Ammatinvaihto saattaa tulla eteen yllättäen. Irtisanomiset tai työterveyden romahtaminen vetää lujille, mutta apua uusien mahdollisuuksien löytämiseen on onneksi helposti saatavilla. Joskus alanvaihto voi tulla kysymykseen myös aivan omasta tahdosta.
Alanvaihto saattaa tulla mieleen, kun muutokset omalla työuralla väsyttävät, työpaikkaa uhkaavat irtisanomiset tai kun omaa osaamistaan haluaa hyödyntää esimerkiksi yrittäjänä. Onneksi ammatinvaihto sujuu tällä hetkellä näppärästi. Erilaiset rahoitusmallit ja uudelleen koulutusohjelmat takaavat, että myös asuntovelalliset tai perheelliset pystyvät ottamaan loikan uudelle alalle ilman talouden romahtamista.
Omapajan valmennuspalvelun avulla jokainen voi löytää uuden suunnan työuralleen ja valjastaa omat vahvuutensa ansaitsemismahdollisuudeksi.
Kaivattua rohkaisua tai konkreettisia neuvoja alanvaihtajille löytyy Omapajan valmennuspalveluista. Valmennuspalvelun avulla jokainen voi löytää uuden suunnan työuralleen, valjastaa omat vahvuutensa ansaitsemismahdollisuudeksi ja saada tarvittavaa informaatiota kaikesta siitä, mitä uusi ura ja ammatinvaihto edellyttävät.
Valmennuspalvelut tarjoavat ajankohtaista tietoa uudelleenkouluttautumisen mahdollisuuksista, rahoituksesta ja työelämästä. Henkilökohtainen valmennus toimii myös peilinä omille ajatuksille. Moni on saattanut pohtia ajatusta ammatin vaihtamisesta jo vuosikausia, mutta rohkeus ei ole riittänyt konkreettisiin toimiin. Valmennuspalvelut tarjoavat kouriintuntuvia neuvoja ja ohjaavat asiakkaat hakemaan juuri heille räätälöityjä ratkaisuja, jotta alanvaihto sujuisi ongelmattomasti.
”Tuki ja tietopankki”, kiteyttää Omapajan valmennuspalveluiden vastuuvalmentaja Nina Erholtz.
Erholtz sanoo olevansa kyllästynyt valmennuksiin, jotka tarjoavat niin sanottua pilipalitietoa vähän siitä sun tästä. Omapajan valmennuspalveluiden selkeänä tavoitteena onkin tarjota juuri täsmällisiä asiakkaan näköisiä palveluja ja tilanteeseen sopivia vaihtoehtoja niin, että käteen jää oikea, konkreettinen hyöty.
”Ollaan sen verran konkareita, ettei viitsitä tuhlata omaa tai asiakkaan aikaa neuvomalla ilman sen syvempää perehtymistä tilanteeseen.
”Ollaan sen verran konkareita, ettei viitsitä tuhlata omaa tai asiakkaan aikaa neuvomalla ilman sen syvempää perehtymistä tilanteeseen. Tarkoituksena on, että jokainen saa sen täsmällisen hyödyn ja lähtee sitä kautta uudelleen kohti työelämää”, Erholtz kiteyttää.
Omapajan valmennuspalvelut tarjoavat ponnahduslaudan kevytyrittäjyyteen, työn etsintään ja oman työuran hakemiseen. Valmennuksiin voi osallistua paikan päällä Lapissa, Hämeessä ja pian myös Pirkanmaalla. Muualla päin Suomea asuville valmennuksia on tarjolla etänä. Mitään selkeää suunnitelmaa itsensä työllistämisestä ei tarvita, vaan valmennuksessa kartoitetaan niitä mahdollisuuksia, mitä työelämä voi asiakkaalle tarjota.
Tavallisesti valmennukseen saapuvilla on sekä asenne että tahto kohdillaan, ehkä tuleva työurakin mielessä, mutta suunta vain puuttuu. Valmennuspalveluiden kautta myös ne, joilla on taustallaan pitkittynyt työttömyys tai työkyvyn menetys voivat lähteä hakemaan itselleen uudenlaista työidentiteettiä. Tällöin valmennuksessa käydään läpi asiakkaan omia vahvuuksia, osaamista ja niitä työmahdollisuuksia, joita esimerkiksi työkyvyttömyyden kokeneella vielä on. Usein heikoilla oleva ihminen kaipaa vahvistusta ja tukea siihen, että myös hänelläkin on vielä tarjottavaa työelämälle.
”Itsetunnon vahvistusta siihen, että minusta on tähän. Sitä ihmisen olemassa olevan vahvuuden tuomista näkyväksi”, Nina Erholtz kuvailee.
Iso osa on myös niitä, jotka kaipaavat ihan käytännön neuvoja matkalla kohti tuntematonta. Valmennuksessa heidät ohjataan niiden palvelujen piiriin, joiden kautta uudelle uralle suunnataan. Osalla saattaa elää sitkeänä väärä käsitys siitä, että uudelleenkoulutuksen ainoa rahoitusmahdollisuus on opintotuki.
”Taloudellinen puoli saattaa mietityttää. Monella aikuisella on perheet ja velvoitteet, ei pelkästään itsensä huolehdittavana”, Erholtz kertoo.
Nina Erholtzin mukaan monille asiakkaille tieto kevytyrittäjyydestä ja sen suomista mahdollisuuksista tulee yllätyksenä. Ei tulla ajatelleeksi, että alanvaihto onnistuisi sitä kautta.
Usein Erholtzia vastassa on jyrkkä ei, kun kevytyrittäjyys nousee puheeksi. Tällöin taustalla on ihmisten kuvitelma siitä, että kevytyrittäjyys merkitsee yrityksen perustamista ja taloudellisesti riskialtista tilannetta. Moni kielteinen mielipide kuitenkin sulaa väärinkäsitysten oikaisemisen myötä.
”Kevytyrittäjyys on loistava mahdollisuus, joka sopii monenlaiseen elämäntilanteeseen. Kevytyrittäjänä voi toimia uskomattoman monialaisesti. Usein aikuisilla on vuosien työuran aikana kertynyt vaikka minkälaista osaamista, joiden pohjalta kevytyrittäjyyttä lähdetään sitten kokeilemaan. Jotkut pääsevät tätä kautta käsiksi työelämään ja toiset sitten saattavat todeta, että no, eipäs ollutkaan minun juttuni, eikä siinä sen kummempaa”, Erholtz sanoo.
Joillekin kevytyrittäjyys on keino hakea lisäansioita. Moni taas lähtee rakentamaan harrastuksestaan uutta ammattia. Kevytyrittäjyysvalmennus on Erholtzin mukaan erinomainen väylä heille, joilla kiinnostusta riittäisi mutta rahkeet eivät riitä suin päin rakentamaan itselleen uraa kevytyrittäjänä.
Asiakaspalautteen mukaan monille valmennus on juuri se väylä, minkä kautta kevytyrittäjyyden kelkkaan on uskallettu hypätä.
Valmennus on sparrausta siihen, miten omasta osaamisesta saadaan kiinnostava ja myytävä tuote. Asiakaspalautteen mukaan monille valmennus on juuri se väylä, minkä kautta kevytyrittäjyyden kelkkaan on uskallettu hypätä ja ammatinvaihto on onnistunut.
”Asiakkaat ovat saattaneet sanoa, että yksin ei olisi tullut lähteneeksi. Voi olla, että toiminta on kiinnostanut heti, mutta aihe ehkä tuntuu vaikealta. Sparrauksella sitten kenties uskaltautuukin kokeilemaan tätä vaihtoehtoa”, Erholtz kuvailee kevytyrittäjyysvalmennuksiin osallistuneiden tuntemuksia.
Ammatinvaihto pohjautuu joskus myös henkilökohtaisiin syihin. Oma työ ei enää tunnu mielekkäältä, omien unelmien tavoittelu nousee ajankohtaiseksi tai siipiä haluaa kokeilla tyystin toisenlaisten työtehtävien piirissä. Monia kiehtoo ura rakkaan harrastuksen tai oman mielenkiinnon kohteen parissa. Parikymmentä vuotta työllisyyden hoidon parissa työskennellyt Nina Erholtz on nähnyt, kuinka alanvaihto heijastelee työelämän muutoksia.
”Nyt kun työmarkkinat ovat viime vuosina vetäneet hyvin, niin onhan se selvästi aiheuttanut liikehdintää ja ammatinvaihto on lisääntynyt. Nyt myös työssä olevatkin uskaltautuvat lähtemään, sillä työmahdollisuuksia löytyy.”
Etäopiskelu ja monimuotoinen koulutus takaavat sen, ettei ammatinvaihtajan välttämättä tarvitse kiskaista itseään kotipaikkakunnaltaan, vaikka koulutuspaikka sijaitsisikin muualla päin Suomea. Erholtz kiittelee myös TE-palveluiden koulutusvalikoiman monipuolistumista.
”On työvoimakoulutusta, rekrykoulutusta, sivutoiminen opiskelu on mahdollista ja erityisesti omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla on todella hyvä asia.”
Omapajan valmennuksiin pääset ilmoittautumaan omalla paikkakunnallasi ja etsimällä paikalliset TE-palvelut tai ottamalla yhteyttä Omapajaan nettisivujen kautta. Sivuilta löydät myös ajankohtaista tietoa valmennuksista ja niiden aikatauluista.