“Haluan pistää kaikki peliin, kun alan maalata. Logo alkaa elää ihan uudella tavalla ja kertoa yrityksen tarinaa. Lopputulos on taideteos, jonka arvo säilyy”, Ekilja Paaso kertoo työstään ja intohimostaan, logotaulujen maalaamisesta. Hän jatkaa, että työskentelyn takana on palo tehdä ja maalata.
Logotaulu herättää wow-tunteen
“Ihan aluksi maalasin tauluja itselleni ja koteihin. Jossakin vaiheessa aloin tehdä myös logotauluja, joista on nyt tullut se päätyö.”
Ekilja kertoo, että logotaulujen maalaaminen lähti liikkeelle hänen miehensä työpaikalta. Uuden startup-yrityksen työtilat olivat askeettiset ja kaipasivat elämää ja väriä. “Mietimme toimiston sisustusta, ilmettä ja sitä, miten yrityksen brändin saisi näkyviin myös työtiloissa. Siitä sitten kehittyi idea logotaulusta.”
Ensimmäinen taulu meni Oulun toimistoon, ja pian muutkin toimipisteet halusivat oman uniikin logotaulun. Kun yrityksen vieraat näkivät tauluja, he innostuivat ideasta ja halusivat tilata niitä myös itselleen.
Logo on yritykselle tärkeä ja rakas, se ilmentää tunteita, tarinoita ja luo yhteistä tahtotilaa. Ekilja kertoo huomanneensa, että ihmiset innostuvat siitä, että omasta logosta voi tehdä taidetta. Myös sellaiset, joita taide ei muuten innosta, syttyvät logotaulusta. “On ollut ihana nähdä, että taulu on aina positiivisesti yllättänyt ja herättänyt tunteita niin yrittäjissä kuin työntekijöissäkin.”
“Ensikohtaaminen oli ratkaiseva. Kun kävin Omapajalla juttelemassa, minut otettiin avosylin vastaan. Sanottiin, että saat tulla aina käymään ja että pohditaan yhdessä niitä sinun juttujasi”
Ekilja maalaa taulut akryyliväreillä, ja ne koostuvat yleensä useista kerroksista. Häntä inspiroivat paljon luonnon rouheat kivipinnat ja niitä on ihana jäljitellä maalauksiin. Jokainen taulu on uniikki taideteos, joka herättää tunteita ja inspiroi katsojaansa.
Logotaulu myös säilyy seinällä vuosikymmeniä ja säilyttää arvonsa. Siitäkin huolimatta, että logo vaihtuu jossakin vaiheessa, vanha logotaulu seinällä kertoo yrityksen historiasta ja elämästä.
Omapaja - “Ihana paikka, josta saa aina vastauksia”
“Kun aloin myymään tauluja, minulla oli pikkulapsiarki meneillään eikä ollut aikaa tehdä kaikkea itse. Lisäksi oli huoli siitä, saanko tehtyä asiat oikein.” Ekilja mietti erilaisia ratkaisuja yrittämisen haasteisiin. Ajatus kevytyrittäjyydestä tuli mukaan aika nopeasti, ja eri laskutuspalveluiden huolellisen vertailun jälkeen Omapaja valikoitui kumppaniksi.
“Ensikohtaaminen oli ratkaiseva. Kun kävin Omapajalla juttelemassa, minut otettiin avosylin vastaan. Sanottiin, että saat tulla aina käymään ja että pohditaan yhdessä niitä sinun juttujasi”, Ekilja kertoo ja jatkaa, että Omapaja on myös osoittautunut käytännössä toimivaksi ja helpoksi. “Se on ihana paikka, josta saa vastauksia. Kaikkea kehtaa kysyä ja aina autetaan.”
Ekilja Paaso maalaa taulut akryyliväreillä. Valmiit taulut sisältävät useita työvaiheita ja koostuvat yleensä useista kerroksista.
Ekilja arvostaa myös sitä, että hän voi itse keskittyä maalaamiseen, josta pitää. Lisäksi aikaa jää perheelle, kun oman yrityksen hallinnointiin ei mene aikaa.
Kun taiteilija alkaa yrittämään
Kevytyrittäjä tekee töitä yrittäjämäisesti. Hän markkinoi itse tuotettaan tai palveluaan ja huolehtii myynnistä. Tätä Ekilja pitääkin haasteellisena tai ainakin asiana, jossa on paljon oppimista.
Itsensä brändääminen ja myyminen ei ole taiteilijalle ihan helppoa. ”On pitänyt opetella tosissaan myyntiä ja markkinointia, vaikka tuote onkin myynyt hyvin itse itseään.”
Ekilja kertoo, että parasta on ollut, kun on uskaltanut tehdä jotain sellaista, mitä ei olisi ikinä kuvitellut tekevänsä. Onnistumisen jälkeen tunne on ollut huikea. “Kasvamistahan tämä yrittäminen on, ja paljon olen ollut epämukavuusalueella. Hyvät kokemukset kuitenkin kannustavat jatkamaan.”
“Kasvamistahan tämä yrittäminen on, ja paljon olen ollut epämukavuusalueella. Hyvät kokemukset kuitenkin kannustavat jatkamaan.”
Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Sitä ei vielä voi tietää, mutta yksi haave on pitää yllä käsillä tekemisen perinnettä ja tehdä siitä vielä isompaa toimintaa. Päivä ja ajanjakso kerrallaan mennään eteenpäin.
Työstä täytyy välillä irrottautua. Ekilja Paaso kertoo, että hänelle luonto ja musiikki ovat tärkeitä vastapainoja työlle. Myös perheen kanssa touhuaminen, veneily ja luonnossa liikkuminen antavat voimaa työhön. Toisaalta työ on niin inspiroivaa, että se antaa voimaa pikkulapsiarkeen.
”Ennen taideuraa aika kului sellon soittoharrastuksen parissa. Olinkin ajatellut, että musiikki on se juttuni. Meni monta vuotta tajuta, että voin tehdä hyvin useita eri asioita.
En olisi koskaan pystynyt kuvittelemaan, että jonain päivänä maalaisin työkseni. Tykkään työstäni todella paljon, ja on ihan parasta tehdä jotain, mikä tuottaa iloa ympärille.”