Omapajan yrittäjäkoulu – Oppimateriaalia itsensä työllistäjille

8 syytä, miksi ammattitutkinto ja kevytyrittäjyys kannattaa yhdistää

Kirjoittanut Sampsa Veteläinen | 19.8.2022 10:45
Tästä artikkelista opit:
  • Minkä tasoisia eri tutkintoja ammatillisessa koulutuksessa on?
  • Miten saat ammattitutkinnon?
  • Mitä hyötyä kevytyrittäjyydestä on opiskelijalle?

 

Nykyään työelämässä ei pärjää ilman pätevyyksiä. Toisille sopii käytännön tekeminen paremmin kuin yleissivistävä koulutus, joten on onni, että meillä on ammatillinen koulutus. Tutkintonimikkeiden viidakko voi hämmentää, mutta luettuasi tämän artikkelin ymmärrät niiden erot.

Ammatillisten opintojen aikana moni pohtii tulevaa työelämää ja haluaa aloittaa kokemuksen kartuttamisen heti. Moni turhautuu työpaikkaa hakiessa, kun pitäisi olla työkokemusta saadakseen työkokemusta ja työpaikan etsiminen tuntuu loputtomalta suolta. Osaamisen kartuttaminen on hankalaa, jos et koskaan pääse alkuun. Tiesitkö, että voit työllistää itse itsesi?

Mikä on ammattitutkinto?

Tutustutaan aivan aluksi ammatillisen tutkintojärjestelmän tutkintoihin. Niitä ovat ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto sekä erikoisammattitutkinto.

Ammattitutkintoa ei pääsääntöisesti voi lähteä suorittamaan heti peruskoulun jälkeen. Yleensä on niin, että alalle pitää ensin suorittaa ammatillinen perustutkinto. Mikä sitten on ammatillinen perustutkinto? Kun haluat opiskella itsellesi ammatin, sinun tulee suorittaa alan perustutkinto. Sen laajuus on 180 osaamispistettä. Ammatillisessa perustutkinnossa opiskellaan perusvalmiudet oman alan eri tehtäviin. Tämän lisäksi saat erikoisosaamista itseäsi kiinnostavaan osa-alueeseen alallasi.

Ammattitutkinto puolestaan vaatii taustalle jo tuon oman alan ammatillisen perustutkinnon tai vastaavan osaamisen hankittuna työelämässä.

Erikoisammattitutkinto hioo taitosi erinomaisiksi. Jos haluat syventää ymmärrystäsi vielä enemmän, voit suunnata korkeakouluopintoihin. Korkeakouluun hakeminen on mahdollista jo ammatillisen perustutkinnon saamisen jälkeen. 

Kartuta kokemusta kevytyrittäjänä

Usein toivotaan, että eri tason opintojen välillä tai aikana olisi kertynyt alan työkokemusta. Voit hankkia kokemusta itsellesi työllistämällä itse itsesi. Kun motivaatiota löytyy, se on täysin mahdollista. Mikä on sen mukavampaa kuin saada vähän lisää vapautta opiskelijan arkeen?

Kun haluat hankkia kevytyrittäjänä työkokemusta ja lisätienestejä opiskelun tai muun työn ohessa, se kysyy oma-aloitteisuutta, sinnikkyyttä ja yritteliäisyyttä. Omasta alastaan innostunut jaksaa tehdä töitä unelmiensa eteen.

Kevytyrittäjyys opiskelijana kannattaa, koska:

  1. Saat lisätuloja.
  2. Voit itse aikatauluttaa työsi ja tehdä töitä omilla ehdoillasi.
  3. Kun laskutat työsi laskutuspalvelun kautta, saat tulosi palkkana suoraan tilillesi.
  4. Opit paljon asioita yrittäjyydestä, sillä työ on monin tavoin samanlaista kuin yrittäjän työ – kuitenkin ilman paperisotaa.
  5. Lisätulot auttavat opiskelijan arjen kulujen hoitamisessa.
  6. Kevytyrittäjänä tienaamisen voit halutessasi aloittaa ja lopettaa täysin, milloin itse haluat.
  7. Omat taitosi ja osaamisesi omalla alallasi karttuvat.
  8. Saat hyvää tuntumaa ja kokemusta todellisesta työelämästä.

 

Hanki itsellesi ammattitutkinto!

Jos et vielä tiedä, minkä ammattitutkinnon haluaisit suorittaa, ei hätää. Erilaisia vaihtoehtoja tulevaksi alaksesi on runsaasti saatavilla. Sinun ei tarvitse kuin hetkeksi istahtaa alas ja miettiä, missä ovat omat kiinnostuksenkohteesi.

Voit myös hyvin hakea inspiraatiota eri oppilaitosten nettisivuilta. Esimerkiksi ePerusteista näkee eri alojen ammatilliset tutkinnot sisältöineen.

Erilaisia ammattitutkintoja voi Oulun seudulla suorittaa esimerkiksi OSAOssa. Opiskelun alussa jokaiselle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Sen avulla suunnitellaan riittävä osaamisen hankkiminen ja arvioidaan, miten paljon aiempaa osaamistasi voidaan hyödyntää, jotta 180 osaamispistettä on hankittu. Aiempi osaaminen vaikuttaa siihen, miten kauan tutkinnon suorittaminen vie aikaa.

Ammattitutkinto on mahdollista suorittaa myös työn ohella. Ennen kuin hakeudut suorittamaan saman alan ammattitutkintoa, on suositeltavaa, että olet työskennellyt alalla vähintään kolme vuotta ammatillisen perustutkinnon jälkeen. Ammattitutkinto on kuitenkin mahdollista suorittaa joissain tilanteissa ilman ammatillista perustutkintoa. Näin voit tehdä, kun sinulla on tarvittava osaaminen hallussa.

Kartuta työkokemusta ja osaamistasi kevytyrittäjänä!

Kevytyrittäjyys on oiva tapa hankkia työkokemusta omalle alallesi. Laskutuspalveluun voit liittyä helposti ja nopeasti. 

Rekisteröitymisen jälkeen palvelu lähettää sinulle verkko-ohjelman tunnukset. Rekisteröityminen ei velvoita sinua mihinkään. Se on myös ilmaista.

Voit alkaa toimia kevytyrittäjänä heti, kun olet saanut käyttäjätunnukset. Asiakkaanasi voi olla yksityinen kuluttaja tai yritys – tai mikä tahansa organisaatio. Sovit itse asiakkaasi kanssa työsi aikataulutuksesta, työsuorituksesta ja hinnoittelusta. Omapaja pitää puolestasi kirjaa tuloistasi ja kuluistasi.

Kun olet Omapajan kevytyrittäjä, me hoidamme puolestasi yrittäjän vakuutukset ja muut viranomaisvelvoitteet. Hoidamme siis myös kirjanpidon sekä palkanmaksun. Laskut teet helposti käyttöliittymässämme. Me huolehdimme niiden lähetyksestä.

Kevytyrittäjänä voit huoletta keskittyä tuottavan työn tekemiseen ja mahdollisiin opintoihisi ja ammattitutkinnon suorittamiseen. Myös kauemmin ammattia harjoittaneet voivat hyvin kokeilla omia siipiään yrittäjänä kevytyrittäjyyden avulla. Lue, miten kevytyrittäjyys luonnistuu kokeneelta alan ammattityöntekijältä.

 

Laskutuspalvelun kanssa asiat hoituvat askel askeleelta seuraavalla tavalla:

  1. Rekisteröidy palveluun. Saat käyttäjätunnuksen ja voit aloittaa lisätienestien hankkimisen. Palveluun rekisteröityminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään.
  2. Hanki asiakkaita, tarjoa palvelujasi tai tuotteitasi, joilla sinun on tarkoitus ansaita lisätienestejä. Teet siis sitä, mitä parhaiten osaat. Kun olet saanut hankittua asiakkaan, sovi suoraan hänen kanssaan työsi hinnoittelusta.
  3. Laskuta. Tee lasku Omapajan käyttöliittymässä. Me huolehdimme laskujen lähettämisen puolestasi. Saat töistäsi korvauksen palkkana. Pidämme kirjaa kuluistasi ja tuloistasi sekä hoidamme muut kevytyrittäjyyteen kuuluvat paperityöt.
  4. Jos on kysyttävää, me autamme. Jos tarvitset asiantuntija-apua kevytyrittäjyyteen liittyvissä asioissa, Omapaja auttaa osaamisesi tuotteistamisessa, hinnoittelussa, sopimusten tekemisessä sekä myynnin suunnittelussa.

Yhteistyö Omapajan kanssa on luotettavaa ja turvallista. Jos tarvitset apua yritystoimintasi kehittämisessä jollain tavoin, me autamme sinua mielellämme. Valmennamme sinua kehittämään yritystoimintaasi kaikin tavoin.

Jotta omat mahdollisuutesi toimia kevytyrittäjänä selkiytyisivät, autamme sinua hahmottamaan asiaa esimerkkien kautta. Meillä on kevytyrittäjiä runsaasti eri aloilta konsulteista maalariin.

Tutustu kokemustarinoihimme ja ammattiartikkeleihimme, niin opit miksi kevytyrittäjyys kannattaa juuri sinun alallasi.