Ärsyttääkö sinua kirjoittaa loputtomasti työhakemuksia ja olet huomannut, että on vaikea erottautua joukosta, kun hakijoita on suosituimpiin paikkoihin jopa satoja?
Avoimet työpaikat, joista ilmoitetaan työnhakupalveluiden kautta, ovat todella kilpailtuja ja ne eivät anna koko kuvaa siitä, millaisia töitä on tarjolla. Myös kesätöissä on piilotyöpaikkoja ja kevytyrittäjyys on yksi tapa päästä käsiksi niihin.
Kun rakennat työpaikkasi itse, voit luoda sen vastaamaan omia taitojasi ja mielenkiinnonkohteitasi. Samalla opit yrittäjämäistä asennetta työntekoon, sekä tutustut työelämään ja tienaat lisätuloja.
Asuinpaikallasi on vähemmän merkitystä, jos olet kevytyrittäjä, koska et ole valmiiden työpaikkojen varassa. Voit aivan hyvin rakentaa kesätyön Oulussa tai Tyrnävällä, kunhan vain löydät riittävästi asiakkaita täyttämään kalenterisi.
Mitä kesätyö kevytyrittäjänä vaatii sinulta?
Mistä tiedät voisiko kevytyrittäjyys olla sinun juttusi? Jos sinulta löytyy muutama näistä ominaisuuksista, se saattaisi sopia sinulle:
- Osaamista, jota joku haluaa ostaa
- Uskallusta myydä
- Itsenäisyyttä ja kykyä kantaa vastuuta
- Sinnikkyyttä
- Rohkeutta
- Suunnitelmallisuutta
- Halua opetella uutta
Yrittäjämäisessä työskentelyssä täytyy olla valmis kohtaamaan epäonnistumisia ja oppimaan niistä. Kaikkein menestyneimmät yrityksetkin ovat kohdanneet matkallaan valtavan määrän epäonnistumisia, mutta onnistuneet löytämään ratkaisut, joilla niistä on päästy eteenpäin.
Toinen erittäin tärkeä asia kevytyrittäjyydessä on uskallus myydä palveluitasi muille ja se on monen kokeneemmankin yrittäjän kompastuskivi.
Myyminen ja markkinointi eivät tunnu välttämättä heti luontevilta. Jos sinulla ei ole valmiita verkostoja, jotka kyselevät ammattitaitosi perään, joudut tekemään töitä sen eteen, että asiakkaat löytävät sinut.
Kesätyöt alle 18-vuotiaille: Sopiiko kevytyrittäjyys tähän?
Voit tehdä töitä kevytyrittäjänä, vaikka olet alle 18-vuotias. Sinun täytyy vain pyytää huoltajasi lupa kevytyrittäjäksi alkamiseen.
Pyydä heiltä apua myös yritystoimintasi suunnitteluun, jotta saat tarpeeksi lepoaikaa ja hintasi on reilu sekä sinulle että asiakkaillesi.
Työn tulee olla riittävän kevyttä ja mielekästä, jotta ensimmäinen kosketus työelämään olisi myönteinen. Aikaa tulee jäädä myös lomailuun ja muiden mukavien asioiden tekemiseen.
Opiskelijan kesätyö freelancerina
Kun opiskelet ammattiin tai korkeakoulussa, kevytyrittäjyys on yksi varteenotettava väylä, jonka kautta hankkia kesäajalle lisätuloja.
Et ehkä ole vielä valmis asiantuntija, mutta sinulta löytyy kuitenkin jo osaamista, josta joku saattaisi olla valmis maksamaan, jos olisi siitä tietoinen ja hinta sopiva.
Koulutuksen kautta hankitun osaamisen lisäksi harrastuksien kautta kehitetyt taidot voivat sopia kevytyrittäjyyden alla myytäviksi tuotteiksi.
Joskus harrastustoiminta saattaa itsessään muuttua tulovirtoja tuovaksi vähän kuin vahingossa. Näin voi olla esimerkiksi bloggareilla, valokuvaajilla, koodareilla tai pelien striimaajilla.
Mikäli toimintasi kevytyrittäjänä kasvaa suunniteltua suuremmaksi, on tärkeää tarkistaa, etteivät tulosi ylitä opintotuen tulorajoja, jotta et joudu maksamaan opintotukikuukausia takaisin.
Mitä kesäyrittäjänä voi tehdä?
Onnistunut kesätyö kevytyrittäjänä lähtee taidoista, joita sinulla jo on.
Alla muutamia ideoita nuorilta, jotka ovat edellisinä vuosina toimineet Omapajan kevytyrittäjinä:
- Oletko hyvä valokuvaaja? Kesäaika on valokuvauksen sesonkiaikaa. Kesäyrittäjänä muutama vuosi sitten toiminut Nea Rapo teki kesän aikana ylioppilaskuvauksia, otti valokuvia yrityksille ja Instagramia varten.
- Pysyvätkö pensseli ja tela kädessä? Ala maalariksi. Näin ovat toimineet meillä esimerkiksi LaatuTrio ja Ylävitoset.
- Oletko tehnyt pihatöitä tai muita huoltotöitä kotonasi? Tee kuten Polkeva ruohonleikkaaja ja mainosta ruohonleikkuupalveluita lähialueille tai kuten Pessi Niemelä, joka hankki asiakkaansa Tori.fi:ssä ja Facebookissa mainostamalla.
- Käsityötaidot voi myös muuttaa lisätuloiksi. Valmiiksi tehtyjä tuotteita et voi myydä, mutta asiakkaan toiveen mukaiseksi valmistettuja tilaustuotteista voit laskuttaa kevytyrittäjänä. Unni Pieski teki kevytyrittäjänä keppihevosia ja niihin liittyviä oheistuotteita.
- Jos sinulla on kokemusta rakentamisesta tai puukäsitöistä, voit valmistaa tilauksesta esimerkiksi roskakatoksia tai muita vastaavia hyödyllisiä rakennelmia, kuten Aaron ja Anton Lauri tekivät.
Porukassa yrittäminen on hauskempaa
Jos yksin kevytyrittäjäksi ryhtyminen tuntuu vähän pelottavalta tai tylsältä vaihtoehdolta yksin, mikään ei estä kokoamasta kaveriporukkaa, jonka kanssa suunnittelette toiminnan alusta loppuun yhdessä. Yrittäminen saattaa olla hauskempaa hyvässä porukassa.
Asiakkaistamme LaatuTrio ja Ylävitoset ovat hyviä esimerkkejä kevytyrityksistä, joiden taustalla on kaveriporukka.
Kaveriporukalla kevytyrittäjäksi alkamisessa on monta hyvää puolta. Voitte esimerkiksi tuurata toisianne sairastapauksien sattuessa kohdalle, jos näin sovitte. Silloin sovittuja keikkoja ei tarvitse perua ja se on aina parempi asiakkaidenne kannalta.
Myyminen ja asiakashankinta tuntuu monelle vaikealta, mutta kun teitä on useampi, pystytte tekemään sitä tehokkaammin ja jakaa tehtäviä keskenänne. Yksi voi esimerkiksi suunnitella mainokset ja toinen jakaa ne.
Aloitit kevytyrittäjänä sitten yksin tai kaveriporukassa, kesän jälkeen olet jo monta kokemusta rikkaampi.