Omapajan yrittäjäkoulu – Oppimateriaalia itsensä työllistäjille

Laskutuspalvelun käyttäjä on yrittäjä

Kirjoittanut Sampsa Veteläinen | 4.4.2017 13:30

– Maailma on muuttunut ja itsensä työllistäminen on tullut uutena työn tekemisen muotona esille. Laskutuspalveluyrittäjät katsotaan itsensä työllistäjiksi, ja siten he kuuluvat yrittäjän elävakuutuksen piiriin, Arja Iisakkala toteaa.

Iisakkala toimii eläkevakuutusyhtiö Varman asiakaspalvelupäällikkönä lakituki- ja ulkomaan palveluiden tiimissä, ja hänen tonttiaan ovat yrittäjän eläkevakuutuksen YEL:in ja työntekijän eläkevakuutuksen TyEL:in soveltamiseen liittyvät kysymykset.

– On olemassa tasan kaksi eläkelakia, yrittäjän ja palkansaajan eläkelaki. YEL-vakuuttaminen ei ole sidottu y-tunnukseen, ja ammatinharjoittajat kuuluvat tämän yrittäjän eläkelain piiriin.

– Jos toimii työsuhteessa, tulee työsuhteen tunnusmerkkien täyttyä. Jos ne eivät täyty, toiminnassa on kyse yrittämisestä, Arja Iisakkala linjaa.

Sosiaaliturvan kiemurat ovat Iisakkalan mukaan sellaisia, että yrittäjyyttä aloittaessaan niihin on syytä perehtyä tarkkaan. – Liikaa ihmiset luulee ja perustaa naapurin puheisiin, eikä ota selvää oikeista lähteistä.

Laskutuspalvelua valitessaan aloittavan yrittäjän kannattaa selvittää, mitä palvelua yrittäjä todella saa laskutuspalvelusta. Autetaanko näissä asioissa? Valitettavan usein käy niin, että meille tullaan, kun on tullut ongelmia silloin, kun on tehty päätöksiä luulon varassa.

 

– Jos on aiempia taloudellisia rasitteita, esimerkiksi verovelkaa, laskutuspalvelu voi olla se ainoa ja paras vaihtoehto!

 

Hyvä laskutuspalvelu voi Iisakkalan mukaan olla juuri se taho, joka auttaa yrittäjää aloittamaan yrittämisen lempeämmin ilman y-tunnuksen hankkimista ja läpi sosiaaliturvan viidakon.

– Rohkeasti kannattaa lähteä mukaan yrittäjäksi, Iisakkala kannustaa.

– Ja jos on aiempia taloudellisia rasitteita, esimerkiksi verovelkaa, laskutuspalvelu voi olla se ainoa ja paras vaihtoehto!

Yrittäjän eläkevakuutuksessa huomioitavaa

– Laskutuspalveluyrittäjät ovat eläkevakuuttamisen suhteen samalla viivalla kuin omalla y-tunnuksella yrittävät. Sen kanssa täytyy olla tarkkana. Täytyy muistaa, että vakuutus on vakuutus – ei voi tehdä niin, että kun talo palaa, tullaan hankkimaan isompi vakuutus.

Ero työntekijän ja yrittäjän välillä on se, että yrittäjä vasta itse yrittäjän eläkevakuutuksestaan. Työntekijän eläketurva perustuu toteutuneeseen palkkaan, kun taas yrittäjän eläketurvan pohjana on ”fiktiivinen" YEL-työtulo eli arvio seuraavan 12 kuukauden tuloista. – Se on yrittäjätoiminnassa se haasteellinen osuus.

Omapaja tukee pajayrittäjiä tässä asiassa tarvittaessa kädestä pitäen. Vaikka itsensä työllistävä yrittäjä on itse vastuussa oman työnsä vakuuttamisesta, Omapaja tarjoaa vakuutuskumppaneidensa kanssa erilaisia ratkaisuja, jotta yrittäjän ei tarvitse käyttää arvokasta aikaansa ylimääräisiin paperitöihin.

 

– Laskutuspalveluyrittäjät ovat eläkevakuuttamisen suhteen samalla viivalla kuin omalla y-tunnuksella yrittävät.

 

Yrittäjä voi ottaa eläkevakuutuksensa mistä tahansa eläkeyhtiöstä. Omapajan kumppanina eläkeasioissa toimii Varma, ja yhteistyö on lähtenyt mukavasti käyntiin.

Pakollinen YEL-vakuutuksen työtulo on 7645,25 euroa vuodessa, joka tarkoittaa 637 euron arvoista työpanosta kuukaudessa. Tämän perusteella arvioidaan sosiaaliturvaetuudet.

– Jos yritystoiminta lähtee lentoon, ja yrittäjä tienaa esimerkiksi 35 000 euroa vuodessa, hänen kannattaa päivittää YEL-maksut tulojen tasolle, koska sairastuessaan hän sairauspäivärahaa vakuutukseen kirjatun työtulon mukaan. – Jos yritystoimintaan tulee pidempi tauko, voidaan YEL-maksujen maksaminen keskeyttää.

– Jotta yrittäjä voi saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa liiketoiminnan loppuessa, tulee työssäoloehdon täyttyä, ja yrittäjän on pitänyt olla myös yrittäjien työttömyyskassan jäsen sekä maksaa YEL-vakuutusmaksut.

Peruskuvio yrittäjän työttömyysturvassa menee siis seuraavasti: työssäoloehto täyttyy, kun YEL-työtulo on vähintään 12 564 euroa vuodessa ja YEL-vakuutettu yrittäjätoiminta on kestänyt 15 kuukautta viimeisen 48 kuukauden aikana. Työssäoloehdon täytyttyä voi työttömäksi jäätyään saada Kelan peruspäivärahaa, johon eivät vaikuta esimerkiksi sijoituksista saadut tulot.

Tämä työssäoloehdon täyttyminen ei vielä itsessään takaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Ansiosidonnaiselle pääsee, kun työssäoloehto täyttyy ja lisäksi on vähintään 15 kuukauden ajan ollut yrittäjien työttömyyskassan jäsen. Yrittäjien työttömyyskassoja Suomessa on kaksi, SYT ja AYT.

Näistä SYT eli Suomen Yrittäjien Työttömyyskassa on Omapajan kumppani, ja työttömyyskassaan liittyminen Omapajan kautta käy kätevästi.

Jos työssäoloehto ei täyty, eli YEL-työtulo on määrättyä pienempi tai yrittäjätoiminta ei kestä vähintään 15 kuukautta, yrittäjä voi saada työttömäksi jäätyään Kelan työmarkkinatukea. Iisakkala toimii työssään työntekijöiden osalta lähinnä työnantajien kautta, mutta YEL-vakuutus liittyysuoremmin yrittäjän sosiaaliturvan kokonaisuuteen, ja siksi hän tuntee yksittäisten yrittäjien eläkevakuutusasiat syvällisesti. – Keskeisiä kysymyksiä ovat, onko maksut maksettu ja mikä on ollut YEL-työtulon taso.