi. Miten näistä nyt osaa valita juuri itselle parhaan palvelun?

Näiden lisäksi on olemassa pienempiä laskutuspalveluyrityksiä, jotka tarjoavat palveluaan vain yhdelle toimialalle. Esimerkiksi EuroWork toimii rakennusalalla.

Nykymuotoiset laskutuspalveluyritykset ovat aika uusi ilmiö. Ensimmäinen, Eezy, on perustettu vuonna 2008. Sen jälkeen ovat syntyneet Ukko.fi ja Odeal. Omapaja on perustettu vuonna 2011.

OP Kevytyrittäjä -palvelu poikkeaa näistä muista siten, että siinä kevytyrittäjällä on oma y-tunnus.

Laskutuspalvelu ottaa palvelustaan maksun, joka on yleensä prosenttipohjainen ja perustuu lähetetyn laskun verottomaan kokonaismäärään. Palveluprosentti vaihtelee 2 - 5 prosentin välillä.

Osa laskutusyrityksistä perii aina saman palkkion laskutuksen määrästä riippumatta. Osa yrityksistä, kuten Omapaja, laskee palkkiotaan, kun laskutuksen kokonaissumma kasvaa.

Laskutuspalvelu, hintavertailu
Laskutuspalvelun palvelumaksun suuruus vaihtelee eri yritysten välillä. Toisaalta vaihtelua on myös siinä, mitä palveluja maksu sisältää.

Siiri panee siis merkille, että palvelumaksun suuruus vaihtelee eri yritysten välillä. Toisaalta vaihtelua on myös siinä, mitä palveluja maksu sisältää.

Kannattaa ottaa selvää mitä palveluja maksu sisältää

Palvelumaksu sisältää laskutuksen ja palkanlaskennan

Siiri saa selville, että eri laskutuspalvelujen peruskäytännöt ovat samanlaisia: palvelu hoitaa laskujen lähetyksen postitse, sähköpostitse tai verkkolaskuna. Lisäksi palvelu hoitaa automaattisesti maksumuistutukset, jos laskua ei ole maksettu ajallaan.

Laskutuspalveluun sisältyy myös niin sanottu vapaaehtoinen perintä. Vapaaehtoiseen perintään voidaan siirtyä sitten, jos laskua ei ole maksettu vielä automaattisten muistutusten jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että laskutuspalvelua tarjoava yritys siirtää maksun perimisen perintätoimistolle, joka etenee perinnässä lainsäädännön mukaan.

Palvelumaksuun kuuluvat automaattisesti palkanlaskenta ja -maksu tilille. Palkkakuitit lähetetään Siirin sähköpostiin, jotta hänellä olisi mahdollisuus seurata myös itse kirjanpitoa.

Palkanlaskenta sisältää myös verottomien kulujen laskennan. Verottomia kuluja ovat muun muassa tietyt tarvike-, materiaali- ja matkakulut. Siirin tulee lähettää kuitit laskutuspalvelulle ja kirjata verottomat kulut laskutustyökalussa niille tarkoitettuun kohtaan, jotta palvelu voi ottaa ne huomioon.

Laskutuspalveluiden tarjoamissa laskutustyökaluissa voi olla ominaisuuksiltaan monenlaisia eroja. Laskutustyökalujen vertailu onnistunee helpoiten rekisteröitymällä jokaiseen palveluun erikseen. Alla lyhennetty opasvideo Omapajan laskutustyökalun käytöstä. Työkalun esittelijänä kevytyrittäjämme Topi Tauniharju.

Lakisääteisten maksujen tilitykset ja ilmoitukset

Lakisääteiset maksut ja niiden ilmoittaminen tuntuvat Siiristä haasteelliselta. Mieleen tulee kysymyksiä siitä, olenko muistanut ilmoittaa kaikki ja kaikkiin tarpeellisiin paikkoihin tai onko jotain pakollista jäänyt maksamatta.

Laskutuspalvelu hoitaa kevytyrittäjän puolesta lakisääteisten maksujen tilitykset ja ilmoitukset verottajalle

Yleisesti laskutuspalveluyritykset hoitavat kevytyrittäjän puolesta lakisääteisten maksujen tilitykset ja ilmoitukset verottajalle. Kevytyrittäjän palkasta vähennetään siis palvelumaksun lisäksi lakisääteiset maksut, joita ovat muun muassa ennakonpidätys ja sairausvakuutusmaksu. Laskutuspalvelu huolehtii laskuun sisältyvän arvonlisäveron maksamisesta verottajalle.

Vakuutusten kuuluminen palvelumaksuihin

Omapaja tarjoaa Siirille mahdollisuuden vapaaehtoiseen tapaturma- ja vastuuvakuutukseen ja hoitaa näiden vakuutusten maksun. Varsinaiset maksut peritään erikseen. Eläkevakuutuksen osalta kevytyrittäjä kuuluu yrittäjien eläkelain piiriin (YEL).

Jos Siirin vuosityötulot ovat alle 8 063,57 euroa (2021), hänen ei tarvitse ottaa eläkevakuutusta. Jos vuosityötulot puolestaan ylittävät mainitun summan, Siiri on velvollinen ottamaan yrittäjän eläkevakuutuksen. Jokaisen kevytyrittäjän täytyy ottaa YEL-vakuutus itse, mutta sen hallinnoinnin voi siirtää valtakirjalla Omapajalle. Näin myös eläkevakuutusmaksut voi hoitaa Omapajan kautta.

Yleisesti kaikkien laskutuspalveluyritysten kautta on mahdollista saada tapaturma- ja vastuuvakuutukset. Lisäksi nykyisin kaikkien laskutusyritysten asiakkaat kuuluvat YEL-maksujen piiriin.

Heikki Tervahauta, Omapaja Oy
Heikki Tervahauta työskentelee Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä apuvälineasentajana. Kevytyrittäjänä hän laskuttaa työnsä laskutuspalvelun kautta.

Yleisvertailu tunnetuimpien laskutuspalveluiden vakuutuskäytännöistä

Omapaja

 • Eläke-, tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut.
 • Vakuutusmaksut peritään erikseen.
 • YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi voidaan siirtää valtakirjan avulla Omapajalle.

Ukko.fi

 • Eläke-, tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut.
 • Ukko.fi-tapaturmavakuutus veloitetaan erikseen.
 • Vastuuvakuutus ei aiheuta lisäkuluja käyttäjälle (lukuun ottamatta konsultointi- ja suunnittelutyötä).
 • YEL-vakuutuksen hankintaan saa apua, ja sen hallinnointi voidaan siirtää valtakirjan avulla Ukko.fi:lle.

Eezy

 • Eläke-, tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut.
 • Vapaaehtoinen työajan tapaturmavakuutus veloitetaan erikseen.
 • Vastuuvakuutus ei aiheuta lisäkuluja käyttäjille (lukuun ottamatta konsultointi- ja suunnittelutyötä).
 • YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi voidaan siirtää valtakirjan avulla Eezylle.

Odeal

 • Eläke-, tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut.
 • Tarjoaa vastuu-, oikeusturva- ja tapaturmavakuutuksen.
 • Vakuutusmaksut veloitetaan erikseen.
 • YEL-vakuutuksesta mainitaan, että jokaisen tulee ottaa se itse.

Toimipiste.fi

 • Eläke-, tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut.
 • Tarjoaa vastuu-, oikeusturva- ja tapaturmavakuutuksen.
 • Vakuutusmaksut veloitetaan erikseen.
 • YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi voidaan siirtää valtakirjan avulla Toimipiste.fi:lle.

Finjob

 • Eläke-, tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut.
 • Vapaaehtoinen tapaturmavakuutus veloitetaan erikseen.
 • Vastuuvakuutus ei aiheuta lisäkuluja käyttäjälle (lukuun ottamatta konsultointi- ja suunnittelutyötä).
 • YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi voidaan siirtää valtakirjan avulla Finjobille.

OP Kevytyrittäjä

 • Op:n palvelua ei ole artikkelissa huomioitu, koska sitä kautta toimivat ovat toiminimiyrittäjiä ja astetta itsenäisempiä.

Omapajan laskutuspalvelu - turvallinen polku yrittäjyyteen

Laskutuspalvelun käyttö tuntuu Siirin mielestä helpolta. Kuitenkin ohjeet ja esittelytekstit vilisevät sanoja, jotka tuntuvat oudoilta. Onnekseen Siiri havaitsee, että kaikki laskutuspalvelut tarjoavat auliisti apua ja pyytävät ottamaan yhteyttä, jos jokin on epäselvää. Kevytyrittäjänä Siiri ei jää yksin.

Laskutuspalveluista esimerkiksi Omapaja profiloituu myös valmennuspalvelua antavaksi yritykseksi. Omapajan kevytyrittäjyyteen liittyvät ja suosituimmat valmennukset ovat yrittäjyysvalmennus ja Yrittäjyysbuusti. Omapajan taustalla on yrityshautomo ja ihmiset, jotka ovat tarjonneet yritysvalmennusta yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Jari Kurtti, Arctic Superfoods
Jari Kurtti osallistui 2015 Omapajan yrittäjyysvalmennukseen. Jarin start up -yritys Arctic Superfoods syntyi valmennuksemme avulla ja sai lentävän lähdön.

Mitä Siiri saa Omapajan maksuttomassa valmennuspalvelussa, tässä tapauksessa Omapajan kevytyrittäjyyvalmennuksessa? Hän saa opastusta oman liiketoiminnan kehittämiseen, työn hinnoitteluun, myyntiin, markkinointiin ja sopimusasioihin.

Apua annetaan juuri niihin asioihin, jotka usein muodostuvat yrittämisen esteiksi. Siiri voi osallistua valmennukseen livenä tai etänä verkon kautta. Omapajan valmennuspalvelut ovat Siirille maksuttomia ja ne toteutetaan yhteistyössä TE-toimiston kanssa.

Omapajan kevytyrittäjyysvalmennus ohjaa Siiriä kohti parempia tuloksia. Se antaa mahdollisuuden kehittyä itsenäiseksi yrittäjäksi, jos Siiri itse on siihen valmis. Tästä tulee myös Omapajan ydinajatus "turvallinen polku yrittäjyyteen":

 1. Liity Omapajan laskutuspalveluun ja testaa liikeideaasi turvallisesti
 2. Kehitä liikeideaasi sekä kasvata yritystoimintaasi Omapajan valmennuspalvelussa
 3. Perusta oma yritys (mikäli haluat) ja jatka kumppanuutta tilitoimistoasiakkaanamme

Lue myös:

OMAPAJA Oy
y-tunnus 2399894-2
Kauppurienkatu 31 A 1, 90100 Oulu
Asiakaspalvelu arkisin klo 8.30-16.00
044 4100 500toimisto@omapaja.fiVerkkolaskutus
Kehitämme Omapaja Oy:n kansainvälistymisedellytyksiä Euroopan rakennerahaston tuella.

Kirjaudu laskutuspalveluun

Laskuta ilman yritystä laskutuspalvelumme kautta.
Kirjaudu
Ei vielä tunnuksia?
Rekisteröidy laskutuspalveluun ilmaiseksiKevytyrittäjyysHinnastoMiksi valita Omapaja?

Ota meihin yhteyttä

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Palvelusopimus
Tietosuoja