Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

14.6.2022 11:32Lukuaika 5 min

Mitä tekee kosmetologi ja paljonko hän tienaa?

Kosmetologi on kauneudenhoitoalan ammattilainen. Perinteisen hoitolatyön lisäksi hän voi toimia kosmetiikkaan erikoistuneena myyjänä, tuote-esittelijänä muun muassa tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla sekä tuotekouluttajana.

Oletko sinä alan opiskelija tai haluaisitko lähteä opiskelemaan kauneudenhoitoalaa? Tiedätkö mitä opintoihin sisältyy ja mitä työ sinulta edellyttää? Tai oletko jo valmis kauneudenhoidon ammattilainen? Haluaisitko kokeilla yrittäjyyttä?

Tiesitkö että suurin osa kosmetologeista toimii yrittäjinä? Vaikka olisit vasta opiskelija, sinäkin voit testata liikeideaasi ja kokeilla yrittämistä. Se onnistuu helposti ja turvallisesti kevytyrittäjänä.

Kosmetologin palkka

Kosmetologin keskimääräinen kuukausipalkka on yksityisellä sektorilla 2 420 euroa, mutta kokeneemmat saattavat tienata jopa 2636 euroa kuussa. Keskipalkka perustuu koko Suomen kattavaan palkkatietoon vuodelta 2020. Palkkaan vaikuttavat erityisesti tehtävän sijainti sekä koulutus ja kokemus. Kevytyrittäjänä voit kuitenkin vaikuttaa palkkaasi enemmän omalla aktiivisuudellasi, eikä ylärajaa ole. Voit esimerkiksi laajentaa palvelupakettiasi sisältämään myös ilta-ajat ja pyhäpäivät ja laskuttaa näistä korkeamman hinnan.

Kauneudenhoitoalan työllisyyttä ylläpitää palveluiden jatkuva kysyntä.

Moni kosmetologi on itsenäinen yrittäjä, ja näin ollen kosmetologin tulot määräytyvät sen mukaan, millaista liiketoiminta on. Kauneudenhoitoalan työllisyyttä ylläpitää palveluiden jatkuva kysyntä. Suurin osa ihmisistä haluaa ainakin jonkin verran panostaa ulkoiseen olemukseensa ja hoitaa itseään. Palvelujen kysyntää lisää myös, että työelämässä korostuu ihmisen edustavuuden merkitys.

Kosmetologin koulutus

Jos haluat lähteä opiskelemaan kosmetologiksi, voit suorittaa hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa. Koulutuksen sisältö voi suuntautua esimerkiksi kosmetologiaan ja kosmetologin tutkintoon. Kosmetiikkaneuvojia ovat puolestaan he, jotka suuntautuvat koulutuksessa kauneudenhoitoon ja tuoteneuvontaan. Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. 

Kosmetologiksi voi opiskella ympäri Suomen muun muassa seuraavissa oppilaitoksissa.

Koulutuskuntayhtymä OSAO

SASKY Koulutuskuntayhtymä

Koulutus-Center

Suomen Kosmetologikoulu

Kauneudenhoitoalan tutkinnon eli perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona tai oppisopimuksella. Kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnon voi myös suorittaa näyttötutkintona. Ammattikorkeakoulututkinto kauneudenhoitoalalla on estenomi.

Kuinka kosmetologi työllistyy?

Kosmetologin työn tarkoitus on hoitaa, ylläpitää ja edistää ihon ja koko kehon terveyttä ja kauneutta. Erilaisten tuotteiden ja laitteiden avulla hoidetaan jokaista asiakasta yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Perushoitoja ovat kasvo-, käsi-, jalka- ja vartalohoidot, ihonpuhdistus ja hieronta. Tarvittaessa kosmetologi tekee myös ihon epäpuhtauksien poistoa ja kuorintaa. Työssä yleisestä aseptiikasta huolehtiminen on tärkeää. Työvälineet on desinfioitava ja puhdistettava aina ennen uutta asiakasta.

Kauneudenhoidon ammattilaiset tekevät työtä useimmiten yksin esimerkiksi yrittäjinä. Heidän on myös mahdollista perustaa hoitola toisen kauneudenhoidon ammattilaisen kanssa tai tehdä töitä vuokralaisena toisen hoitolassa. Lisäksi kosmetologi voi työskennellä myös terveydenhoitoalan yritysten, kauneushoitoloiden, kosmetiikkamyymälöiden, kylpylöiden tai maahantuojien palveluksessa.

 

Kosmetologeista noin puolet toimii hoitoalayrittäjinä joko ammatin- tai liikkeenharjoittajina.

 

Suomen Kosmetologien Yhdistykseen kuuluu noin 3 800 jäsentä. Heistä noin puolet toimii hoitoalayrittäjinä joko ammatin- tai liikkeenharjoittajina. Päätoimisen yrittäjyyden ohessa myös vuokratuoliyrittäjyys on yleistä. Joka tapauksessa palkattua henkilöstöä on alalla yrittäjiä vähemmän.

Palkattu henkilöstö toimii alan yrityksissä ja ammattikosmetiikan maahantuontiyrityksissä sekä koulutuksen, markkinoinnin ja opetuksen tehtäväalueilla. Kosmetologien työllisyystilanne on vakaa, ja oletus on, että se säilyy samanlaisena tulevaisuudessakin.

Mitä taitoja hyvällä kosmetologilla tulisi olla?

Tärkeimpiä osia kosmetologin osaamista on asiakaspalvelutaidot, koska työnkuva on pääasiassa erilaisten asiakkaiden ohjausta ja palvelua. Kaiken perustana on jokaisen asiakkaan yksilöllisten tarpeiden tunnistus ja arviointi. Työn suunnittelu ja toteutus tehdään aina yhdessä asiakkaan kanssa hänen tarpeidensa mukaan. Hoitotoimenpiteiden lisäksi kosmetologi neuvoo asiakasta esimerkiksi ihon itsehoidossa. Erinomaiset vuorovaikutustaidot ja empaattisuus kuuluvat olennaisesti osaksi asiakaspalvelutaitoja.

Tässä rinnalla kulkee koulutuksen kautta hankittu tietopohja. Jotta kosmetologi osaa suunnitella hoitokokonaisuuksia, hänellä tulee olla laaja tuntemus erilaisista ihonhoitomenetelmistä, raaka-aineista ja tuotteista.

Aloita kosmetologin työt kevytyrittäjänä

Lataa ilmainen opas!

Jos kosmetologi toimii yrittäjänä, hänen on tärkeää osata markkinoida ja myydä omaa osaamistaan, sekä kauneudenhoitoon kuuluvia tuotteita ja laitteita. Yksinkertaisia ja toimivia keinoja markkinointiin ovat esimerkiksi erilaiset sosiaalisen median alustat, kuten Facebook. Facebookin mainonnan työkalut ovat helposti opittavissa ja omia palveluitaan voi mainostaa myös sopivissa ryhmissä. Lisäksi kannattaa tehdä omille palveluilleen nettisivut, sillä ihmiset hakevat nykyään tietoa palveluista ensisijaisesti Googlen kautta.

Kosmetologin työ edellyttää järjestelmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Työ vaatii kätevyyttä, tarkkuutta ja vakaata kättä.

Kauneudenhoitoala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Siksi kosmetologin täytyy menestyäkseen pyrkiä pysymään ajan tasalla alastaan esimerkiksi erilaisilla täydennyskoulutuksilla sekä omaehtoisella opiskelulla.

Laskutuspalvelun tuella yritystoiminnan alkuun

Oletko sinä opiskelija kauneudenhoitoalalla? Haluaisitko kokeilla yrittämistä ilman omaa yritystä? Kevytyrittäjyys on turvallinen tapa kokeilla omaa yritystoimintaa ilman paperitöitä ja varsinaista vastuuta omasta yrityksestä. Laskutuspalvelu hoitaa paperityöt puolestasi, ja on muutoinkin tukenasi erilaisissa yritystoiminnan kiemuroissa.

Omapaja auttaa sinua tuotteistamaan osaamisesi ja tarvittaessa neuvoo myös toimintasi markkinoinnissa. Saat apua esimerkiksi kaikenlaisiin työn hinnoittelun haasteisiin. Omapajan asiantuntijat neuvovat sinua tarvittaessa myös erilaisten sopimusten tekemisessä sekä myynnin ja markkinoinnin suunnittelussa.

Jos liiketoimintasi on kannattavaa ja onnistunutta, voit kevytyrittäjänä kasvattaa toimintaasi miten suureksi tahansa. Halutessasi voit myöhemmin siirtyä kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Laskutuspalvelu auttaa sinua kaikissa yrittäjyyden käänteissä.

Tutustu Omapajan kevytyrittäjyyteen. Rekisteröityminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään. Tervetuloa mukaan – lähdetään yhdessä yrittämään!

Mikä on kosmetologi?

Kosmetologi on henkilö jolla on kosmetologian ammattipätevyys. Hän osaa tehdä kasvo-, jalka- ja käsihoitoja sekä opastaa ihmisiä ihon itsehoidossa ja tähän liittyvien tuotteiden käytössä. Kosmetologi voi toimia joko yrittäjänä tai työntekijänä. Ala on perinteisesti ollut naispainotteinen, mutta tässä on ollut havaittavissa muutosta; nykyään myös miehiä hakeutuu alan pariin.

Missä kosmetologi voi työskennellä?

Kosmetologin työympäristö on moninainen. Hoitosalonkeja ja kauneushoitoloita löytyy käytännössä jokaisesta kaupungista, isommista hotelleista, jopa lentokentiltä ja risteilyaluksista. Tämän lisäksi yrittäjänä toimiva kosmetologi voi tehdä kotikäyntejä asiakkaiden luokse.

Kuinka paljon kosmetologi tienaa?

Vuoden 2020 palkkatietojen mukaan kosmetologin keskimääräinen kuukausipalkka yksityisellä sektorilla on noin 2 420 euroa. 

Yrittäjänä laskuttava kosmetologi voi itse vaikuttaa ja määrittää oman palkkatasonsa.

Mitä taitoja kosmetologi tarvitsee?

Kosmetologin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista ammattitaidon lisäksi on asiakaspalvelutaidot. Kosmetologi tuottaa asiakkaalleen hyvinvointia ja terveyttä. Osa hyvinvointikokemusta on asiakkaan ammattitaitoinen palvelu. Asiakaspalvelutaitojen lisäksi tuotetuntemus sekä asiakkaan turvallisuudesta huolehtiminen ovat tärkeitä taitoja. 

Kosmetologi_kevytyrittaja_Sari-Ruusunen

Sari Ruusunen tekee kosmetologin töitä kevytyrittäjänä.

Asiakastarina: Sari Ruusunen kaunistaa ihmisiä kevytyrittäjänä

Sari Ruusunen on kosmetologi ja kevytyrittäjä. Hän on kouluttautunut ammattiinsa Oulun kosmetologikoulussa. Valmistumisen jälkeen hän lähti suoraan töihin Rukalle sopimusyrittäjäksi.

”Se oli helpoin tapa lähteä nopeasti sesonkiin mukaan.”

Sari Ruusunen toimiin kauneudenhoitoalan ammattilaisena niin, että hän saa asiakkaansa alalla toimivien pääyrittäjien kautta. Lisäksi hän mainostaa ja markkinoi työtään itse.

”Silloin kevytyrittäjyys toimisi minulla vielä paremmin, jos tekisin tätä työtä vain itselleni. Nyt minulla menee verojen lisäksi välityspalkka alani pääyrittäjälle.”

Kevytyrittäjyys on kuitenkin toiminut Ruususen mielestä hänen kohdallaan hyvin.

”Kevytyrittäjyyden avulla pääsee yrittäjyyteen kiinni. Siinä ei ole itsellä heti kaikkea paperityötä. Uudessa ammatissa on muutenkin sopeutumista, joten siinä on sitten yksi huoli vähemmän.”

Kevytyrittäjyyden alkutaipaleella Sari Ruususella oli TE-toimistosta lupa kevytyrittäjyyteen. Hänellä oli neljä kuukautta aikaa kokeilla yrittäjyyttä ilman, että TE-toimisto sinä aikana tarkastelisi, onko yrittäminen päätoimista vai ei.

”Olen kokenut niin, että kevytyrittäjyys on ollut minulle riskitön tapa testata yrittäjyyttä.”

Kiinnostaisiko myös nämä?