Kiinteistönhoitaja – mitä kaikkea hän tekeekään? Voisiko kiinteistöpalveluala kiinnostaa sinua? Voisiko sinua kiinnostaa monipuolinen työ, jossa ei ole peräkkäin kahta samanlaista päivää?
Jos vähääkään kiinnostuit, kannattaa ainakin harkita. Kiinteistöpalveluala kehittyy nopeasti, joten alalla tarvitaan sitoutuneita ja vastuullisia työntekijöitä ja koulutettuja moniosaajia. Millaisia ominaisuuksia kiinteistönhoitaja sitten tarvitsee? Tässä muutama seikka, joita voit pohtia, sopivatko ne itseesi.
- Osaat ottaa vastuuta omista tekemisistäsi.
- Kykenet sopeutumaan vaihteleviin asiakaspalvelutilanteisiin.
- Osaat arvioida ja analysoida vaikeita ja visaisiakin tilanteita ja keksit ratkaisun niihin liittyviin ongelmakohtiin.
- Kykenet työskentelemään sekä itsenäisesti että ryhmän jäsenenä.
Jos edellä olevat seikat ovat sinulle istuvia ominaisuuksia, kannattaa miettiä, voisiko ala olla omasi. Tiedätkö vielä, mitä kiinteistönhoitajan opintoihin sisältyy ja millaisia tutkinnon osat ovat? Jos et ole niistä vielä tietoinen, ei huolta.
Perehdymme niihin tässä artikkelissa. Sen jälkeen pystyt paremmin arvioimaan, onko opinnoissa itseäsi motivoivia seikkoja.
Kiinteistönhoitajan tutkinto sisältää muun muassa seuraavia asioita:
- Kiinteistöjen huolto ja valvonta
- LV-huoltoa
- LVI-järjestelmien hoitoa
- Asiakaslähtöisten kiinteistöpalvelujen tuottamista
- Kiinteistön toimintakunnon arviointia
- Kiinteistöautomaation käyttämistä
- Ulkoalueiden hoitoa
- Koneiden käsittelyä
- Rakennusteknisiä korjaustöitä
Millainen on kiinteistönhoitajan koulutus?
Alkoiko sinua kiinnostaa opiskella kiinteistönhoitajaksi? Tiedätkö, millaista työ käytännössä on, missä voit työskennellä ja mistä löydät kiinteistönhoitajan tyäpaikat? Millaisia valmiuksia opinnot antavat käytännön työelämään?
Kiinteistöhoitajan työtehtäviin kuuluu muun muassa pieniä huolto- ja korjaustöitä, tekniikan tarkkailua sekä piha-alueiden hoitoa. Kiinteistönhoitajan käytännön työssä huolehdit kiinteistöjen ulkoalueiden turvallisuudesta ja viihtyisyydestä.
Kun olet suorittanut puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon, osaat toimia kiinteistö- ja puhtauspalvelualan työtehtävissä. Osaat myös toimia asiakaspalvelutilanteissa sen mukaisesti, millainen asiakaskohteen palvelusopimus on.
Kiinteistönhoitajana voit työskennellä esimerkiksi teollisuus- ja toimistokiinteistöissä, kiinteistöhuollon yrityksissä, isännöintialan yrityksissä sekä asuinkiinteistöissä.
Kiinteistönhoitajan opinnoissa perehdyt muun muassa rakennusten lämpö-, vesi- ja ilmastointijärjestelmiin sekä piha-alueiden puhtaanapitoon ja viheralueiden hoitoon. Ulkoaluetyöt eli pihojen puhtaanapito sekä erilaiset huolto- ja korjaustehtävät ovatkin keskeisiä asioita kiinteistönhoitajan työssä.
Toni Virtanen tekee viherrakentajan ja kiinteistönhoitajan töitä kevytyrittäjänä. Virtasen töihin kuuluu pääosin puutarha- ja pihatöitä, muun muassa pihojen puhtaanapitoa ja viheralueiden hoitoa.
Missä ja miten kiinteistönhoitajaksi kouluttaudutaan?
Kiinteistöpalvelujen perustutkinnon voit suorittaa toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkintonimike on kiinteistönhoitaja, kun opinnoissa suuntautuu kiinteistönhoitoon. Koulutuksen kesto on 2-3 vuotta tutkinnon laajuudesta riippuen.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voit suorittaa myös talotekniikan, sähkö- ja automaatiotekniikan, rakennusalan sekä kone- ja metallialan perustutkinnot. Perustutkinnot voit suorittaa myös näyttötutkintona. Tämä on erityisesti aikuisille suunniteltu, joustava tapa suorittaa tutkinto.
Näyttötutkintona voit suorittaa myös kiinteistönhoitajan tutkinnon lisäksi tällä alalla muun muassa ilmastointiasiantuntijan, kylmäasentajan, lämmityslaiteasentajan, putkiasentajan, talonrakennusalan, ilmastointijärjestelmien puhdistajan, teknisen eristäjän, teollisuusputkiasentajan, vesihuoltoalan, automaatioasentajan, sähköasentajan sekä kunnossapidon ammattitutkinnot.
Halutessasi voit suorittaa myös kiinteistönhoitajan, ilmastointiasentajan, automaatioyliasentajan, putkiasentajan, sähköyliasentajan tai kunnossapidon erikoisammattitutkinnon. Myös oppisopimuksella voit kouluttautua alalle.
Jos haluat jatkaa alan opintoja ammattikorkeakoulussa, voit opiskella esimerkiksi talotekniikkaa, automaatiotekniikkaa, rakennustekniikkaa ja sähkötekniikkaa. Tutkintonimike ammattikorkeakoulussa on tekniikan ammattikorkeakoulututkintoinsinööri.
Jos haluaisit jatkaa opintoja puolestaan yliopistossa, voit opiskella siellä esimerkiksi teknisiä tieteitä ja suuntautua automaatiotekniikkaan, rakennustekniikkaan tai sähkötekniikkaan ja elektroniikkaan. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri ja alempi korkeakoulututkinto on tekniikan kandidaatti.
Missä on kiinteistönhoitajan työpaikat?
Kun valmistut kiinteistönhoitajaksi, osaat olla työssäsi itsenäinen, vastuullinen ja olet saanut hyvän pohjan asiakaspalvelutaitoihin. Kiinteistönhoitajana voit työskennellä esimerkiksi teollisuus- ja toimistokiinteistöissä, kiinteistöhuollon yrityksissä, isännöintialan yrityksissä sekä asuinkiinteistöissä. Kiinteistönhoitajan perustutkinnon suorittanut voi työllistyä lisäksi muun muassa golfkentille, seurakuntien palvelukseen, sairaaloihin ja palvelualalle.
Kiinteistönhoitajien työllisyyttä ylläpitää se tosiasia, että kiinteistöjen ylläpidolle on jatkuva tarve. Näin on siitä syystä, jotta esimerkiksi koulut, kodit ja työpaikat olisivat terveellisiä, toimivia, viihtyisiä ja turvallisia paikkoja olla, elää ja työskennellä.
Suomessa yksityinen kiinteistöala työllistää arviolta noin 115 000 henkilöä, kiinteistöpalvelut yli 90 000 henkilöä, isännöintipalvelut noin 3 000 ja muu kiinteistöliiketoiminta noin 20 000 henkilöä.
Kiinteistöpalvelualan työpaikat säilyvät kotimaassa jatkossakin, sillä näitä palvelujahan voidaan tuottaa vain paikallisesti.
Kiinteistöalan merkitys on yhteiskunnallisesti huomattava, sillä suomalaisten varallisuudesta on sidottu kiinteistöihin yli 65 prosenttia. Kiinteistöjen arvo säilyy ja ne pysyvät kunnossa, kun niitä ylläpidetään suunnitelmallisesti ja ammattimaisesti.
Kiinteistöpalvelualan työpaikat säilyvät kotimaassa jatkossakin, sillä näitä palvelujahan voidaan tuottaa vain paikallisesti. Kiinteistöpalveluala työllistää koulutettuja alan osaajia vakaasti siitä riippumatta, millaiset talouden suhdanteet ovat.
Kiinteistöpalveluala on vahvasti kehittyvä ja monipuolistuva ala. Se tarjoaa rajattomasti uramahdollisuuksia. Ihan jo siksi, että alan töihin voi kulkea montaa eri polkua pitkin. Alalla tarvitaan ammattitaitoisia osaajia kaikilta koulutusasteilta.
Voit työskennellä kiinteistöpalvelualalla moninaisissa tehtävissä. Voit olla asiakkaalla työskentelevä kiinteistöpalvelualan ammattilainen tai vaikka liiketoiminnan hallinnon ja kehittämisen asiantuntija. Voit itse valita työsi haasteet ja vaatimustason.
Paljonko on kiinteistönhoitajan palkka?
Duunitorin mukaan kiinteistönhoitajan keskimääräinen kuukausipalkka 2 473 euroa (vuonna 2020). Kuntasektorilla palkka on hieman yksityistä sektoria pienempi.
Ja kuten monessa muussakin työssä ja ammatissa, kiinteistöhoitajan työssäkin sinun on mahdollista toimia kevytyrittäjänä. Tällöin sinulla on usein paremmat mahdollisuudet tienata enemmän.
Millainen on kiinteistönhoitajan tulevaisuus?
Kiinteistönhoidon perustavoitteena on ylläpitää kiinteistön kuntoa ja säilyttää sen arvo sekä ylläpitää haluttuja olosuhteita kiinteistössä. Kun rakennuskanta väistämättä vanhenee, asuntojen ja toimitilojen ylläpidon ja korjauksen tarve kasvaa jatkuvasti. Kiinteistönhoitajalle riittää siis työtä tulevaisuudessakin.
Korjausrakentamisella ja kiinteistöjen ylläpidolla voidaan parantaa vanhojen rakennusten energia- ja ympäristötehokkuutta. Tämä auttaa pienentämään energiankulutusta, ja näin ollen vaikuttaa positiivisesti myös ilmastonmuutoksen torjuntaan.
Kiinteistönhoitajilla riittää työtä siksikin, että kiinteistöjen käyttäjien vaatimukset ovat kasvaneet. Käyttäjät ovat tiedostavia muun muassa kiinteistön ylläpitoon, terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista. Uudentyyppisten palvelujen tarve kiinteistöalalla on näin ollen kasvanut.
Koska kiinteistöjen käyttäjät ovat aiempaa vaativampia, se kysyy kiinteistönhoitajalta lisää ammattitaitoa. Etenkin kiinteistönhoitajan koulutuksessa painotetaankin asiakaslähtöistä palveluosaamista.
Kiinteistöpalvelualalla monipalvelukulttuuri luo työntekijöille haasteita, sillä työnkuva on usein hyvinkin moninainen ja laaja-alainen. Työntekijän on myös hallittava yhä enenevässä määrin erilaisia teknisiä laitteita.
Kaikesta edellä mainitusta johtuen kiinteistöpalvelualalla edellytetäänkin hyvien perustietojen lisäksi valmiuksia elinikäiseen oppimiseen. Kiinteistönhoitaja on siis alallaan rautainen ammattilainen ja moniosaaja.
Monipuolinen ala: Toni Virtanen toimii viherrakentajana
Kevytyrittäjyys on yksi varteenotettava vaihtoehto työllistää itsensä kiinteistöpalvelualalla. Voit toimia kevytyrittäjänä sekä opiskelujesi ohessa että valmiina ammattilaisena. Esimerkiksi Toni Virtanen tekee viherrakentajan töitä kevytyrittäjänä.
Virtasen töihin kuuluu pääosin puutarha- ja pihatöitä, muun muassa pihojen puhtaanapitoa ja viheralueiden hoitoa. Viherrakentajan koulutuksen hän on suorittanut Tampereen seudun ammattiopistossa.
Virtasen työ on pääasiassa erilaisten kasvien kanssa työskentelyä ja piha alueiden hoitoa, mutta hän tekee puutarhoissa myös erityyppisiä korjaustöitäkin. Virtanen kertoo, että hänelle kevytyrittäjyys sopii erinomaisesti.
Virtanen on yritystoiminnassa vielä niin alkuvaiheessa, että kokonaan oman yrityksen perustaminen tuntui hänestä vielä turhan isolta kynnykseltä. Tulevaisuuden haaveena hänellä kuitenkin on työllistää itsensä itsenäisenä yrittäjänä.
”Tämä kevytyrittäjyys on minulle nyt hyvä välivaihe siihen, että voin joskus olla itsenäinen yrittäjä. Pitää punnita eri vaihtoehtoja, kun toiminta tästä vielä kasvaa lisää. Kevytyrittäjänä toimiminen on kuitenkin ollut minulle hyvä kokemus, ja yhteistyö Omapajan kanssa on toiminut hyvin.”