Omapajan yrittäjäkoulu – Oppimateriaalia itsensä työllistäjille

Kaikki hyöty irti virkavapaasta

Kirjoittanut Sampsa Veteläinen | 2.2.2023 10:00

Oletko koskaan harkinnut irtiottoa päivätöistäsi? Tiesithän, että se on mahdollista esimerkiksi virkavapaalle jäämisen kautta? 

Virkavapaa on palkatonta vapaata, josta on sovittava yhdessä työnantajan kanssa. Työnantajan ei ole pakko suostua vapaan myöntämiseen, mutta keskustelua aiheesta kannattaa käydä, jos haaveilet irtiotosta.

Työnantajan suhtautuminen sapattivapaaseen saattaa jännittää, mutta yhä useampi ymmärtää nykyään, että se edistää työntekijän hyvinvointia. Vapailta palaava henkilö on usein täynnä intoa ja tuoreita ideoita.

Virkavapaa voi olla välivuosi työstäsi, jonka aikana voit miettiä, mitä elämältäsi ja uraltasi haluat. Se voi muuttaa elämäsi suunnan tai olla tarpeellinen hengähdystauko ruuhkavuosien keskellä

On hyvä muistaa, että vaikka työnantaja ei myöntäisi pitkää vapaata, voi lyhyempi vapaa olla neuvoteltavissa. Joustavuus neuvotteluissa kannattaa.

Jos olet ollut yli 20 vuotta työelämässä, etkä ole päätoiminen yrittäjä, saatat olla oikeutettu vuorotteluvapaaseen. Vuorotteluvapaan ajalta voi hakea korvausta työttömyyskassasta tai Kelalta, joten kannattaa harkita sopiiko se virkavapaan sijaan paremmin tilanteeseesi.

Tunnista syysi jäädä vapaalle

Tiedätkö jo, miksi irtiotto työelämästä kiinnostaa sinua? Kun olet tunnistanut syyn, on sinun helpompi suunnitella vapaasi sellaiseksi kuin haluat.

Yleisiä syitä jäädä vapaalle:

  • Perheen kanssa vietetty aika
  • Pitkän matkan tekeminen
  • Toisen työn kokeilu
  • Pääsykokeisiin lukeminen
  • Lepo
  • Harrastukseen keskittyminen

Pääsykokeisiin lukeminen vaatii aivan toisenlaista suunnittelua kuin matkustaminen toiseen maahan kuukausien ajaksi.

Mitä ottaa huomioon ennen virkavapaalle jäämistä?

Koska sapattivapaat ovat palkattomia, täytyy toimeentulon järjestyä jollakin toisella tavalla. Säästäminen etukäteen on hyvä vaihtoehto turvata toimeentulo vapaan ajalle. Se vie yleensä vuosia, joten hyvällä suunnittelulla pääsee pitkälle. Jos kyse on vuosia kestävästä säästöprojektista, harkitse säästöjesi sijoittamista, niin voit saada rahoillesi paremman tuoton.

Ota selvää, millaisia käytäntöjä työpaikallasi on aiemmin ollut virkavapaiden suhteen ja mitoita pyyntösi niiden suhteen. Käytäntöjä ei näiden suhteen voi muuttaa kevyin perustein.

Virkavapaan kesto täytyy sopia yhdessä työnantajan kanssa. Aiemmat käytännöt työpaikallasi vaikuttavat myös tähän. Työnantajasi on kohdeltava sinua tasa-arvoisesti muiden työntekijöiden kanssa. Ei olisi kovin reilua antaa sinulle vuoden verran vapaata, jos kollegasi on saanut vain kuukauden.

Toisinaan työnantajat antavat virkavapaata pitävälle työntekijälle oikeuden käyttää työsuhteeseen kuuluvia etuja vapaan aikana. Työterveyshuolto ja liikunta- ja kulttuurisetelit ovat yleisimmät tällaiset edut.

Kaikki henkilökohtaiseen vapaaseen liittyvät asiat kannattaa sopia kirjallisesti, jotta kaikki osapuolet ovat kartalla, miten vapaan aikana toimitaan ja ristiriitojen syntymisen riski on vähäisempi.

Voiko virkavapaalla tehdä töitä kevytyrittäjänä?

Vapaan aikana on mahdollista tehdä töitä kevytyrittäjänä, jos se kiinnostaa sinua. Ainoa rajoite on, ettet voi tehdä työnantajasi liiketoiminnan kanssa kilpailevaa toimintaa, ellet ole sopinut siitä erikseen. Lojaliteettivelvoite on vapaan aikana edelleen voimassa.

Virkavapaa on erinomainen hetki aloittaa kevytyrittäjänä, jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta yrittäjämäisestä työskentelystä. Kokemuksen puute ei haittaa, koska keskittymällä kunnolla yhteen asiaan, kehittymisesi on nopeampaa.

Hyvä tapa aloittaa on tehdä hieman markkinakartoitusta. Sen ei tarvitse olla mikään monimutkainen tutkimus. Pääset jo hyvin alkuun, kun mietit kenelle palvelusi voisi sopia, olet yhteydessä muutamaan kuvaukseen sopivaan henkilöön ja pyydät heiltä palautetta ideastasi. Sinun kannattaa kysyä heiltä ainakin, että ostaisivatko he palvelun tällaisenaan vai onko jotain, minkä voisi tehdä paremmin.

Kasvata liiketoimintaasi vapaan aikana

Jos olet jo aiemmin tehnyt sivutoimisesti töitä kevytyrittäjänä, sapattivapaan haaveenasi saattaa olla kehittää liikeideastasi päätoimisesti työllistävä tai ehkä haluat perustaa yrityksen sille pohjalle, jota olet rakentanut kevytyrittäjänä.

Tällöin tunnet markkinatilanteesi jo tarkemmin, mutta sinun kannattaa silti pysähtyä hetkeksi pohtimaan palveluasi ja tunnistaa kehityskohteet siinä. Olet luultavasti saanut jo asiakkailta palautetta, jossa on kerrottu, mitä voisit tehdä paremmin ja mikä toimii todella hyvin. Ota siis ainakin se huomioon, kun suunnittelet seuraavia askeleita.

Markkinatutkimusta kannattaa tehdä aina, kun aikaa sille on tai jos tuntuu, että palveluidesi myynti ei vedä yhtä hyvin kuin ennen. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat, koska maailma muuttuu koko ajan.