Kevytyrittäjän palkkaaminen on kustannustehokas tapa rekrytoida lisäväkeä ja kasvattaa omaa tulosta. Sen riskit ovat pienet eikä työvoiman hankinta aiheuta yritykselle työnantajan sivukuluja.
Toimeksiantosopimuksella varmistetaan kummankin osapuolen etu
Moni yrittäjä kamppailee lisääntyvän työmäärän ja omien ehtyvien resurssien ristiriidassa. Apukädet olisivat tarpeen, mutta juuri nyt työntekijän palkkaaminen ei onnistu tai lisätyö on niin satunnaista, ettei rekrytointi kannata. Työvoimaa voi kuitenkin saada helpommin kuin piiskaamalla itseään töihin 24/7. Palkkaamalla kevytyrittäjän vältyt ylimääräisiltä kuluilta etkä joudu käyttämään aikaasi rekrytoinnin raskaaseen prosessiin.
Seoptimin toimitusjohtajan, Mari Karhumaan mukaan kevytyrittäjän ottaminen yhteistyökumppaniksi madaltaa kynnystä kasvattaa omaa liiketoimintaa ja henkilöstöä ilman rekryämisen tai palkkaamisen riskejä.
Kevytyrittäjän palkkaaminen on helppoa: toimeksiantaja ja kevytyrittäjä laativat allekirjoitetun toimeksiantosopimuksen, jossa on määritelty kevytyrittäjän toimenkuva, työn kesto (ajallisesti, tuntimääräisesti tai vaikka kunnes annettu tehtävä on valmis) ja työstä maksettava palkka. Tämän jälkeen kevytyrittäjä suorittaa hänelle annetun työn ja laskuttaa siitä toimeksiantajaa sovitusti. Jos työ on pitkäkestoista, tavallisesti laskutus hoidetaan määräajoin, esimerkiksi kerran kuukaudessa.
Toimeksiantosopimuksessa on hyvä määritellä myös, kuka tarjoaa tarvittavat välineet, työkoneet ja tilat. Tavallisesti kalusto tulee kevytyrittäjältä, joka myös vastaa itse vakuutuksista, työvaatteista sekä järjestää itse työtilansa, ellei tehtävä vaadi varsinaisella työmaalla olemista. Myös suullinen sopimus on pätevä, mutta on jokaisen edun mukaista laittaa sovitut asiat yhdessä paperille. Toimeksiantosopimuksella myös osoitetaan, ettei tekijän ja tilaajan välille muodostu työsuhdetta ja osoittaa, että työsuhteen tunnusmerkit eivät täyty.
Hyviä kokemuksia kevytyrittäjän palkkaamisesta
Sisältömarkkinointiin keskittyvä oululainen Seoptimi Oy on laskenut ison osan liiketoimintansa sujuvuudesta kevytyrittäjien varaan. Lähes kaikki tuotettava tekstisisältö ostetaan suoraan samoilta tutuiksi käyneiltä kevytyrittäjiltä. Vuosien aikana hyväksi havaitut tekijät ovat sulautuneet saumattomasti osaksi yrityksen omaa ääntä.
“Kevytyrittäjän ottaminen yhteistyökumppaniksi madaltaa kynnystä kasvattaa omaa liiketoimintaa ja henkilöstöä ilman rekryämisen tai palkkaamisen riskejä”, toteaa Seoptimin toimitusjohtaja Mari Karhumaa.
Toimeksiantajalle ei kevytyrittäjän palkkaamisesta koidu mitään työnantajan sivukuluja: ei työnantajamaksuja, eläkemaksuja, sairaslomia, vakuutuksia. Tilaajan eli toimeksiantajan tehtäväksi jää vain laskun maksaminen kevytyrittäjälle aivan samalla tavoin kuin hammaslääkärille tai putkimiehelle. Jos kemiat eivät kohtaa tai kommunikointi on takkuista, yhteistyön pystyy päättämään toimeksiantosopimuksen mukaisesti.
Mitä etuja on kevytyrittäjän palkkaamisesta?
- Ei työnantajan sivukuluja, eläkemaksuja tai muita lisämaksuja
- Ei painetta sitovan rekrytoinnin onnistumisesta
- Ei sairaslomien, vapaiden tai muiden poissaolojen aiheuttamia kustannuksia
- Vähemmän paperisotaa ja byrokratiaa
- Joustava tapa saada työvoimaa juuri silloin, kun sitä tarvitaan
- Toimeksiantaja ei ole velvollinen järjestämään kevytyrittäjälle sosiaalitiloja, varusteita tai työkaluja, ellei tästä erikseen toimeksiantosopimuksessa sovita
Kevytyrittäjä ei kuitenkaan ole samassa suhteessa velvollinen toimeksiantajaa kohtaan kuin palkansaaja. Toimeksiantaja ei voi esimerkiksi velvoittaa kevytyrittäjää työskentelemään vain heidän firmalleen tai käskeä kevytyrittäjää olemaan saatavilla aina, kun toimeksiantajalla on hänen toimenkuvaansa sopiva keikka tiedossa. Suhde kevytyrittäjään on ennemminkin yhteistyöpohjainen kuin pomo – alainen -hierarkiaa noudattava. Esimerkiksi Seoptimilla kevytyrittäjät määrittelevät itse työtahtinsa ja omien lomiensa ajankohdan.
“Parhaimmillaan suhde kevytyrittäjien ja yrittäjien kesken on tasavertainen ja molempia palveleva ketterä kokonaisuus, jossa kummallakin osapuolella on tiettyä vapautta mutta myös vastuuta”, Mari Karhumaa pohtii.
"Kevytyrittäjä ymmärtää toimeksiantajan menestyksen palvelevan myös hänen omaa menestystään."
Seoptimilla hyvää yheishenkeä yrityksen ja kevytyrittäjien välillä pidetään yllä kuukausittaisilla sisältötyöryhmien palavereilla, yhteisillä virkistyspäivillä sekä mutkattomalla ilmapiirillä. On kuitenkin jokaisen firman oma asia, millä tavoin kevytyrittäjät halutaan ottaa osaksi työyhteisöä. Satunnainen keikkailija tuskin näkee itseään osana yritystä mutta tiiviissä yhteistyössä olevien tahojen kanssa sidettä kenties halutaan vahvistaa kohtelemalla kevytyrittäjää yrityksen henkilöstön olennaisena osana. Pienikin ele lujittaa – kevytyrittäjä voidaan pyytää esimerkiksi mukaan yrityksen pikkujoulun viettoon.
Miksi kevytyrittäjä on hyvä työntekijä?
Kevytyrittäjän suhde työelämään poikkeaa tyypillisen palkansaajan prioriteeteista. Seoptimin Mari Karhumaan mielestä kevytyrittäjä kykenee ymmärtämään yritysmaailmaa myös toimeksiantajan näkökulmasta. Kevytyrittäjällä on usein ”yrittäjämäinen” asenne, joka ilmenee näyttämisenhaluna ja onnistuneeseen lopputulokseen tähtäävänä toimintana.
“Kevytyrittäjä ymmärtää toimeksiantajan menestyksen palvelevan myös hänen omaa menestystään”, Karhumaa sanoo.
Kevytyrittäjällä saattaa olla monta rautaa tulessa eri osa-aluilla eri toimeksiantajien kanssa. Tätä kautta kevytyrittäjällä voi olla itsellään jo olemassa oleva verkosto, joka parhaassa tapauksessa hyödyttää kaikkia. Esimerkiksi kevytyrittäjänä työskentelevä nettisivujen tekijä saattaa tuntea taitavan graafikon, rakennukselle palkattu kirvesmies taas vapaan sähkömiehen. Kenties kevytyrittäjällä on tiedossa jonkun toisen firman kautta työmaa, johon taas nykyisen toimeksiantajan ammattitaitoa tarvitaan.
Kevytyrittäjäksi siirrytään tavallisesti silloin, kun oma harrastus on muuttunut ammattimaiseksi tai omaa osaamista halutaan hyödyntää itsenäisesti. Kevytyrittäjät ovat siis usein myös pitkän linjan ammattilaisia, joilla saattaa olla takanaan monen vuoden kokemus alastaan. Nuoret, opiskelujaan rahoittavat tai päivätyölleen vastapainoa hakevat tekijät taas kasvattavat innokkaasti omaa osaamistaan ja ovat usein myös hyvin joustavia työaikojensa suhteen.
Mistä kevytyrittäjiä tavoittaa?
Jos sinulla on tiedossa tehtävä tai työmaa, johon kevytyrittäjän panosta kaivataan, käänny Omapajan puoleen. Näppärän Osaajat-rekisterimme avulla löydät tekijät aloittain ja toiminta-alueittain. Voit ottaa toimenkuvaasi vastaavaan kevytyrittäjään suoraan yhteyttä ja kysellä lisätietoja. Myös yksityiset henkilöt voivat palkata kevytyrittäjän tarvitsemaansa työhön, esimerkiksi kodin töitä ja remontteja varten. Työt maksetaan yhtälailla laskulla, ilman työnantajavelvoitetta. Kevytyrittäjän suorittamiin töihin voi hyödyntää kotitalousvähennyksen.
Mikäli haluat kertoa tarkemmin toimenkuvastasi, etsit laajempaa tekijäjoukkoa tai olet epävarma kevytyrittäjän palkkaamiseen liittyvistä asioista, ota yhteyttä. Kartoitamme tarpeesi ja autamme sinua löytämään työtäsi vastaavat ammattilaiset.
Jos olet itse kiinnostunut tekemään töitä kevytyrittäjänä, Omapajan kautta se onnistuu! Rekisteröityminen on ilmaista, eikä velvoita sinua vielä mihinkään. Voit tehdä kevytyrittäjän töitä satunnaisesti tai vain keikkaluonteisesti myös oman päivätyösi ohessa – kevytyrittäjää ei kosketa samat maksut tai säädökset kuin päätoimista yrittäjää. Kevytyrittäjänä voit aloittaa koska vain ja lopettaa koska vain, et ole velvollinen asiasta kenellekään. Lue lisää kevytyrittäjyydestä ja liity mukaan Omapajan jatkuvasti kasvavaan joukkoon!
Lisää kasvua yrityksellesi? Me autamme!
Varaa keskusteluaika Matille. Valitse alta haluamasi päivä ja kellonaika sekä lisää tapaamisen aihe. Keskustelu on maksuton, eikä tietystikään sitouta sinua mihinkään.