Kenelle tahansa yrittäjälle ja kevytyrittäjälle voi tulla eteen tilanne, että omalla tuotteella tai palvelulla on kysyntää kotimaan lisäksi myös maailmalla. Miksi siis rajata omaa liiketoimintaa pelkästään kotimaahan? Omapajan laskutuspalvelun kautta laskutus ulkomaille muihin EU-maihin onnistuu näppärästi.
Kun tuotteita tai palvelua myydään ulkomaille on olennaista muun muassa selvittää, miten osto ja myynti käsitellään arvonlisäverotuksessa. Laskutuksessa ulkomaille on siis otettava huomioon muutamia erityisasioita. Käymme niitä tässä tekstissä läpi.
Neljä perusasiaa arvonlisäverosta
- Kun yritys harjoittaa ulkomaankauppaa, on selvitettävä, minkä valtion arvonlisävero myynnistä on maksettava. Joissain tapauksissa voi olla, että yrityksellä on velvollisuus rekisteröityä alv-velvolliseksi muuallakin kuin Suomessa.
- Olennaista on myös huomioida, tapahtuuko laskutus ulkomaille EU:n alueella vai sen ulkopuolella. Omapajan kautta on mahdollista laskuttaa EU-maihin.
- Yrityksen on myös selvitettävä, mikä sen ulkomaille tapahtuvan liiketoiminnan arvonlisäverokohtelu on Suomessa. Lähtökohta arvonlisäverotukseen on, että valtiot voivat verottaa vain kunkin omalla alueella tehtäviä liiketapahtumia.
- Olennaista on siis katsoa, missä tavaran tai palvelun myynti tai hankinta on tapahtunut. Jos Suomi on myyntimaa, myynnistä tilitetään Suomen vero. Siihen sovelletaan tällöin siis Suomen arvonlisäverolakia.
Ole tarkkana, myytkö tavaraa vai palvelua
Kun alv-velvollisten välistä tavaroiden myyntiä ja hankintaa tapahtuu EU-maiden välillä, sitä kutsutaan yhteisökaupaksi. Yhteisökaupassa tavaran myynti toiselle yritykselle on yleensä verotonta.
Elinkeinonharjoittajalle ja kuluttajalle tapahtuvaa palvelumyyntiä koskevat kuitenkin eri myyntimaan yleissäännöt.
Huomaa tämä ero, jos täytyy hoitaa laskutus ulkomaille:
- Kuluttajalle tapahtuva myynti verotetaan siinä maassa, jonne myyjä on sijoittunut.
- Elinkeinonharjoittajalle tapahtuva myynti verotetaan siinä maassa, jonne ostaja on sijoittunut.
Palvelukaupan yleissäännöksen mukaisiin elinkeinonharjoittajien välisiin palvelujen myynteihin sovelletaan siis käännettyä verovelvollisuutta aina, kun myyjä ei ole sijoittunut ostajan maahan. Käännetty verovelvollisuus tarkoittaa, että veron suorittaa ostaja.
Miten tehdään laskutus ulkomaille Omapajan kautta?
Laskutus tapahtuu Omapajan kautta perusperiaatteiltaan samalla tavalla kuin laskutus Suomeenkin. Voit laskuttaa Omapajan kautta ulkomaalaisia, muihin EU-maihin kuuluvia asiakkaita, jos työ on tehty Suomessa. Jos työ on suomalaiselta toimeksiantajalta saatu keikka, voit tällöin laskuttaa myös fyysisesti ulkomailla tapahtuvaa työtä.
Laskuun kirjataan samat asiat kuin Suomessakin. Näitä ovat laskutettavan yrityksen tiedot, laskutusosoite, viitenumero, laskun numero, laskun maksuehdot ja huomautusaika, laskun eräpäivä ja korko. Näiden tietojen lisäksi toisiin EU-maihin laskuttamista varten tarvitaan toimeksiantajan VAT-numero, joka on ALV-rekisteröintinumero.
Ennen laskun lähettämistä VAT-numeron oikeellisuus tulee tarkistaa. Sen voi tehdä Euroopan komission Verotus- ja Tulliliiton sivuilta. Koska EU:ssa on jäsenvaltioiden välisessä kaupassa käytössä käänteinen arvonlisäverojärjestelmä, laskumme lähtee siis arvonlisäverottomana, ja arvonlisäveron maksaa ulkomainen toimeksiantaja.
Laskutus ulkomaille kannattaa hoitaa vastaanottajan kielellä tai ainakin englanniksi. Jos et ole varma, miten laskutus ulkomaille tapahtuu, olethan yhteydessä Omapajan asiakaspalveluun.