Moni kevytyrittäjä hieraisi eilen 24.4. silmiään, kun sai omalta laskutuspalveluyritykseltään viestin, että kevytyrittäjien eläkevakuuttaminen siirretään 1.5. alkaen yrittäjän eläkelain piiriin. Osa laskutuspalveluista antoi ymmärtää, että laintulkinta olisi yhtäkkiä muuttunut, ja muutosaikataulu olisi ollut hyvin ripeä. Tämä ei kuitenkaan ihan pidä paikkansa.
Kevytyrittäjät on jo pitkään katsottu juridiselta statukseltaan yrittäjiksi. Myös Eläketurvakeskuksen tulkinta on jo jonkin aikaa ollut sama. Eläkevakuutusyhtiöt ovat kuitenkin sallineet lainvastaisen toiminnan, koska se on ollut heille helpompi tapa hoitaa kevytyrittäjien eläkevakuuttaminen. Myös laskutuspalveluyritykset ovat halunneet sulkea silmänsä, sillä kevytyrittäjyyspalvelua on helpompi myydä, kun siihen markkinoidaan sisältyvän työntekijän turva.
Karhunpalvelus
Työntekijän eläkelain mukaisessa vakuuttamisessa eläkeyhtiöt ja laskutuspalveluyritykset ovat kuitenkin tehneet karhunpalveluksen kevytyrittäjilleen: työntekijäpuolelta vakuuttaminen on nimittäin aiheuttanut sen, että TyEL-vakuutettu kevytyrittäjä on jäänyt sosiaaliturvassa väliinputoajan asemaan. Hän on maksanut laskutuksestaan työntekijän vakuutusmaksuja, muttei silti ole välttämättä saanut mitään turvaa maksuista huolimatta.
Kevytyrittäjä ei ole esimerkiksi voinut vakuuttaa itseään työttömyyden varalle, vaikka on saattanut maksaa runsaastikin työttömyysvakuutusmaksuja. Monille kevytyrittäjille tämä on tullut yllätyksenä, ja osalle tieto on valitettavasti tullut vasta siinä vaiheessa, kun hän on hakenut turhaan ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.
Eläkevakuutusyhtiöt tekivät ainoan oikean ratkaisun tähän tilanteeseen, kun päättivät yhdessä kieltää laskutuspalveluyrityksiltä TyEL-vakuuttamisen. Nyt kevytyrittäjän sosiaaliturva selkeytyy vihdoinkin.
Kevyt mikä kevyt, mutta yrittäjä
Kevytyrittäjä on juridiselta statukseltaan ja sosiaaliturvaltaan yrittäjä siinä missä kuka tahansa muukin yrittäjä. Kevytyrittäjä kartuttaa eläkettä ja sosiaaliturvaa maksettujen YEL-vakuutusmaksujen mukaan.
Pienimuotoista yritystoimintaa ei kuitenkaan tarvitse eläkevakuuttaa, jolloin kevytyrittäjälle käteen jäävä summa kasvaa. Yleensä kevytyrittäjänä toimivan eläketurva on näissä tapauksissa järjestetty päätoimen puolesta, joten eläkkeen karttumattomuus ei koidu myöhemminkään vahingoksi.
Omapaja haluaa olla edistämässä kestävää kevytyrittäjyyttä, ja siksi Omapajassa vakuutusten vaihto työntekijäpuolelta yrittäjäpuolelle tehtiin jo viime syksynä, kun tieto muuttuneesta laintulkinnasta saatiin.
Omapaja on kehittänyt yhteistyössä eläkevakuutusyhtiö Varman kanssa mallin, jolla YEL-vakuutuksen ja vakuutusmaksujen hallinnointi voidaan siirtää Omapajalle. Näin YEL-vakuutettu kevytyrittäjä voi edelleen keskittyä siihen, mitä hän parhaiten osaa, eikä hänelle tapahdu sosiaaliturvassa ikävää väliinputoamista. Omapajan kevytyrittäjät on vakuutettu myös tapaturmien ja vahinkojen varalle.
Nyt kun kevytyrittäjien juridinen asema ja sosiaaliturva ovat selkeät, voidaan nostaa paremmin keskusteluun se, miten YEL-vakuutus saadaan muutettua joustavammaksi. YEL-vakuutus on nykymuodossaan parhaiten soveltuva melko pysyvään ja vakaaseen yrittäjänä toimimiseen, eikä se siksi taivu kovin hyvin joidenkin kevytyrittäjien nopeasti muuttuviin työtilanteisiin.
Tärkeintä ja hienointa kuitenkin on se, että nyt kevytyrittäjien status on koko laskutuspalvelualalla sosiaaliturvan kannalta vihdoinkin selkeä ja lainmukainen.