Blogi

Etusivu / Arvonlisävero – kaikki, mitä kevytyrittäjän tulee siitä tietää

Takaisin blogiartikkeleihin

Arvonlisävero – kaikki, mitä kevytyrittäjän tulee siitä tietää

Arvonlisävero on yrittämisessä yksi olennaisimmista asioista. Jos nimittäin myy palveluja tai tuotteita liiketoiminnan kautta, yrittäjä on useimmiten arvonlisäverovelvollinen. Myös kevytyrittäjän tekemä työ on arvonlisäverollista. 

Arvonlisäverosta kannattaa ajatella lähtökohtaisesti niin, että se ei ole yrityksesi rahaa, vaan se kuuluu valtiolle. Raha vain kulkee sinun yrityksesi kautta. Tässä artikkelissa kerromme tiivistetysti olennaisimmat perusasiat siitä, mitä sinun tulee tietää arvonlisäverotuksesta.

Arvonlisäverosta kannattaa ajatella lähtökohtaisesti niin, että se ei ole yrityksesi rahaa vaan kuuluu valtiolle.

Arvonlisävero (alv) on siis kulutusvero, joka koskee lähes kaikkea palvelujen ja tavaroiden kulutusta. Se on niin sanottu välillinen vero. Tämä tarkoittaa sitä, että veron osuuden palvelusta tai tuotteesta maksaa aina lopullinen kuluttaja. Asiakas maksaa siis tuotteen tai palvelun hinnassa arvonlisäveron, jonka myyjä tilittää myöhemmin valtiolle. Arvonlisäverotus kohdistuu siis käytännössä kulutukseen, vaikka myyjä onkin arvonlisäverotuksessa verovelvollinen.

Heikki Tervahauta, Omapaja Oy
Kevytyrittäjä on velvollinen maksamaan arvonlisäveroa.

Suomessa arvonlisävero koskee käytännössä lähes kaikkia tavaroita ja palveluja. Siksi kevytyrittäjänkin on tärkeä tietää siitä ainakin perusasiat. Valtaosa suomalaisista yrityksistä kun on alv-velvollisia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että yrityksen tulee sisällyttää arvonlisäveron määrä tuotteidensa ja palveluidensa hintoihin. Yritys tilittää arvonlisäverot valtiolle.

Alv-velvollisen yritysten liikevaihdon alaraja on 10 000 euroa vuonna 2019. Yrityksen on siis ilmoittauduttava alv-velvolliseksi, jos liikevaihto ylittää tilikauden aikana tuon rajapyykin. Kevytyrittäjä ei voi hyödyntää toiminnassaan arvonlisäveron alarajahuojennusta, sillä kevytyrittäjällä ei ole omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjän tulee siis merkitä arvonlisävero kaikkiin lähettämiinsä laskuihin. Arvonlisäveroon vaikuttavien tekijöiden tulee olla näkyvillä tositteissa, jotka liittyvät yrityksen kaupankäytiin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että muun muassa laskuissa täytyy selkeästi näkyä, millaista palvelua tai tavaraa kaupataan ja mihin arvonlisäverokantaan se kuuluu. 

Mikä on arvonlisäverokanta?

Maksettavan arvonlisäveron suuruus riippuu siitä, kenelle myydään ja mitä myydään, eli mikä on tuotteen tai palvelun arvonlisäverokanta. Eri arvonlisäverokannat määrittelevät sen, paljonko on minkäkin palvelun ja tavaran arvonlisävero. Suomessa käytössä olevia arvonlisäverokantoja ovat seuraavat:

Yleinen arvonlisäverokanta 24 %

 • Tämä on useimpien palvelujen ja tavaroiden arvonlisäverokanta.

Alennettu arvonlisäverokanta 14 %

 • Tämä on elintarvikkeiden, rehujen sekä ravintola- ja ateriapalvelujen arvonlisäverokanta.
 • Alennettu arvonlisäverokanta ei kuitenkaan koske tupakkatuotteiden ja alkoholijuomien tarjoilua eikä myyntiä.

Alennettu arvonlisäverokanta 10 %

 • Tähän arvonlisäverokantaan kuuluvat kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, majoituspalvelut, henkilökuljetukset, elokuvanäytökset ja kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsymaksut.
 • Lisäksi tähän arvonlisäverokantaan kuuluvat televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset ja vähintään kuukauden ajaksi tilatut sanoma- ja aikakauslehdet. 

Arvonlisäveroton myynti 0 %

Arvonlisäverotonta myyntiä ovat muun muassa seuraavat palvelut ja tuotteet:

 • Terveyden- ja sairaanhoito
 • Tietyt esiintymispalkkiot
 • Tekijänoikeudet
 • Kiinteistöjen ja osakehuoneistojen myynti ja vuokraus
 • Tietyt kansainväliseen kauppaan liittyvät palvelujen ja tavaroiden myynnit

Ajantasaista lisätietoa arvonlisäverotuksesta löydät muun muassa verohallinnon nettisivuilta Vero.fi. Sieltä löytyy lisää tietoa esimerkiksi erinäisistä poikkeustapauksista arvonlisäverokannoissa ja ylipäätään arvonlisäverotuksessa.

Miten arvonlisäveron ilmoittaminen ja maksaminen tehdään?

Arvonlisävero ilmoitetaan ja maksetaan Verohallinnolle kausittain, joka voi olla kuukauden, neljännesvuoden tai vuoden pituinen jakso. Useimmiten yritykset ilmoittavat ja maksavat arvonlisäverot joka kuukausi, eli tällöin ilmoitusjakso on kuukauden mittainen.

Verohallinnolle maksettavasta arvonlisäverostaan yritys saa vähentää sen arvonlisäveron, joka sisältyy toiselta arvonlisäverovelvolliselta ostetun tuotteen tai palvelun hintaan. Ostaja saa siis vähentää arvonlisäveron kuitenkin vain  silloin, jos myös palvelun tai tuotteen myyjä on arvonlisäverovelvollinen. Myyjän arvonlisäverovelvollisuuden voi tarkistaa YTJ-yrityshausta. Jotta vähennys voidaan kirjanpidossa tehdä, alv-velvollisen myyjän pitää antaa ostajalle lasku, johon on merkitty muun muassa palvelun tai tavaran ostohintaan sisältyvä arvonlisävero. 

Vähennyksen voi tehdä vain silloin, kun tuote tai palvelu on hankittu arvonlisäverollista liiketoimintaa varten. Arvonlisäveroa ei saa vähentää, jos tuote tai palvelu on hankittu esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin:

 • Yleishyödylliseen toimintaan
 • Muuhun toimintaan, joka on verovapaata tuloverotuksessa
 • Arvonlisäverottomaan toimintaan (esimerkiksi kiinteistön vuokraus, terveyden- ja sairaanhoitopalvelut)
 • Henkilökunnan tai jäsenten yksityiskäyttöön
tuotteen hinnoittelu, arvonlisävero
Kevytyrittäjänä sinun tulee hinnoitella tuotteesi niin, että arvonlisävero on huomioitu.

Omapaja auttaa kevytyrittäjää verojen tilityksessä

Normaalisti alv-velvolliseksi ilmoittaudutaan samalla, kun kaupparekisteriin tehdään yrityksen perustamisilmoitus. Sen voi tehdä jälkikäteenkin muutosilmoituslomakkeella, jos on aloittanut yritystoiminnan ilman ilmoittautumista. 

Omapajan kevytyrittäjänä huolesi kevenevät jo tässä kohtaa. Vaikka aloitat yrittäjämäisen työnteon, sinun ei tarvitse tehdä yrityksen perustamisilmoitusta kaupparekisteriin eikä huolehtia arvonlisäveron tilityksestä valtiolle. Omapaja on alv-velvollinen ja huolehtii veron ilmoittamisesta ja maksamisesta puolestasi. Sinun tarvitsee vain huomioida vero tuotteidesi ja palvelujesi hinnoittelussa. 

Omapaja on alv-velvollinen ja huolehtii veron ilmoittamisesta ja maksamisesta puolestasi. Sinun tarvitsee vain huomioida vero tuotteidesi ja palvelujesi hinnoittelussa. 

Kevytyrittäjyys on siitä erityinen yrittämisen muoto, että kevytyrittäjänä Omapajassa olet palkansaajan asemassa. Sinun ei siis tarvitse itse ilmoittaa tulojasi Verohallinnolle. Me toimitamme ennakonpidätyksen palkkatuloistasi ja hoidamme tarvittavat ilmoitukset. 

Kun teet töitä kevytyrittäjänä, toiminta on kuitenkin siinä mielessä yrittäjämäistä, että hankit itse asiakkaasi ja arvonlisävero kuuluu työhön. Tämä kannattaa siis huomioida tuotteiden ja palvelujen hinnoittelussa. Sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia arvonlisäverotuksesta sen enempää. Me hoidamme puolestasi arvonlisäveron maksamisen ja ilmoittamisen Verohallinnolle.

Omapajan kevytyrittäjäksi liityt helposti ja vaivattomasti netissä. Rekisteröityminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään. Voit aloittaa yrittämisen heti, kun olet rekisteröitynyt palvelumme käyttäjäksi ja saanut käyttäjätunnukset. Sovit itse töistäsi ja niiden hinnoittelusta suoraan asiakkaan kanssa. Me toimitamme ennakkopidätyksen palkastasi ja huolehdimme arvonlisäverotuksesta, pidämme kirjaa kuluistasi ja tuloistasi sekä hoidamme muut viranomaisvelvoitteet. 

Jos sinulla heräsi kysyttävää arvonlisäverotuksesta tai kevytyrittäjyydestä ylipäätään, ole yhteydessä Omapajan asiakaspalveluun ja kysy lisää. Laskutuspalvelun käyttäjäksi pääset helposti rekisteröitymään täältä. Tervetuloa kevytyrittäjäksi Omapajaan!

Tee rahaa kyvyilläsi. Aloita kevytyrittäjyys!

Rekisteröityminen Omapajaan on ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään. Ellei laskutusta, ei kulujakaan.