17.2.2017

Miten Omapajan kevytyrittäjyys eroaa muista laskutuspalveluista?

* 1.5.2017 alkaen myös muiden laskutuspalveluiden on velvoitettu siirtämään kevytyrittäjiensä eläkevakuuttaminen yrittäjän eläkelain piiriin. Omapaja julkaisi uuden pajayrittäjyysmallinsa marraskuussa 2016. Malli on herättänyt paljon […]

* 1.5.2017 alkaen myös muiden laskutuspalveluiden on velvoitettu siirtämään kevytyrittäjiensä eläkevakuuttaminen yrittäjän eläkelain piiriin.

Omapaja julkaisi uuden pajayrittäjyysmallinsa marraskuussa 2016. Malli on herättänyt paljon kiinnostusta. Yksi kysymys on toistunut yli muiden: miten Omapajan kevytyrittäjyys eroaa muista laskutuspalveluista? Monen päässä on myös varmasti liikkunut, miksi pajayrittäjyys on parempi kuin toiminimen perustaminen? Lue lisää aiheesta blogistamme!

Omapaja tuo kevytyrittäjyyden jokaisen ulottuville

Yrittäjyyteen liittyy paljon pelkoja ja osin vääriäkin ennakkoluuloja. Haluamme Omapajassa omalta osaltamme olla poistamassa yrittäjyyden esteitä ja hälventämässä ennakkoluuloja. Haluamme tuoda yrittäjyyden jokaisen yrittäjähenkisen ihmisen ulottuville. Pajayrittäjyysmalli tähtää kokonaisvaltaisesti yrittäjämäisen toimintatavan ja yrittäjyyden edellytysten lisäämiseen.

Omapaja on yrittäjyyden kynnystä aidosti madaltava yritys, ja laskutuspalvelu on yksi osa pajayrittäjyysmallia. Laskutuspalvelun lisäksi Omapaja valmentaa pajayrittäjiään yrittäjämäiseen ajatteluun ja yritystoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen. Valmennuspalvelut ovat maksuttomia kaikille Omapajan kautta toimiville pajayrittäjille.

Omapaja vakuuttaa pajayrittäjät yrittäjävakuutuksilla

Merkittävin ero Omapajan ja perinteisten laskutuspalveluiden kevytyrittäjyyden välillä syntyy sosiaaliturvan järjestämisessä. Omapaja vakuuttaa pajayrittäjänsä yrittäjinä. Perinteisesti laskutuspalveluyrityksissä heidät vakuutetaan työntekijöinä. Miksi Omapaja tekee näin? Se johtuu työntekijöinä vakuutettujen kevytyrittäjien epäselvästä asemasta sosiaaliturvansa suhteen. Lue lisää aiheesta MTV:n artikkelista.

Omapaja on yrittäjyyden kynnystä aidosti madaltava yritys, ja laskutuspalvelu on yksi osa pajayrittäjyysmallia.

Yrittäjän eläkelain mukaan kevytyrittäjät luokitellaan statukseltaan yrittäjiksi. Näin TE-toimistotkin ovat jo jonkin aikaa heidän aseman tulkinneet. Yrittäjän statuksella kevytyrittäjien sosiaaliturva tulisi järjestää yrittäjäpuolelta. Kevytyrittäjä on siis juridiselta statukseltaan yrittäjä. Verohallinnon silmissä kevytyrittäjä säilyy palkansaajana. Vaikka vakuutukset olisi hoidettu työntekijäpuolelta, se ei muuta kevytyrittäjän statusta: hän on juridisesti yrittäjä.

Omapajassa pajayrittäjän asema on selvästi yrittäjä.

Miten pajayrittäjämalli toimii?

Laskutuspalveluyritysten toiminta perustuu Verohallinnon ohjeeseen, jonka mukaan ”työntekijä ja laskutuspalveluyritys voivat vapaasti sopia siitä, että heidän välilleen syntyy työsuhde.” Verohallinnon ohjeen mukaan laskutuspalveluyritys voi siis hoitaa työnantajan statuksella palvelunsa käyttäjien kirjanpidollisia ja verotuksellisia velvoitteita. "Laskuta ilman yritystä"-palvelut perustuvat tähän.

Laskutuspalvelua ei voi käyttää minkä tahansa työn laskuttamiseen. Jos asiakkaalla on oikeus johtaa ja valvoa yrittäjän työskentelyä, heidän välilleen syntyy työsuhde, eikä työnantajan velvoitteita voi siirtää laskutuspalveluyritykselle. Laskutuspalveluyritystä ei siis voi käyttää työsuhteisessa työssä ”palkanmaksupalveluna”, vaan laskutuspalvelun käyttökohteina ovat sellaiset työt, joita voisi muutenkin yrittäjän statuksella tehdä.

Pajayrittäjän sosiaaliturva

Koska laskutuspalvelun käyttäjä on juridisesti yrittäjä, hänen täytyy järjestää itse oma sosiaaliturvansa. Käytännössä tämä tarkoittaa yrittäjän eläkevakuutuksen ottamista silloin, kun yritystoiminnan laajuus ylittää YEL-vakuuttamisvelvollisuuden. Pienimuotoisessa yritystoiminnassa eläkevakuuttamisvelvollisuutta ei kuitenkaan ole lainkaan. Yrittäjä voi vapaaehtoisesti vakuuttaa itsensä myös tapaturmien ja vahinkojen varalle.

Jotta pajayrittäjät voisivat keskittyä turvallisin mielin omaan ydinosaamiseensa, Omapaja tarjoaa oman vakuutusratkaisunsa omille pajayrittäjilleen.

Jotta pajayrittäjät voisivat keskittyä turvallisin mielin omaan ydinosaamiseensa, Omapaja tarjoaa kevytyrittäjyyteen oman vakuutusratkaisunsa. Omapaja on ottanut pajayrittäjille ryhmätapaturma- ja ryhmävastuuvakuutukset, jotka kattavat pajayrittäjien yleisimmät toimialat. Lisäksi yrittäjän eläkevakuutuksen hoitaminen voidaan siirtää Omapajalle, jolloin pajayrittäjän ei tarvitse silläkään päätään vaivata. Näin Omapajan kautta toimivan pajayrittäjän yritystoiminta on vähintään yhtä helppoa kuin työntekijävakuutuksilla vakuutetullakin.

Mitä hyötyä tällaisesta mallista?

Perinteisiin laskutuspalvelumalleihin verrattuna Omapajan pajayrittäjä hyötyy ennen kaikkea turhien työntekijämaksujen pois jäämisestä. Työntekijäpuolelta vakuutettu laskutupalvelun käyttäjä joutuu nimittäin maksamaan palkkansa sivukuluina muun muassa työttömyysvakuutusmaksua, jolle hän ei saa mitään vastinetta. Yrittäjäpuolelta vakuutetulle pajayrittäjälle jää siis laskutuksestaan useimmiten enemmän käteen kuin perinteisissä laskutuspalvelumalleissa, joissakin tapauksissa jopa reilusti enemmän.

Yrittäjän eläkevakuutuksella vakuutetun pajayrittäjän sosiaaliturva on myös selkeä: hän saa samat edut kuin kuka tahansa muukin YEL-vakuutettu yrittäjä. Hän voi vakuuttaa itsensä myös työttömyyden varalle niin, että hänen yrittäjätyönsä kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Tätä mahdollisuutta työntekijävakuutuksilla vakuutetulla laskutuspalvelun käyttäjällä ei ole.

Perinteisiin laskutuspalvelumalleihin verrattuna Omapajan pajayrittäjä hyötyy ennen kaikkea turhien työntekijämaksujen pois jäämisestä.

Yhteiskunta muuttuu ja työmarkkinoiden tarpeet muuttuvat sen myötä. Työsuhteinen työ menettää suosiotaan, ja yhä enemmän työtä ostetaan täsmällisiin tarpeisiin. Omapaja haluaa tarjota ratkaisun, jolla työn tekeminen saadaan työelämän muuttuessakin pysymään kannattavana.

On kuitenkin tärkeää, että myös uudet työntekemisen tavat, kuten kevytyrittäjyys, ovat yhteiskunnallisesti kestäviä ja turvallisia. Siksi mallista on rakennettu tällainen.


Lue myös:

OMAPAJA Oy
y-tunnus 2399894-2
Kauppurienkatu 31 A 1, 90100 Oulu
Asiakaspalvelu arkisin klo 8.30-16.00
044 4100 500toimisto@omapaja.fiVerkkolaskutus
Kehitämme Omapaja Oy:n kansainvälistymisedellytyksiä Euroopan rakennerahaston tuella.

Kirjaudu laskutuspalveluun

Laskuta ilman yritystä laskutuspalvelumme kautta.
Kirjaudu
Ei vielä tunnuksia?
Rekisteröidy laskutuspalveluun ilmaiseksiKevytyrittäjyysHinnastoMiksi valita Omapaja?

Ota meihin yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Palvelusopimus
Tietosuoja