Tästä artikkelista opit:
Oletko perustamassa yritystä? Tiedätkö, mitä kaikkea sinun tulisi tehdä ennen kuin voit aloittaa toimintasi? Yksi tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia ilmoitukset toiminnan alkamisesta kaikkiin tärkeisiin Verohallinnon rekistereihin.
Näitä ovat ennakkoperintärekisteri, arvonlisäverorekisteri ja työnantajarekisteri. Tässä kirjoituksessa perehdymme ensimmäiseen.
Ennakkoperintärekisteri tarkoittaa Verohallinnon ylläpitämää listausta yrityksistä, yhdistyksistä ja henkilöistä, jotka maksavat ennakonpidätyksensä itse. Jos saat pelkästään palkkatuloja, kuuluu ennakonpidätysten maksaminen työnantajasi vastuulle
Rekisteriin kuuluminen on uusille yrityksille lähes välttämätöntä, mutta ei pakollista. Asiakashankinta voi olla hankalaa ilman sitä.
Kun yrityksesi kuuluu ennakkoperintärekisteriin, se kertoo sinun olevan luotettava ja asiansa huolella hoitava yrittäjä. Sinun luotetaan olevan kykeneväinen hoitamaan veroasiasi itse.
Yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Mitä tehdä? Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen kannattaa tehdä jo yritystoimintaa suunniteltaessa. Ilmoittautumisvaiheessa yrityksesi ei tarvitse olla toiminnassa, vaan riittää että aiot aloittaa.
Tavaroiden myynti ja vuokraus luokitellaan muuksi tulonhankintatoiminnaksi, josta ei tarvitse tehdä ennakonpidätystä. Tämä ei tarkoita että toiminta on verovapaata! Jos myyt tavaran laskulla ja siihen sisältyy työsuorite, tulee ennakonpidätys kuitenkin tehdä.
Verohallinto tutkii, että voiko sinut liittää siihen eli onko hakija laiminlyönyt velvollisuutensa verotuksessa jossain vanhassa yrityksessään. Yksittäiset tapaukset eivät yleensä ole este rekisteriin liittymiselle, mutta toistuvat ja olennaiset laiminlyönnit sen sijaan ovat.
Joskus rekisteristä poistamista koetetaan kiertää perustamalla uusi yritys uudella nimellä, joten siksi taustat tarkistetaan huolellisesti. Toisinaan yritys perustetaan eri henkilön nimiin, mutta tosiasiassa sitä johtaa edelleen vanha laiminlyönteihin syyllistynyt henkilö. Tällaista toimintaa epäillessä verottaja ei hyväksy yritystä rekisteriin.
Jos sinua ei voida merkitä ennakkoperintärekisteriin, saat siitä päätöksen verottajalta. Päätöksessä esitetään syyt, miksi liittyminen evätään ja saat myös mahdollisuuden selvittää tilanteen taustoja. Samalla sinulla on tilaisuus korjata laiminlyönnit. Voit hakea päätökseen muutosta 60 päivän sisällä päätöksen saamisesta, mutta hakemuksen tulee olla hyvin perusteltu.
Kun yritykseltäsi tilataan palveluita, on tilaajan tarkistettava, että kuulutko rekisteriin. Merkintä kuulumisesta voi olla ratkaiseva tekijä kilpailutustilanteessa. Kun kuulut siihen, laskun maksajan rooli helpottuu.
Yritykselle rahoituksen hankkiminen on vaikeaa ilman rekisterissä olemista. Pankit eivät ole kovin innokkaita myöntämään lainaa yritykselle, jolla on hoitamattomia verovelkoja.
Ennakkoperintärekisteriin kuuluvan yrityksen asiakkaat voivat hyödyntää kotitalousvähennystä omassa verotuksessaan. Se on niin merkittävä etu, että joillakin aloilla yritykset eivät voi toimia lainkaan kuulumatta siihen.
Mitä verovähennyksiä kevytyrittäjä voi hyödyntää?
Rekisteriin liittyvä saa ilmoituksen liittämisestä. Asiakkaasi voivat tarkistaa yrityksesi rekisteritiedot helposti Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä. Tarkistaminen on maksutonta.
Jos yhteistyö on säännöllistä, tarkistus täytyy tehdä neljä kertaa vuodessa tarkistuspäivinä. Joskus rekisteristä poistamisesta voidaan lähettää ilmoitus maksavalle taholle, jolloin veroennakko siirtyy heti toimeksiantajan vastuulle. Yksittäisten toimeksiantojen yhteydessä tarkistus tulee tehdä aina.
Tavallinen syy rekisteristä poistumiseen on liiketoiminnan päättyminen. Voi olla myös, että toimintaa ei koskaan aloitettukaan. Tällöin poistoa hakee usein yrittäjä itse. Verohallinto voi poistaa yrityksen myös omasta aloitteestaan.
Mikäli yrityksesi tekee konkurssin, se poistetaan ennakkoperintärekisteristä sinä päivänä, kun konkurssi on asetettu. Velkasaneeraus ei ole automaattinen peruste poistamiselle, vaan se vaatii maksuohjelman noudattamatta jättämistä tai sen aikaisen uuden verovelan hankkimista. Tässä tapauksessa poistamisella yritetään ehkäistä uusia laiminlyöntejä.
Rekisteristä voidaan poistaa myös yritys, jolla on merkittäviä laiminlyöntejä veroihin liittyvissä vastuissa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi, että yrityksellä ei ole asianmukaista kirjanpitoa. Yrityksen kirjanpito tai muuhun tulonhankintaan liittyvät muistiinpanot ovat erityisen tärkeitä, koska verotus perustuu niihin. Ennen poistoa annetaan mahdollisuus korjata virheellinen toiminta.
Liiketoimintakieltoon määrätyn henkilön johtama yritys joudutaan myös poistamaan rekisteristä.
Rekisteriin ei voi kuulua, mikäli kyseessä on harrastustoiminta eli toiminnan tarkoituksena ei ole tulonhankinta. Ilmoittajan oma arvio toiminnasta yleensä riittää.
Ennen kuin yritys poistetaan, sen omistajaa kuullaan. Jos yritys aloittaa toimintansa uudestaan tai laiminlyönnit korjataan, eikä uusia synny, voidaan se lisätä takaisin listoille.