Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Lukuaika 5 min

Kolme tärkeintä asiaa työnhaussa

Näin saat ennätysajassa työtä, josta nautit ja saat elannon

 

1. ÄLÄ ETSI SIELTÄ MISTÄ MUUT ETSIVÄT

Tiedätkö missä ne työpaikat oikeasti lymyilevät? Vastaus voi yllättää sinua… 

Löysitkö työnhakusivustolta mielenkiintoisen työpaikan?

Päätät lähestyä työnantajaa huolellisesti laaditulla ansioluettelolla ja hakemuksella, jotka saat vaivattomasti perille yhtiön rekrytointijärjestelmän kautta. Toimintatapa on helppo, mutta harva erottuu edukseen. Hakemusten lähettely on hakuammuntaa, josta vain pieni prosenttiyksikkö osuu maalitauluun.

ONGELMIA

  • Julkisessa haussa olevat työpaikat ovat usein kaikista huonoimpia sekä palkkauksensa että työehtojensa suhteen.
  • Kilpailu on kovaa ja erottuminen vaikeaa, kun hakijoita on paljon.
  • Suurin osa ihmisistä hakee töitä vain lähettelemällä ansioluetteloita toisensa perään.
  • Hakuajat ovat pitkiä ja joudut odottamaan päätöksiä viikkoja, ellet jopa kuukausi

Netti on laiskistuttanut ihmiset ja sen myötä perinteiset työnhakutavat kuten puhelinsoitot ja vierailut yrityksissä on unohdettu kokonaan..

Suuri osa työnhakijoista ei ota yhteyttä suoraan työnantajaan, vaan lähettelee valmiita hakemuksia summamutikassa sinne tänne ja ihmettelee, kunhaastattelukutsua ei kuulu.

 

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia työpaikoista on piilotyöpaikkoja - Tie niihin käy takaoven kautta.

 

Tässä on yksinkertainen harjoitus, jonka avulla löydät oman toimialasi ja luot verkostoja mielenkiintoisiin työpaikkoihin ja yrittäjiin. Tavoitteena on työpaikka, mutta edes jalan saaminen ovenväliin voi riittää.

HARJOITUS

1. Mieti, mitä työtä haluat hakea
- Valitse kaksi sinulle mieluisinta toimialaa, joilla haluaisit työskennellä.

2. Listaa mieluisat yritykset näiltä toimialoilta ja lähetä yrityspäättäjille sähköpostia
- Valitse lopulta viisi yritystä, joihin laitat sähköpostia tai soitat ja ehdotat tapaamista.

3. Selvitä valitsemiesi yritysten taustat
- Yrittäjä arvostaa, kun olet perillä hänen yrityksensä toiminnasta. Selvitä siis esimerkiksi yrityksien kotisivuilta sen arvot, kulttuuri, toiminta osa-alueet, referenssit sekä tuotteet ja palvelut.

4. Suunnittele kysymykset tapaamista varten
- Keskity kysymään mielenkiintoisia kysymyksiä. (Mitkä asiat ovat tulleet yrittäjälle yllätyksenä viimeisen kolmen vuoden aikana? Millaisia muutoksia toimialalla on tapahtunut ja on tapahtumassa ja suosittelisitko alaa muille?).

5. Ole aidosti kiinnostunut tapaamisessa
- Hyvä muistisääntö on: kaksi korvaa ja yksi suu. Muista hyvät käytöstavat ja huoliteltu olemus.

6. Älä kysy työpaikkaa tapaamisen jälkeen
- Anna työtarjoukselle mahdollisuus tulla itsestään, tai olla tulematta. Pääasia, että teet tapaamisessa hyvän vaikutuksen ja kerrot olevasi käytettävissä.

7. Ole yhteydessä sähköpostitse tapaamisen jälkeen
- Lähetä lyhyt kiitosviesti sähköpostitse. Pyri pitämään yhteyttä myös jatkossa esimerkiksi viikon välein. Voit esimerkiksi lähettää uutisen tai blogikirjoituksen, joka käsittelee työnantajayrityksen toimialaa.

8. Valmistaudu työmahdollisuuksiin
- Aktiivinen toimintatapa tekee sinusta muistijäljen työnantajan mieleen. Homma alkaa itää kuin itsestään. Kun toimit näin, kontaktiverkostosi kasvaa ja mahdollisuudet työpaikkaan lisääntyvät merkittävästi. Ennemmin tai myöhemmin joku vesille heittämistäsi verkoista nykii.

VINKKI: Kerro tapaamisissa, että olet auttamassa, et vain ajamassa omia etujasi.

Ole kiinnostunut hänen kertomistaan asioista ja esitä hyviä kysymyksiä sen sijaan, että heti utelisit vapaita työpaikkoja tai palkan suuruutta'

Kun kaksi ihmistä kohtaavat toisensa, on iso mahdollisuus, että tapahtuu hyviä asioita. Unelmiesi työpaikka voi olla vain puhelinsoiton päässä. Ota vain selvää, mitä se vaatii toteutuakseen.

2. SINULLA ON OMAT VAHVUUTESI -PELAA NIILLÄ

”Mikä yksittäinen tekeminen on niin mieleistä, että voisit tehdä sitä koko loppuelämäsi?”

Joku voi sanoa, että tahtoo olla vain lomalla. Se harvemmin on totta, sillä jokainen ihminen tarvitsee onnistumisen kokemuksia ja sisältöä arkeensa tunteakseen elämänsä merkitykselliseksiliseksi.

Mieluisaa työpaikkaa miettiessäsi lähde liikkeelle yksinkertaisista asioista. Esitä itsellesi kysymys, ”mikä yksittäinen asia on niin hauskaa, että voisit tehdä sitä koko loppuelämäsi?” Parhaimmillaanhan työ on niin mukavaa, ettei se edes tunnu työltä!

Miellyttävää työtä jaksaa tehdä vaikka loputtomasti. Se energisoi, inspiroi ja antaa sisältöä elämään. Kun teet työtä vahvuuksillasi, kehittymismahdollisuutesi ovat rajattomat.

 

Miellyttävää työtä jaksaa tehdä vaikka loputtomasti.

 

Se mikä tuntuu sinulle luonnollisen helpolta, ei välttämättä ole muille helppoa.

Moni vähättelee omaa osaamistaan ja uskoo, että kaikilla muillakin on olemassa samat kyvyt. Totuus kuitenkin on, että jokainen meistä on ainutlaatuinen kokonaisuus.

Esimerkiksi jo peruskoulussa osa lapsista loistaa matemaattisilla lahjoillaan, toiset ovat lyömättömiä äidinkielentaitureita, kolmannet saavat parhaimmat tulokset kilpajuoksussa ja neljännet hämmästyttävät musikaalisilla kyvyillään.

Älykkyystestit ovat vain pieni osa totuutta. Usein niissä mitataan vain loogis-matemaattisia kykyjä, vaikka sen lisäksi on olemassa muitakin älykkyyksiä, kuten musiikillista, liikunnallista ja kielellistä älykkyyttä.

Mutta nyt etsitään sinun vahvuutesi...
Mistä asioista olet saanut kehuja? Mitkä ovat toistuvasti niitä asioita, joista kuulet muiden kehuvan sinua?

Mitä harrastat?

Ihminen tekee luonnostaan itselleen mieluisia asioita. Jotkut pelaavat videopelejä rentoutuakseen, toiset lukevat ja kolmannet urheilevat. Mitä sinä teet luonnostasi?

Pääset omien kykyjesi jäljille esimerkiksi pohtimalla lempiharrastustasipohtimalla lempiharrastustasi. Siinä tarvittavat ominaisuudet ovat ehkä juuri sinun vahvuuksiasi tai se tuo sinusta esiin piirteitä, joita et ole aiemmin edes tullut ajatelleeksi. Jos luontaisesti teet jotain sellaista, joka vaatii tiettyjä ominaisuuksia, voi sinun ainutlaatuinen vahvuutesi löytyä sen asian parista.

Esimerkiksi ratsastus vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja, hetkessä elämistä ja keskittymistä, kun jääkiekko taas kysyy loogista ajattelukykyä, rohkeutta ja fyysisiä ominaisuuksia, kuten nopeutta ja ketteryyttä. Tietokonepelit voivat taas kertoa hyvästä kielitaidostasi ja hahmotuskyvystä. Lista on loputon eikä sen tarvitse rajoittua vain yhteen harrastukseen.

Ota kynä ja paperi käteen. Kirjoita paperille asioita, joita teet mielelläsi ja jotka tuntuvat mieluisilta asioilta. Nyt mieti, mikä tai mitkä osa-alueet tarkkaan ottaen kussakin tekemisessä kiehtovat ja miksi?

Huomaatko, kuinka alat oppimaan itsestäsi uusia asioita?

Vastaus voi löytyä ihmisiltä, jotka jo tuntevat sinut.

Kuten jo aiemmin sanoin, jokaisella ihmisellä on oma ja ainutlaatuinen osaamisyhdistelmä – joko yksi tai kaksi asiaa, joissa hän on ylivertainen muihin verrattuna. Et välttämättä itse huomaa taitojasi, mutta useimmiten ympärilläsi olevat ihmiset ovat panneet taitosi merkille jo aikoja sitten.

On olemassa helppo harjoitus, jonka avulla voit selvittää, mitkä ovat mahdollisia vahvuuksiasi:

  1. Valitse 5-7 ihmistä, jotka ovat tunteneet sinut vähintään viisi vuotta
  2. Lähetä heille sähköpostia tai soita ja kysy heiltä: ”Missä minä olen mielestäsi erityisen hyvä?” Jos saat ympäripyöreän vastauksen: “Olet hyvä kuuntelemaan”, esitä jatkokysymys: “Mitä tarkoitat?” “Millä tavalla hyvä kuuntelemaan?”
  3. Kirjaa vastaukset ylös ja vertaile niitä omiin näkemyksiisi

Ennen kuin huomaatkaan, sinulla on edessäsi lista luonteenpiirteistä ja tietotaidosta, jotka ovat sinun pääomaasi. Vertaa niitä muiden ihmisten mielikuvaan sinusta. Löydätkö yhtäläisyyksiä vai tuleeko yllätyksiä?

Nämä kaikki vahvuudet, osaamiset ja kyvyt ovat todennäköisesti juuri sinun ainutlaatuisia taitoja ja luonteenpiirteitä, joita myös tuleva työnantajasi tulee arvostamaan.

3. TYÖHAASTATTELUSSA TARVITAAN MYYNTITAITOJA

Myynti on kuin mikä tahansa taito, jonka voi oppia. Tärkeintä myynnissä on päästä Plus-laatikkoon. Mikä parasta, se kumpaan laatikkoon sijoitut, on vain ja ainoastaan sinusta itsestäsi kiinni.

NÄIN PÄÄSET PLUS-LAATIKKOON

  • Hyvät käytöstavat
  • Hymy
  • Huoliteltu olemus, puhtaat vaatteet
  • Itsevarmuus
  • Aito kiinnostusOle ajoissa

 

NÄIN JOUDUT MIINUS-LAATIKKOON

  • Veltto kädenpuristus
  • Henkilökohtaisen hygienian laiminlyönti
  • Epäsiisti pukeutuminen, rikkinäiset vaatteet
  • Itsekeskeisyys
  • Negatiivisuus Myöhästyminen

 

Kumpaan laatikkoon sinä haluat?

Reipas kädenpuristus, hymy ja katse vastapuolen silmiin merkitsevät ensikohtaamisella paljon. Sen sijaan löysä kädenpuristus, hien haju ja rikkinäiset tai kulahtaneet vaatteet siirtävät sinut työnantajan mielessä saman tien miinus-listalle. Viimeisintä muotia ei tarvitse seurata eikä ryhtyä supliikiksi sankariksi, mikäli oikeasti et oikeasti ole sellainen.

Sama haaste kohtaa myös vastavalmistuneita opiskelijoita. Sinulla on varmasti paljon osaamista omasta alastasi, mutta ei tietoa omista vahvuuksista. Monen opiskeluvuoden jälkeen ei ole lainkaan tavatonta, että tahdotaan työllistyä juuri niihin tehtäviin, joita varten on opiskeltu. Kun pääset Plus-laatikkoon, olet jo pitkällä

Kiinnostaisiko myös nämä?